Reţeta pentru 90 de zile lasă mulţi pacienţi fără tratament

Reţeta pentru 90 de zile lasă mulţi pacienţi fără tratament

652
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Bolnavii cronici se gândesc de două ori când ajung la farmacie cu o reţetă în mână care le asigură medicamentele compensate pentru 90 de zile. Chiar şi aşa, spun farmaciştii, hotărârea luată nu este de fiecare dată în favoarea sănătăţii.

 

„N-am simţit niciodată ca anul acesta că oamenii nu au bani să-şi mai ia medicamentele. Iar aceste reteţe eliberate pe trei luni nu-i încurajează deloc. Problemele intervin în situaţia în care pacientul suportă co-plata. Nu au bani, pur şi simplu. Renunţă la anumite medicamente, sau le iau în cantitate mai mică… Dincolo de asta, ni se mai întâmplă să spună că după o perioadă intervin modificări în starea de sănătate. Că nu se mai simt bine şi, probabil, ar trebui reevaluată medicaţia”, a declarat farmacistul Luiza Drăgoi, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Olt.

Odată cu introducerea reţetei electronice a mai apărut şi o altă problemă. Pacientul constată că nu are bani, solicită o anume cantitate de medicamente sau renunţă la altele, se operează modificarea, se eliberează medicamentele, dar la scurt timp se răzgândeşte şi se declară dispus să cumpere toate medicamentele.

 

„E greu să-l faci să înţeleagă faptul că programul informatic nu permite revenirea. Cred că nu sunt suficient informaţi, nu toţi ştiu că lucrăm on-line. Tocmai de aceea le-am instruit pe fete să le explice şi să-i pună să semneze când renunţă”, spune Drăgoi.

Medicamente de la mai multe farmacii, cu o singură reţetă

Tot în buzunarul pacienţilor se reflectă şi recomandarea expresă a unei părţi a medicilor pentru anumite medicamente. Pacienţii au posibilitatea, în farmacie, să primească atât medicamente scumpe, care presupun o coplată pe măsură, cât şi medicamente mai ieftine, dar cu aceeaşi substanţă activă.

 

„Eu nu văd de ce li se permite reprezentanţilor firmelor de medicamente să stea toată ziua la uşa medicilor prescriptori. Pentru că mulţi pacienţi nu ştiu că şi medicamentul ieftin are acelaşi efect ca şi originalul, aşa că-l solicită pe cel recomandat. Nu e treaba mea să presupun care sunt interesele, însă pentru pacient este de preferat să cumpere un medicament mai ieftin, care poate chiar nu se ridică la calitatea celuilalt, decât să renunţe la medicaţie, pentru că nu are bani”, mai spune farmacistul.

Un alt aspect pe care, de asemenea, nu-l cunosc asiguraţii, de data acesta unul în favoarea lor, este că în baza reţetei electronice se poate cumpăra un medicament de la o farmacie, iar pe cel pe care nu-l găsesc în respectiva, îl pot ridica din alta. De la prima farmacie, unde rămâne reţeta primită de la medic, se eliberează o alta, cu medicamentele pe care pacientul nu le-a găsit aici.

Soluţia este în favoarea pacienţilor care au nevoie de medicamente pe loc, pentru că, altfel, contractul farmaciilor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate le obligă să onoreze integral reţetele în maximum 48 de ore.

Sursa: gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.