„Majoritatea agenţilor economici contestă amenzile în instanţă”

„Majoritatea agenţilor economici contestă amenzile în instanţă”

476
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Şeful Comisariatului Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni, că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce preferă să impună măsuri decât să aplice amenzi. Motivul pentru această situaţie este faptul că majoritatea celor amendaţi contestă în instanţă sancţiunea.

 

„În mare parte, în 246 de controale neplanificate, am avut foarte multe măsuri impuse şi mai puţine sancţiuni deoarece majoritatea agenţilor economici preferă ca, în momentul în care se aplică o sancţiune, fie mică fie mai mare, să meargă în instanţă, în prima fază. Adică, dacă pentru nerespectarea hotărârii de guvern privind evidenţa gestiunii deşeurilor sancţiunea este între 3.000 şi 7.500 de lei, în urma controlului unde se aplică această amendă, agentul economic preferă să meargă în instanţă şi mai puţin ca să remedieze neconformităţile”, a declarat Gheorghe Neacşa.

Şeful GNM Olt susţine însă că, în cazul neremedierii problemelor, amenzile aplicate vor fi mult mai mari.

 

„În acest sens, am aplicat o serie de măsuri, urmând ca, în jumătatea semestrului al doilea, să verificăm dacă măsurile au fost respectate. În cazul în care măsurile nu au fost respectate, sancţiunea este mult mai mare-de la 300 la 600 de milioane. Atunci, ori respectă şi îşi îndeplineşte măsurile la termenul respectiv, ori plăteşte amenda”, mai spune Gheorghe Neacşa.

OMV Petrom, poluator frecvent al judeţului

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Gheorghe Neacşa a prezentat şi activităţile desfăşurate de Comisariatul Judeţean, în primul trimestru al anului. Comisarii de mediu au fost nevoiţi să intervină în cazul a două poluări accidentale produse la staţiile PECO ale OMV Petrom.


„Am avut intervenţii în cazul a două poluări accidentale. Este vorba despre OMV Petrom, aici sunt de fiecare dată, săptămânal, câte o intervenţie privind poluarea accidentală. În cazul acestor poluări, noi impunem măsuri de remediere, numai că măsurile, fiind stabilite de comun acord şi la o dată care trebuia respectată, în urma constatărilor că nu au fost respectate şi că prezintă pericol, am aplicat sancţiuni contravenţionale în suma de 30.000 de lei. Acele scurgeri de ţiţei intră în pânza freatică şi sunt foarte periculoase”,
spune comisarul şef al GNM Olt.

De asemenea, Garda de Mediu Olt a efectuat şase controale în domeniul gestionării uleiurilor uzate, generate de activitatea service-urilor auto. Aici a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 de lei, motivul fiind incinerarea de deşeuri.

Cursurile de apă, la control

Comisarii de mediu au verificat, în prima parte a anului, şi cinci localităţi aflate pe cursuri de apă, impunând măsuri pentru eliminarea depozitelor de deşeuri din aceste zone.

 

„Am verificat şi avem şi la ora actuală în control localităţile aflate pe cursurile de apă. Sunt circa 40 de localităţi, iar în primul trimestru al anului, am efectuat controale la cinci localităţi-Mărunţei, Izvoarele, Vîlcele, Ipoteşti şi Milcov. În cadrul acestor controale, am găsit o serie de neconformităţi prin faptul că foarte multe deşeuri sunt depozitate de-a lungul cât şi pe cursurile de apă. La ora actuală s-au format mici depozite. Am aplicat măsuri în sensul eliminării acestor depozite cât şi amenajarea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de colectare a apelor pluviale”, a declarat Gheorghe Neacşa.

În altă ordine de idei, Comisariatul GNM Olt a avut 15 sesizări, atât pe poluarea aerului cât şi pe surse de zgomot.

 

„Am aplicat două sancţiuni în mediul rural, la o moară şi la o persoană fizică pentru că a aruncat anvelopele uzate. Am aplicat o sancţiune de 500 de lei. La celelalte au fost impuse măsuri privind evidenţa gestiunii deşeurilor”, mai spune Neacşa.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.