Tot mai mulți agricultori din Dăbuleni, zonă cunoscută în toată țara pentru pepenii verzi, aleg să renunțe la aceste culturi din cauza importatorilor, care îi comercializează din Turcia și Grecia, dar pretind că sunt ”pepeni de Dăbuleni”. În consecință, suprafețe cultivate la noi tind să se diminueze, potrivit conducerii Direcției Agricole Dolj, ca urmare a concurenței neloiale.
Cel mai cunoscut brand de pepene verde din țară, datorită calităților sale organoleptice deosebite date de solul nisipos din zonă și de clima arzătoare de peste vară, brandul de „pepene de Dăbuleni” a fost impus de soiul „Dulce de Dăbuleni”, creat la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni și cultivat o perioadă lungă de timp în zonă.
„La pepenii verzi suprafața în cultură este încă importantă, în perioada 2012-2016 aceasta oscilând între 5.961 ha și 4.984 ha. În anul 2015 a manifestat o oarecare scădere, din cauza importurilor de pepeni din Turcia și Grecia, redistribuiți în țară prin intermediari, ca «pepeni de Dăbuleni», producând fermierilor locali concurență neloială ca urmare a falsificării brandului consacrat și înregistrat la OSIM sub denumirea de «pepene de Dăbuleni». În anul 2016, suprafața cu pepeni a fost de 4.984 ha, mai mare cu 6% față de 2015„, a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, Liliana Săvulea, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural Dolj.
La Dăbuleni se cultivă, în prezent, peste 50 de soiuri și hibrizi provenind din toată lumea.
Sursa foto: Libertatea