(Video) Marian Jean Marinescu: „“Alăturarea MCV-ului la intrarea în Schengen nu este...

(Video) Marian Jean Marinescu: „“Alăturarea MCV-ului la intrarea în Schengen nu este corectă””

760
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 3,67)

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a explicat, într-un interviu pentru Craiova Forum, ce înseamnă raportul MCV şi cum poate afecta negativ imaginea României în Schengen. Referendumul pentru demitarea preşedintelui din vara lui 2012 sau încercarea de superimunizare a parlamentarilor au cântărit greu în raportul Comisiei Europene, spune Marijean Marinescu, care susţine că, pe de altă parte, justiţia a rezistat valurilor de presiuni.

“Un nou raport al Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost făcut public astăzi (22 ianuarie 2014 n.r.) de Comisia Europeană, un nou raport pentru România şi pentruBulgaria. De obicei, acest raport este extreme de obiectiv, după părerea mea. Oamenii aceia ştiu foarte bine ce fac, ce se întâmplă în România (…) şi au urmărit evoluţiile din România. Din păcate, din nou suntem menţionaţi acolo, ca o ţară în care atacurile şi presiunile asupra sistemului judiciar sunt din ce în ce mai dese. Bineînţeles, e menţionată încercarea de a modifica Codul Penal şi alte regulamente, astfel încât să se asigure imunitate foarte mare pentru politicieni, este vorba şi despre unirile la parchete, deci absolut tot este trecut.

“Instituţiile din sistemul judiciar au rezistat şi cu ajutorul Curţii Constituţionale”

Pe de altă parte, însă, se arată şi că instituţiile din sistemul judiciar au rezistat, asta şi cu ajutorul Curţii Constituţionale. (…) Cert este că lucrurile nu stau bine absolut deloc şi că, din păcate, de la ultimele rapoarte, din 2011, lucrurile au mers din ce în ce mai rău. (…) În 2011 am avut un raport pozitiv, ne mai trebuia unul. Din păcate, din cauza evenimentelor din vara lui 2012 (referendumul pentru demiterea preşedintelui n.r.) nu s-a întâmplat şi am ratat această oportunitate.

“Alăturarea MCV-ului la intrarea în Schengen nu este corectă”

Eu am mai spus – alăturarea MCV-ului la intrarea în Schengen nu este corectă, nu are nicio legătură una cu alta. Noi ar fi trebuit să fim membri în Schengen pentru că am îndeplinit absolut toate condiţiile tehnice. Însă, şi cu raportul de astăzi (22 ianuarie n.r.) vor găsi pretexte să spună “nu” în continuare, ceea ce nu ne face bine absolut deloc.

“Să luptăm împotriva corupţiei, să luăm măsuri în administraţie”

Un alt lucru rău este că vom avea un nou raport peste un an. De data asta e şi un lucru bun. La sfârşitul raportului, în concluzii, sunt trecute foarte clar lucrurile pe care trebuie să le facem. Noi putem să încetăm acest Mecanism, să-l anulăm, dacă ne facem treaba, dacă îndeplinim condiţiile care sunt trecute acolo. De data asta le avem foarte clar, în patru capitole, liniuţă cu liniuţă. Haideţi să facem acest lucru! Să nu mai facem legi care să determine o protecţie incorectă a politicienilor, pentru că toată lumea trebuie să fie egală în faţa justiţiei. Trebuie să luptăm împotriva corupţiei, să luăm măsuri în administraţie, astfel încât să nu mai avem probleme. Să facem aceste lucruri acasă şi apoi putem să ieşim în faţă la Bruxelles şi să spunem: Nu mai avem Mecanismul, vrem să mergem mai departe, ca orice alt stat membru” – europarlamentar Marian Jean Marinescu.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.