Dobreţu, dovada că satul românesc gustă cultura din plin

Dobreţu, dovada că satul românesc gustă cultura din plin

281
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Asociaţia Salvaţi Identitatea Satului, în colaborare cu Primăria Dobreţu şi cu studioul Media Art au umplut din nou sala grădiniţei din localitate cu persoane însetate de cultură care au străbătut zeci sau chiar sute de kilometri printr-o ninsoare abundentă pentru a nu lipsi de la evenimentul care, de această dată, i-a avut drept protagonişti pe Nicolae Nica şi Marcel Duţu, dar şi imaginea nelipsită a celui care a pus Dobreţul pe harta culturală românească, Nicolae Truţă.


Marcel Duţu – vernisaj „La fereastra cu gutuie – pe urmele lui Nicolae Truţă”

 

Bun prieten de-al lui Nicolae Truţă, artist care a trecut în nefiinţă în 2010, Marcel Duţu nu a omis să îşi expună o parte dintre lucrări şi în comuna în care s-a născut şi a copilărit cel care a dat viaţă pânzelor şi care a continuat cu succes arta culorilor. La două zile de la expoziţia de la Galeria Artis din Slatina, pe care a închinat-o maestrului Truţă, Duţu a mers şi printre consătenii bunului său prieten, cărora le-a vorbit cu multă căldură despre cea mai importantă personalitate născută în comuna de la răscruce de judeţe.

„După cele patru expoziţii pe care le-am derulat în Drăgăneşti-Olt şi Slatina, am mers şi la Dobreţu pentru a expune şi în faţa consătenilor lui Nae Truţă. Nae a fost un bun prieten al tuturor, un om care a lăsat foarte multe în urmă din punct de vedere artistic. A plecat de la studiul ţăranului român cu muncile agricole pe care le făcea şi cu acele căpiţe de fân pe care le denumea mirese ale Dobreţului. Am adus cu mine o serie de lucrări care au avut mai multe teme, printre care portrete, naturi statice, compoziţii legate de copaci, pe care i-am considerat un simbol al creşterii, dar şi circuite integrate în suport”, declară Marcel Duţu.

De menţionat este faptul că acelaşi Marcel Duţu a realizat şi bustul lui Nicolae Truţă, care a fost amplasat tot în comuna în care acesta s-a născut.

 

„Paleta sufletului meu”

 

Membrii Asociaţiei „Salvaţi Identitatea Satului” şi reprezentanţii autorităţilor locale din Dobreţu au făcut posibilă editarea celui de-al doilea volum de poezii şi grafică semnat Nicolae Truţă. „Paleta sufletului meu”, numele volumului, provine dintr-un vers care îi aparţine aceluiaşi Nicolae Truţă.

„Este o onoare pentru noi să purtăm mai departe scrierile maestrului Nicolae Truţă, din informaţiile pe care le avem putem face câte o carte pentru următorii 30 de ani. Faptul că sala este de fiecare dată plină atunci când au loc astfel de evenimente culturale se datorează în primul rând domnului Truţă”, a declarat Viorel Călugări, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Identitatea Satului.

La evenimentul de la Dobreţu au luat parte mai mulţi oameni de cultură din judeţ, printre care şi Laurenţiu Guţică sau Valeriu Ciurea, primarul Marian Radu, dar şi cadre didactice printre care şi directorul Liceului Teoretic Petre Pandrea din Balş, Ion Osiac.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.