Programul Operaţional Regional, „piesa de rezistenţă” a administraţiei doljene

Programul Operaţional Regional, „piesa de rezistenţă” a administraţiei doljene

837
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat, joi, după întrunirea Consiliului pentru Dezvoltare Regională al ADR Sud-Vest Oltenia, că Programul Operaţional Regional (POR) a constituit, pentru autorităţile administraţiei locale şi judeţene, piesa de rezistenţă în accesarea fondurilor europene.

În acest sens, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională , format din reprezentanţi ai administraţiei din Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea, au adoptat o hotărâre prin care susţin majorarea alocărilor financiare pentru Programul Operaţional Regional. Această decizie va fi transpusă într-o scrisoare comună, care va fi adresată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pe de-o parte, şi Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, pe de altă parte.

„Întâlnirea găzduită de noul sediu al Facultății de Drept și Științe Administrative din Craiova a fost benefică, pentru că am avut posibilitatea să trecem în revistă câteva obiective importante pe care autoritățile din cele cinci județe ale Olteniei le-au realizat prin intermediul fondurilor europene în perioada 2007-2013.

Remarc şi deschiderea gazdei noastre de astăzi spre accesarea programelor comunitare, conducerea Universităţii din Craiova regăsindu-se, de altfel, printre performerii atragerii de fonduri nerambursabile.

Sigur că Programul Operațional Regional rămâne în continuare, așa cum rezultă și din sinteza ADR Sud-Vest Oltenia, piesa de rezistență a fondurilor europene pentru autoritățile publice locale. Pentru regiunea Oltenia, valoarea fondurilor europene atrase numai prin POR prin cele 430 de proiecte depuse şi contractate se ridică la aproape 600 de milioane de euro.

Nu există vreun alt program cu finanţare europeană în România care să fi fost implementat mai bine decât Programul Operaţional Regional. Acesta a fost un succes şi pentru că a venit foarte aproape de cetăţean. Sunt motive puternice, care ne-au determinat pe noi, membrii CDR din Oltenia, să iniţiem un demers prin care să solicităm majorarea fondurilor alocate pentru POR.

În acest sens, am adoptat o hotărâre comună prin care solicităm Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice alocarea unui buget mai mare pentru acest program în perioada 2014 – 2020. Cred că acest demers al nostru este în asentimentul şi chiar în interesul tuturor conducătorilor administraţiei publice, aşa că vom solicita printr-o scrisoare sprijinul pentru iniţiativa noastră şi Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, care are un cuvânt greu.

POR a oferit autorităților locale și județene un instrument viabil de dezvoltare durabilă a comunităților, pentru că ne-a dat șansa, celor care ne aflăm în fruntea administrației, să aducem finanțare pe care, în mod normal, nu am fi putut s-o obținem de la bugetul național.

Prin intermediul POR, Consiliul Judeţean Dolj a reuşit să reabiliteze o serie de drumuri judeţene şi aş aminti Craiova – Segarcea – Cârna sau pe cel care pleacă din Craiova, traversând localităţile Breasta, Predeşti, Brabova, Seaca de Pădure, Carpen, Cleanov, şi ajunge la limita cu judeţul Mehedinţi, să restaureze clădiri de patrimoniu, adevărate bijuterii arhitecturale – Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă – sau să se implice în îmbunătăţirea infrastructurii medicale, prin modernizarea Ambulatoriului de specialitate din Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

Sunt aproape 60 de milioane de euro pe care Consiliul Judeţean i-a adus în Dolj prin Programul Operaţional Regional. Mult, puţin, nu pot aprecia, dar cu siguranţă este peste ceea ce judeţul Dolj ar fi putut să obţină de la bugetul de stat.

Cred că succesul implementării POR în judeţele Olteniei se datorează şi bunei conlucrări care a existat între administraţiile din Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi, pe de-o parte, şi între autorităţile publice locale şi ADR S-V Oltenia, pe de altă parte.

Mai mult, în cadrul acestei întâlniri a CDR am decis să ne întâlnim mai des, astfel încât, de comun acord, să stabilim proiectele strategice, adică acelea care trebuie implementate în comun de cel puţin două judeţe. Cel mai facil exemplu ar fi cel al unui drum judeţean a cărui reabilitare este executată în interiorul unui judeţ până la limita acestuia, lucrare care ar trebui să fie preluată şi continuată de judeţul vecin.

Totodată, la întâlnire au fost trasate câteva linii directoare legate de finanţările europene care vor putea fi atrase în perioada 2014-2020. Doamna director Marilena Bogheanu şi Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia coordonează elaborarea unui Plan de Dezvoltare Regională, în care vor fi inserate elemente semnificative, cum ar fi analiza socio-economică și o analiză SWOT a regiunii, strategia de dezvoltare regională, precum și o listă orientativă a proiectelor pe care le considerăm esenţiale pentru întreaga noastră regiune”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Consiliul de Dezvoltare Regională al ADR Sud – Vest Oltenia s-a întrunit, joi după-amiază, într-o ședință ordinară, care a fost găzduită de Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova.

La întâlnire au mai participat, pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, președintele CJ Olt, Paul Stănescu, care asigură conducerea CDR, președintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, şi cel al municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, primari și viceprimari de comune și orașe din județele Olteniei.

 



1 COMENTARIU

  1. #1
    A%%
    De-al casei
    Data de inscriere
     07-03-2013
    Mesaje
    269

    Pana-i luati…nu-i mai luati!
    Avem un guvern de retardati, cu ministri care nu stiu sa scrie, daramite sa ia fonduri europene.
    Asteptati unii dupa altii.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.