PIRATERIA ONLINE

PIRATERIA ONLINE

555
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

n ziua de astăzi, puțini mai sunt cei ce sunt dispuși să pună bani deoparte pentru a mai cumpăra CD-uri cu muzică, jocuri, DVD-uri cu filme, software etc.

Mulți dintre noi gândesc așa : De ce să cheltuiesc banii pe CD-uri originale, când pot downloada ce am nevoie direct de pe internet și gratis ?…

Ce este pirateria online ?

Conform dex-ului, pirateria online reprezintă reproducere și comercializare ilegală (a cărților, casetelor video și audio, a programelor de calculator etc.)

Dintre utilizatorii de internet, un procent de 70% dintre aceștia sunt de părere că pirateria online este un lucru bun.

Mulți dintre noi nu știu că filesharing-ul, mai exact transferul de muzică, filme,programe și altele este un lucru ilegal, deoarece în România legea pentru acest delict este extrem de rar aplicată.

Conform legislației românești, Legea 8/1996 modificată și completată: Art. 1398: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă punerea la dispoziția publicului, inclusiv prin internet sau prin alte rețele de calculatoare, fără consimțământul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricanților de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât, publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual”.

Download-ul este sau nu ilegal ?

Nu înțelegeți greșit! Download-ul nu este ilegal!

Tot ceea ce se descărcă de pe internet și rămâne însă în calculatorul propriu, deși conținutul sau este sau nu piratat, atâta timp cât acesta nu este pus la dispoziția altor persoane, este din punct de vedere legal un lucru în regulă. Așadar, aveți mare atenție cu distribuirea fișierelor pe tot felul de torrente precum DC++, oDC sau altele, deoarece vă încumetați la a vi se confisca suporturile pe care ați stocat materialele sau să fiți dați în judecată pentru drepturile de autor, riscând închisoarea.

În prezent, 22% din banda de internet este la nivel mondial utilizată pentru pirateria online.

În România, majoritatea descărcărilor de fișiere audio sunt ilegale, acestea atingând un procent de nu mai puțin de 95%.

Din această cauză, Inspectorii Asociației Industriale Muzicale din România au hotărât ca în acest an să înmulțească controalele.

Datorită procentului mare de descărcări online ilegale, România ocupă, în present, primul loc în topul celor 10 state cele mai supravegheate de IFPI (Internațional Federation of the Phonographic Industry), fiind urmată de Italia, Franța, Rusia, Ungaria, Suedia, Finlanda, Polonia și SUA.

Majoritatea site-urilor ce distribuie conținut piratat, mai precis 67%, se află pe servere din Europa de Vest și SUA.

În acest an, peste 100 de români au fost cercetați de către poliție pentru practică de piraterie online.

În concluzie, Poliția Română sfătuiește utilizatorii ca atunci când aceștia doresc, spre exemplu, să downloadeze melodii în propriile calculatoare, să nu mai uitilizeze orice site, ci să

folosească magazinele online care comercializează în mod legal mp3-uri sau albume, sau, eventual, să le asculte accesând site-urile cu radiouri online, fără a le mai distribui mai departe publicului pe nici un fel de site sau torrent pentru a nu-și risca propria siguranță.

Sursa: boomedia.ro


2 COMENTARII

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     06-10-2008
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    258

    propun sa creasca salariile si sa micsoreze rata somajului combatand astfel pirateria !!!

  2. #2
    Oldtimer
    Data de inscriere
     04-01-2009
    Locatie
     Craiova, RO
    Mesaje
    1072
    Citat Mesaj initiat de d_mihai
    propun sa creasca salariile si sa micsoreze rata somajului combatand astfel pirateria !!!

    idem

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.