Pepenii de Dăbuleni, ”falsificați” de intermediarii care îi aduc din Grecia și...

Pepenii de Dăbuleni, ”falsificați” de intermediarii care îi aduc din Grecia și Turcia

10.156
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Tot mai mulți agricultori din Dăbuleni, zonă cunoscută în toată țara pentru pepenii verzi, aleg să renunțe la aceste culturi din cauza importatorilor, care îi comercializează din Turcia și Grecia, dar pretind că sunt ”pepeni de Dăbuleni”. În consecință, suprafețe cultivate la noi tind să se diminueze, potrivit conducerii Direcției Agricole Dolj, ca urmare a concurenței neloiale.

 

Cel mai cunoscut brand de pepene verde din țară, datorită calităților sale organoleptice deosebite date de solul nisipos din zonă și de clima arzătoare de peste vară, brandul de „pepene de Dăbuleni” a fost impus de soiul „Dulce de Dăbuleni”, creat la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni și cultivat o perioadă lungă de timp în zonă.

 

La pepenii verzi suprafața în cultură este încă importantă, în perioada 2012-2016 aceasta oscilând între 5.961 ha și 4.984 ha. În anul 2015 a manifestat o oarecare scădere, din cauza importurilor de pepeni din Turcia și Grecia, redistribuiți în țară prin intermediari, ca «pepeni de Dăbuleni», producând fermierilor locali concurență neloială ca urmare a falsificării brandului consacrat și înregistrat la OSIM sub denumirea de «pepene de Dăbuleni». În anul 2016, suprafața cu pepeni a fost de 4.984 ha, mai mare cu 6% față de 2015„, a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, Liliana Săvulea, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural Dolj.

 

La Dăbuleni se cultivă, în prezent, peste 50 de soiuri și hibrizi provenind din toată lumea.

Sursa foto: Libertatea

 



1 COMENTARIU

  1. #1
    Junior
    Data de inscriere
     20-01-2017
    Mesaje
    66

    Pana sa-i falsifice samsarii, al falsifica dabuleanul insasi, pentru ca s-au jmecherit si taranii, nu mai sunt prosti, le da cu stimulente, si le injecteaza solutii sa se coaca repede, sa iasa pe piata cand se vinde scump. Daca observati nici nu mai au gustul anterior. Eu de ani de zile, nu stiu daca am mai mancat 10 pepeni, fata de zeci anual acum ceva ani, pentru ca nu mai sunt ce erau. Taranul nu mai sta sa iasa la termen, pentru ca nu are rost. Lubenita se pune odata cu porumbul, si trebuie sa stea 90 de zile, deci dupa 15 iulie 1 august trebuie sa iasa unu ca la carte, ori taranii scot asa zisi pepeni de dabuleni facuti cu stimulente, si pe 1-15 iunie sunt cu ei deja imi piata. Explicatia este una singura. Cum credeti ca se fac intr-o luna si jumatate maxim fata de 3 luni in mod obisnuit. Ca orice taran care sa jmecherit, nu vrea sa astepte termenul cand se face la toti si este ieftin pe piata, vrea sa iasa cat mai repede sa prinda pret cat mai mare. Asa si cu rosiile, le injecteaza si a doua zi sunt rosii, tari ca piatra, si cand le tai la mijloc sunt verzi si acre. Stiu asta de la un fost coleg de scoala de 15 ani, care era din Isalnita si imi povestea. Pentru piata pune unele, si pentru el sa manance mananca la 2 luni distanta cand ceva se face in mod normal, pentru fraieri la piata dalea injectate sa iasa repede pe piata. Asa ca nu doar samsarii cumpara din angro dalea din Turcia si zic ca sunt de la Dabuleni, taranul insusi a devenit un excroc jmecher care vrea sa profite sa scoata un pret cat mai mare si sa iasa cat mai repede pe piata.

    Life is really simple, but we insist on making it complicated.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.