Noi modificări legislative pentru accelerarea ratei de absorbţie a fondurilor europene

Noi modificări legislative pentru accelerarea ratei de absorbţie a fondurilor europene

709
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

 

Guvernul României a adoptat în şedinţa de astăzi, 26 iunie, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea OUG 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă. Noul act normativ va modifica actualul cadru legislativ pentru a accelera absorbţia fondurilor europene.

Una dintre cele mai importante modificări aduse de Ordonanţa de Urgenţă adoptată astăzi de Guvernul României vizează aplicarea mecanismului decontării cererilor de plată pentru toţi beneficiarii de fonduri europene care nu dispun de resursele necesare pentru a achita facturile aferente serviciilor, bunurilor sau lucrărilor recepţionate şi acceptate la plată. În prezent mecanismul decontării cererilor de plată se aplică doar în cazul beneficiarilor publici – primării şi agenţii de dezvoltare intercomunitară -, care au contractat finanţări prin Programul Operaţional Regional.

“Am anunţat că vom extinde aplicarea acestui mecanism şi pentru beneficiarii privaţi, care au nevoie de sprijin. Prin această măsură Guvernul României dovedeşte din nou că schimbă sistemul pentru ca acesta să lucreze în favoarea beneficiarilor. Extinderea mecanismului decontării cererilor de plată pentru toţi beneficiarii, indiferent de programul prin care au contractat finanţarea, este o măsură care va avea efecte extraordinare deoarece va permite implementarea proiectelor într-un ritm mai alert şi va asigura accelerarea absorbţiei fondurilor europene”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Actul normativ adoptat prevede ca cererile de plată şi documentele justificative aferente acestora care urmează să fie depuse de beneficiari la Organismele Intermediare sau la Autoritatea de Management pentru a beneficia de mecanismul decontării să includă și facturile de avans prevăzute în contractele de achiziţii publice aferente proiectelor implementate.

Suplimentar, actul normativ adoptat astăzi de Guvernul României reglementează şi includerea Metrorex pe lista beneficiarilor eligibili pentru contractarea de fonduri prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Transport, ca urmare a introducerii pentru finanțare în cadrul programului a magistralelor 4 şi 5 ale metroului.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.