Recomandarea tomografiilor, din nou în discuţie la SJU

Recomandarea tomografiilor, din nou în discuţie la SJU

638
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Tomograful este exploatat în interesul spitalului şi al pacienţilor, sau pentru ca medicii să-şi facă „nume şi clientelă”, este întrebarea pe care încep din nou să şi-o pună şefii singurei unităţi spitaliceşti dotate cu astfel de aparatură. Patruzeci la sută din investigaţiile tomografice recomandate pacienţilor sosiţi prin Unitatea de Primiri Urgenţe au aspect normal, constatare care naşte întrebări, spune managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Andrei Iordache.

 

Problema recomandării în exces a acestui tip de investigaţie nu se pune pentru prima dată, adaugă şeful spitalului, doar că trebuie impuse şi măsuri. În cursul lunii ianuarie s-au realizat 543 investigaţii cu computerul tomograf, 513 în februarie şi 601 în martie. Dacă numărul nu pare să spună prea multe, faptul că pentru pacienţii sosiţi prin UPU în 40% din cazuri expunerea indica „aspect normal”, faţă de doar 15% pentru pacienţii sosiţi din secţii, indică ceva disfuncţionalităţi.

 

„Eu nu vreau să spun acum că medicul îl vede pe secţie, îi spune că ar fi bine să-şi facă şi o tomografie şi îi recomandă, ca să nu plătească, să vină prin UPU, pentru că nu ştiu dacă este aşa. Dar îmi pun inclusiv această întrebare. N-am luat încă nicio decizie radicală, dar urmează să adoptăm una, după ce vom purta din nou discuţii cu medicii”, a mai spus Iordache.

Faptul că recomandările pentru tomograf se fac şi în situaţii care nu o impun neapărat s-ar deduce şi din analiza investigaţiilor solicitate de medici în perioada în care tomograful spitalului nu a funcţionat pentru aproximativ trei luni.

 

„Când computerul spitalului a fost stricat, iar analizele se făceau în oraş, numărul de cereri pentru CT din partea medicilor a scăzut la sub jumătate”, a comentat managerul.

 

Investicaţiile CT sunt, după anumite medicamente, cele mai costisitoare servicii de care beneficiază bolnavii, motiv pentru care se consideră prioritară folosirea cu discernământ a aparatului. Mai mult, la fiecare „episod” de reparaţie, firma de service avertizează că aparatul, uzat şi fizic şi moral, se poate strica oricând, partea de soft putând pune în dificultate financiară unitatea. La Departamentul Computer Tomograf a mai avut loc o anchetă administrativă, în toamna anului trecut, când, hotărându-se ca plata pentru investigaţiile la cerere să se transfere la casieria ambulatoriului de specialitate, s-a constatat că banii încasaţi pe o lungă perioadă de timp nu au fost înregistraţi în contabilitate, ci au fost însuşiţi de o asistentă. Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare, după care lucrurile s-au calmat. De data aceasta suspiciunea este că nimeni nu s-ar mai sinchisi să plătească direct pentru investigaţie, ci, cel mult, l-ar răsplăti pe medic pentru indicaţie, cheltuind, astfel, mai puţin.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.