Silviu Prigoana: ,,Sunt oameni fără demnitate care au lătrat că vor face...

Silviu Prigoana: ,,Sunt oameni fără demnitate care au lătrat că vor face şi vor drege”

502
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

Convenţia Naţională a Partidului Democrat-Liberal a adunat la Palatul Parlamentului toată spuma partidului pentru a-şi exprima votul la alegerile unei noi conduceri. În pauza dintre voturi, în timp ce aveau loc numărătorile, l-am surprins pe Silviu Prigoană, în timp ce se relaxa la o ţigară. Era alegător şi candidat la funcţia de vicepreşedinte. Zâmbitor şi pus pe taină, Prigoană ne-a împărtăşit câteva dintre opiniile sale în legătură cu alegerile şi cu disputele din politica de azi.


Claudia Răciulă:
Ce însemnă aceste alegeri pentru partidul PDL?

Silviu Prigoană: Un lucru normal care se îmtâmplă într-un partid normal. E un partid puternic. Acesta este şi motivul pentru care s-au generat alegerile de partid după alegerile locale. Vechea conducere, nu pot să înţeleg de ce şi nici nu vor să-mi explice, a demisionat în bloc, rămânând locul liber trebuia să se facă alegeri

C.R.: De ce nu au fost mai mulţi candidaţi la funcţia de preşedinte al partidului?

S.P.: Nu pot să îmi dau seama. La început când s-a anunţat că vor fi alegeri au fost trei sau patru, chiar cinci candidaţi şi la final a rămas doar unul. Nu am înţeles de ce. Sunt oameni fără demnitate care au lătrat că vor face şi vor drege şi după s-au alicit şi s-au gândit să stea blând pe scaunele lor, poate, poate îi ia cineva în echipă.

C.R.: Credeţi că o schimbare de conducere va pune pe picioare partidul?

S.P.: Dar tot timpul a fost în picioare. Asta e o aberaţie! Mai aud colegi spunând că a existat o disoluţie a partidului. Nu e adevărat! Partidul a fost condus şi coordonat permanent. Eu nu am văzut să fi fost omis de putere, să fi fost fără cap partidul condus într-un moment. Că s-au făcut greşeli e o altă discuţie, dar nu că a fost lovit de cutare partid, nu a fost nicio secundă, niciun moment.

<<…Şi preşedintele a avut un moment când a spus „Ferească Dumnezeu de mai rău!”>>

C.R.: Cum puteţi comenta rezultatele alegerilor locale?

S.P.: Scorul pe care l-a scos PDL-ul a fost un scor senzaţional şi am explicat chestia asta pentru că populaţia a votat emoţional. Nu a votat un program, o speranţă că vine USL-ul şi le face bine, i-a dat un vot negativ PDL-ului, atâta tot. Iar scorul a fost senzaţional, adică putea să fie şi mai rău. Şi preşedintele a avut un moment când a spus „Ferească Dumnezeu de mai rău!”, adică 5 %, dar scorul scos pe naţional, peste 20%, mi se pare excepţional. Asta înseamnă că totuşi chiar dacă a fost valul de nemulţumire al populaţiei, primarii şi-au făcut treaba în anumite localităţi şi nu au fost sancţionaţi. Problema a fost în oraşele mari, unde populaţia a confundat decizia luată de parlamentari cu decizia luată de primari. Primarul nu a avut nicio legătură cu deciziile luate de Guvernul României şi de Parlamentul României.

C.R.: Ce părere aveţi despre povestea plagiatului?

S.P.: Cu plagiatul nu am ce să cometez pentru că nu sunt cadru universitar, nu am trecut prin patru ani de doctorat ca să pot să-mi dau cu presupusul. Multă lume e deşteaptă şi ştie, eu nu ştiu care e povestea, dar cred că sunt instituţii specializate ale statului român, nu comisii şi comitete ş.a.m.d., există un organism care se ocupă de drepturile de autor şi aici e vorba de proprietate intelectuală şi drepturi de autor. Noi avem o astfel de instituţie, dar nu a apelat nimeni la ea şi nu înţeleg de ce. Ei sunt cei care pot hotărî dacă ceva e furat, plagiat cum vreţi. Şi ăia din stânga, şi ăia din dreapta fac comisii şi comitete care nu pot să înţeleg ce rol au. Numai instituţia abilitată poate da un verdict, o decizie legală în această privinţă. Restul sunt irelevante după părerea mea.

C.R.: Cum comentaţi disputa dintre preşedinte şi premier?

S.P.: Am văzut că există un meci, dar ce am sesizat eu în primul discurs al preşedintelui României a fost ceva de genul că cel mai deştept cedează. Dânsul a spus că în cazul în care premierul va forţa nota şi va încerca să plece indiferent de motive, chiar dacă nu a fost legală plecarea conform Curţii Constituţionale, dacă va pleca Ponta, dânsul nu va pleca. A avut demnitatea să rămână acasă ca să nu creeze o imagine proastă a României în Europa. Preşedintele României a dat dovadă de demnitate.

,,…la vremea noastră şi noi am făcut asemenea şmecherii care probabil că au trecut neobservate”

C.R.: Ce puteţi spune despre subordonarea Curţii Constituţionale în faţa Guvernului?

S.P.: Curtea Constituţională nu s-a subordonat Guvernului. Guvernul a făcut o şmecherie. A iniţiat un proiect de lege, o ordonanţă de urgenţă – nu am văzut încă în Monitorul Oficial – prin care legile pe care le dă Parlamentul României nu mai pot fi contestate la Curtea Constituţională, adică ea va rămâne acolo fără atribuţii. Asta a fost o şmecherie pe care a făcut-o guvernul, pe lângă altele, dar eu cred că la vremea noastră şi noi am făcut asemenea şmecherii care probabil că au trecut neobservate. Ce fac ei este prea pe faţă: să subordonezi Monitorul Oficial, să iei Parlamentul şi să-l subordonezi guvernului să nu publici nicio decizie a Curţii Constituţionale sau să desfiinţezi printr-o ordonanţă de urgenţă atributul principal al Curţii, acela de a veghea dacă legislaţia României este constituţioală sau nu, mi se pare deja puţin deplasat. Acestea sunt discuţii pe care să le ţină jurişti de marcă. Eu sunt sunt un pârlit de parlamentar. Ceea ce spun eu vine dintr-o logică simplă a lucrurilor că ceva e în neregulă. O să aibă o repercursiune asupra lor până la urmă – vor plăti electoral tot ceea ce fac în momentul de faţă.

C.R.: Am auzit astăzi, în repetate rânduri, faptul că deciziile pe care le ia noua guvernare vor afecta populaţia şi vor duce la o nouă scădere economică. Credeţi că se află România într-un astfel de pericol?

S.P.: Pentru Uniunea Social Liberală astăzi nu mai contează o creştere economică, crearea altor locuri de muncă, mărirea pensiilor ş.a.m.d. Vă dau şi un exemplu: acum şase luni USL a iniţiat un proiecte de lege, o iniţiativă legislativă, prin care cereau imperativ actualizarea pensiilor cu rata inflaţiei. Săptămâna trecută a intrat la vot legea şi, surpriză!, au respins-o. O lege pe care ei au iniţiat-o în urmă cu şase luni, acum au respins-o tot ei. Păi când au greşit? Când au iniţiat-o sau când au respins-o? Eu sunt constant în ceea ce promit şi spun, lucru pe care l-au sesizat imediat după ce am venit la guvernare. Povestea cu măritul pensiilor şi salariilor a ţinut două zile după care s-a pus cu mâna pe ţambal şi cred că şi povestea cu plagiatul este intenţionat derulată de ei pentru ca lumea să nu-şi mai aducă aminte de promisiunile pe care le-au făcut. Chiar să nu vadă faptul că au respins legea despre am vorbit mai devreme, care fost in iniţiată tot de ei?! E complexă viaţa, e complexă şi tristă şi nu va ţine o alianţă PNL, de dreapta, cu PSD, de stânga, pentru că prin doctrine ei sunt în părţi antagonice, ei nu pot face casă bună. Ei s-au unit într-un interes comun, s-au unit să omoare pe cineva. Ok, au omorât PDL-ul, şi-au atins scopul, dar mâine dimineaţă ce fac? Deja au început luptele interne şi sunt mari probleme. Cum o să le rezolve, timpul o să le demonstreze – până la urmă PNL-ul tot cu PDL-ul va sta la dreapta eşichierului politic, iar PSD-ul va fi izolat pe partea stângă.

Claudia Răciulă



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.