Circa 7.000-8.000 de câini trăiesc pe străzile Băniei. Oficial, cinci craioveni ajung...

Circa 7.000-8.000 de câini trăiesc pe străzile Băniei. Oficial, cinci craioveni ajung zilnic la spital din cauza lor

1.077
26
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Mediafax a publicat, ieri, o centralizare a situaţiei câinilor fără stăpân din marile oraşe, oraşe printre care se numără şi Craiova. Ce a reieşit nu mai e demult o noutate pentru cetăţenii urbei, nici pentru autorităţi, care speră că, odată implementat, Regulamentul de ecarisaj va avea un rol decisiv în reducerea numărului de maidanezi. Numărul doljenilor muşcaţi de câini, înregistrat de la începutul acestui an, este de 2.089.

Cetăţenii Craiovei care vor să sesizeze probleme legate de câinii comunitari au la dispoziţie Telefonul Cetăţeanului – serviciu cu taxare normală, respectiv numărul de telefon 0251/984.
Serviciul este disponibil non-stop, iar reprezentanţii Primăriei Craiova spun că orice sesizare venită din partea craiovenilor pentru care va exista soluţie imediată va fi rezolvată în termen de 24 de ore.

Autorităţile locale din Craiova estimează că în municipiu există aproximativ 7.000 – 8.000 de câini fără stăpân, numărul acestora fiind în creştere permanentă în ultimii ani, iar în medie zilnic ajung la spital cinci persoane muşcate de câini.

Potrivit autorităţilor locale, pentru cei aproximativ 7-8.000 de câini fără stăpân doar 18 angajaţi de la ecarisaj acţionează pentru ridicarea, transportul şi adăpostirea acestora, numărul respectiv cuprinzând atât personalul responsabil cu paza, cât şi şoferii, asistenţii şi medicul veterinar.

Angajaţii serviciului de ecarisaj au obligaţia să adune toţi câinii fără stăpân de pe domeniul public, să îi transporte la adăpostul de câini, să îi deparaziteze, să îi examineze din punct de vedere medical, să îi sterilizeze pe cei care încă nu au fost sterilizaţi, dar şi să îi crotalieze sau să îi doteze cu microcipuri.

Personalul acestui serviciu de ecarisaj, inclus în cadrul Serviciului de Salubritate, acţionează şi pe baza sesizărilor locatarilor, aceştia având un număr de telefon la dispoziţie oferit de Primăria Municipiului Craiova, încă din luna mai a acestui an, la care pot oferi detalii despre câinii fără stăpân, dar şi zonele cu câini agresivi.

În Craiova, în cursul anului 2013, a fost inaugurat adăpostul de câini de la Breasta, cu o capacitate de 512 locuri, respectând toate normele europene în vigoare, respectiv ţarcuri exterioare cu dimensiuni potrivite numărului de câini, sală de operaţii, sală de carantină, cabinet de consultaţii, dar şi depozite vestiare şi bucătărie, unde poate fi preparată mâncarea animalelor. De asemenea, adăpostul canin de la Făcăi, tot în curtea Primăriei Craiova, are o capacitate de 120 de locuri, dar, pentru că nu mai corespunde, activitatea de adăpostire a căinilor maidanezi se face la adăpostul din Breasta.

Consiliul local al municipiului Craiova a adoptat în ultima şedinţă din luna ajugust un regulament privind sterilizarea, dar şi modalităţile de adopţie sau păstrarea câinilor.

„Degeaba facem noi adăposturi, putem să îl prelungim la 5.000 de locuri, câte dorim, putem să îl facem şi la 20.000 de locuri, atât timp cât oamenii vor arunca puii în stradă, nu vom rezolva niciodată probelema câinilor vagabonzi”, a declarat Lia-Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Primarul a explicat de ce se impune măsura sterilizării şi cum se va aplica aceasta.

„Fiecare persoană care deţine un câine în curte va trebui, în mod obligatoriu, să îl sterilizeze. Îl vom ajuta şi noi cu clinica pe care o avem la adăpostul de câini. Dacă nu doresc să sterilizeze animalele, din diferite considerente, trebuie să ştie că vor achita o taxă de 500 de lei la primărie. Câinii vagabonzi se vor ridica în funcţie de solicitări, până acum i-am ridicat în funcţie de solicitările de la telefonul cetăţeanului, am avut şi cazuri în care ne-am deplasat de mai multe ori”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit regulamentului, sterilizarea este obligatorie pentru toţi câinii cu şi fără stăpân din municipiul Craiova, cu excepţia celor pentru care proprietarul acceptă plata unei taxe de 500 lei/an/câine.

Printre categoriile exceptate se numără câinii bolnavi, femelele aflate în gestaţie, câinii utilitari şi câinii de rasă cu pedigree, pentru aceştia din urmă existând obligaţia plăţii unei taxe de 50 lei/câine/an. Deţinătorii de câini au mai multe obligaţii, printre care: identificarea câinelui prin microcipare/crotaliere, înregistrarea în registrul câinilor cu stăpân, sterilizarea câinilor fără rasă, să adune resturile fiziologice rezultate de la câine în spaţii publice. În cazul în care persoanele nu au lesă şi botniţă pentru câinii agresivi, amenda este de 2.000 – 2.500 lei. Tot cu aceeaşi amendă se sancţionează şi abandonarea unui câine revendicat sau adoptat pe domeniul public sau negăsirea câinelui revendicat sau adoptat la adresa specificată în formular.

Craiovenii care doresc să aibă în gospodăriile individuale mai mult de doi câini trebuie să plătească taxa anuală de 500 lei/câine. Deţinerea câinilor în apartamente se face cu acordul scris şi ştampilat al asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe, dar nu mai mult de doi câini” – Mediafax.



26 COMENTARII

  1. #21
    Senior Member
    Data de inscriere
     17-08-2010
    Mesaje
    557
    Citat Mesaj initiat de Mari Petrescu
    Citat Mesaj initiat de greku2008
    La ora 7:30 azi dimineata erau in spate la stomatologie la rotonda, „oamenii primariei” se fugareau cu cainii. Acum nu stiu cine fugarea pe cine

    Craiova e plina mai nou de „iubitoare de caini”. Primesc sume importante de la ONG-uri sa fie ”iubitoare” . Cainii aia draguti si inofensivi sunt foarte agresivi seara. Să nu vorbim de mizeria de la mâncarea pusă de ”iubitoare” în jurul blocului. E focar de infecţie. Locul cainilor nu este in strada.

    Se invart milioane de euroi in acele Ong-uri,bani din fonduri europeenee,daca mor cainii se duc draq si banii

  2. #22
    Newcomer
    Data de inscriere
     16-05-2012
    Mesaje
    25

    Luati ma cainii ca traim intr-o tara de oameni nu de animale…

  3. #23
    Newcomer
    Data de inscriere
     26-06-2012
    Mesaje
    30

    Olga s-a kkt pe ea!!! A zis ca face ca drege si a facut fix o p..a. A inghitit milioane degeaba. Paraindaratul sa traiasca.

  4. #24
    Junior
    Data de inscriere
     02-01-2012
    Mesaje
    60

    Cel mai bine ar fi sa ia toti cainii sa nu mai fie nici unu ca e orasu plin te mananca

  5. #25
    Newcomer
    Data de inscriere
     11-03-2013
    Mesaje
    48

    stati calmi, ca nu se va intampla nimic. va mai dura iuresul asta inca un pic, dupa care se va gasi un alt subiect. cred c-ati uitat in ce tara traim.

  6. #26
    Member
    Data de inscriere
     10-05-2012
    Mesaje
    117
    Citat Mesaj initiat de ARTHUNTER
    Citat Mesaj initiat de Mari Petrescu
    Citat Mesaj initiat de greku2008
    La ora 7:30 azi dimineata erau in spate la stomatologie la rotonda, „oamenii primariei” se fugareau cu cainii. Acum nu stiu cine fugarea pe cine

    Craiova e plina mai nou de „iubitoare de caini”. Primesc sume importante de la ONG-uri sa fie ”iubitoare” . Cainii aia draguti si inofensivi sunt foarte agresivi seara. Să nu vorbim de mizeria de la mâncarea pusă de ”iubitoare” în jurul blocului. E focar de infecţie. Locul cainilor nu este in strada.

    Se invart milioane de euroi in acele Ong-uri,bani din fonduri europeenee,daca mor cainii se duc draq si banii

    Sa moara capra vecinului,nu! Ce carcotas e romanul.Faceti atata tam,tam Craiovaforum,parca ati fi niste copii frustrati! Sau probabil ati observat ca nu va mai baga nimeni in seama si bagati 15 articole pe luna cu caini maidanezi.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.