(P)Partidul Național Liberal – 141 de ani de istorie

(P)Partidul Național Liberal – 141 de ani de istorie

1.099
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Partidul Național Liberal, cel mai vechi partid din România, sărbătorește, pe 24 mai 2016, 141 de ani de istorie. PNL a fost fondat oficial la 24 mai 1875, la inițiativa unui grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu și Tache Anastasiu. Partidul Național Liberal a dat țării oameni de stat care au pus umărul la dezvoltarea economică și socială a țării.

Toate evenimentele importante din istoria României au avut în spate Partidul Naţional Liberal. PNL a făcut Marea Unire din 1918, în perioada interbelică – prima Constituție democratică și prima Modernizare a Romaniei, iar, în ultimul deceniu, guvernul liberal a lansat cea de-a doua Modernizare a României. Liberalii s-au pus întotdeauna în slujba cetățeanului. Cel mai bine o ilustrează președintele de onoare, Mircea Ionescu Quintus, care spunea: „O viață întreagă am stat în acest partid și aici am să sfârșesc, când Dumnezeu și când medicii m-or abandona. Suta de ani înseamnă ceva atunci când ești hotărât de la primii pași importanți pe care îi faci în viață să slujești apropiații, să îți slujești profesia, să îți slujești poporul din care te tragi“.

La Craiova, istoria modernă a urbei a fost clădită de Partidul Național Liberal. Primul primar al Craiovei, Gheorghe Chițu, a fost liberal. Ulterior, a fost deputat, senator, pe rând ministru al finanţelor, justiţiei şi internelor în guvernele conduse de I.C.Brătianu. Gh.Chiţu este întemeietorul Şcolii Publice Comerciale din Craiova, ce îi poartă numele și astăzi.

Nicolae Romanescu, cel mai vizionar dezvoltator al Craiovei, primar de patru ori, a fost tot liberal. Acesta a fost susținut de liderul PNL, D.A. Sturdza, și s-a dovedit cea mai bună alegere pentru orașul nostru. Despre alegerea lui N. Romanescu ca primar al Craiovei, Iulian Vrăbiescu – prefect al judeţului – afirma: ,,Craiova a dat o strălucită probă că este liberală şi alături de oamenii cinstiţi’’. În timpul lui Nicolae Romanescu, între 1902-1903, au fost executate lucrări la Bulevardul de Centură, una din cele mai mari realizări ale epocii în materie de construcţii de drumuri. Tot lui Romanescu îi datorăm aducerea apei potabile, iluminatul public, pavarea străzilor, amenajarea pieţii centrale şi extinderea abatorului. De asemnea, primarul liberal a realizat și parcul din Craiova. Proiectul, realizat de arhitectul peisagist francez E. Redont, în 1900, a fost medaliat cu aur la Expoziţia de la Paris din 1900. Parcul a fost inaugurat în 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, a primului ministru Dimitrie Sturdza, a prefectului de Dolj, Iulian C. Vrăbiescu. ,,Numai muncind mult, chiar foarte mult chiar, făcând enorme economii – scria N.Romanescu în 1905 – am putut realiza lucrările parcului”. Romanescu a a avut în plan și introducerea tramvaiului în Bănie, însă proiectul nu s-a materializat. Dintotdeauna, liberalii au sprijinit educația, lucru pe care l-a făcut și Romanescu atât ca primar, cât și ca deputat: în 1885 a întemeiat o Şcoală de menaj la Craiova, iar în 1901 a introdus cel dintâi atelier-şcoală din ţară. ,,Se găseşte aur în inteligenţa copiilor din popor. Acest aur trebuie scos la suprafaţă. Căutând fără răgaz, cu o riguroasă metodă, şcoala trebuie să descopere şi să pună în valoare superiorităţile adevărate”, spunea Nicolae Romanescu în discursul din Parlament, în anul 1927.

Un alt membru marcant al PNL a fost medicul craiovean Constantin Angelescu. Acesta a fost ministru al Lucrărilor Publice în 1914, apoi, în patru rânduri, ministru al Instrucţiunii Publice (1918-1938), Preşedinte al Ateneului Român, membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris şi membru de onoare al Academiei Române din 1934.

De asemenea, liberalii doljeni se mândresc cu Eugeniu Carada, fost director al Băncii Naționale a României, care, alături de I.C. Brătianu, îşi aduce contribuţia la Războiul de Independenţă (1877-1878), organizând armata, ocupându-se cu înzestrarea ei cu armament şi primind medalia ,,Trecerea Dunării’’. Iar lista poate continua cu: C.N. Pop – primar al urbei (1922), doctor în drept la Paris, prefect al judeţului Dolj între 1911-1916, Alexandru D. Nicolaid – membru al PNL şi primar al Craiovei între 1883-1887, Constantin Ciocăzan – membru PNL, deputat liberal şi primar al urbei între 1907-1911, Elefterie Cornetti – deputat liberal de Dolj şi prefect al judeţului Mehedinţi, craiovean de origine, care, împreună cu soția sa, a pus bazele primei şcoli de artă din oraş. Constantin C. Neamţu, primar al Craiovei între 1923-1924, a pus bazele Băncii Comerţului din Craiova – prima bancă particulară din urbe – al cărui director a fost între 1910-1948. De numele său sunt legate clădirile Primăriei Craiova şi Casa Albă, construite în stil neoromânesc. Alţi primari liberali ai urbei au fost Ilie Antonioni, în 1922, şi Constantin Negrescu, între 1924-1927.

PNL este printre principalele forțe politice din județul Dolj și cea mai importantă filială liberală din Regiunea Olteniei. În acest moment, PNL Dolj are reprezentativitate în administrația locală, dar și în Parlament și structurile guvernamentale. Liberalii din Dolj continuă demersurile înaintașilor pentru prosperitatea și modernizarea județului”. Vom încerca să fim demni de încrederea pe care ne-au acordat-o românii de-a lungul celor 141 de ani de existență și să reprezentăm cu cinste toții doljenii, așa cum au făcut-o și înaintașii nostri”, o spun cu determinare membrii PNL Dolj.

Anul acesta, Pavel Badea și Nicolae Giugea, alături de candidații PNL la Consiliul Local Craiova și Consiliul Județean Dolj, pot reînvia tradiția liberală și să redea Craiovei stralucirea de altă dată.

Comandat de PNL Dolj. Executat de SC Printex SRL. CUI Mandatar: 21160042



3 COMENTARII

  1. #1

    AU FOST ADEVARATI LIBERALI CEI DE DEMULT .ASTIA DE ACUM SANT LIBERALI DOAR CU NUMELE . DE MULTE ORI AU TRECUT IN TABARA PSD-ului

  2. #2
    0_o
    De-al casei
    Data de inscriere
     30-10-2008
    Locatie
     Vaginatown
    Mesaje
    396

    vai de istoria pnl-ului daca in anul 2016 e reprezentat de pavel badea
    !

  3. #3
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     29-01-2006
    Mesaje
    997

    astia de acum sunt doar lingai )

    Lupii sunt mai slabi si mai mici decat elefantii sau leii,insa nu vei vedea niciodata un lup dansand la circ.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.