Centrul Istoric al Slatinei, prin ochii elevilor de la „Greceanu”

Centrul Istoric al Slatinei, prin ochii elevilor de la „Greceanu”

349
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

În cadrul cursului de educaţie artistică, elevii clasei a XI-a de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” din Slatina au devenit interesaţi de clădirile din Centrul Istoric al oraşului. Profesoara Daniela Iancu povesteşte că după ce reuşeşte să le atragă interesul, este asaltată de elevi cu informaţii despre multitudinea de imobile istorice.

 

„Copiii, la început, nu ştiu ce să facă. Trebuie să le explic, să stau şi să le spun poveşti despre oraş, despre clădiri. La început nu fac nicio pasiune, au nervi şi se plâng că n-au fost la vreo clădire, că i-au alergat câinii sau că nu vrea nimeni să le spună ceva. Îmi zic câteodată că mai bine ar face despre nu ştiu ce biserică pentru că au văzut ei că acolo, la intrare, au ceva scris şi găsesc informaţii. De multe ori nu-i las să facă despre biserici pentru că este cel mai abordat subiect de către ei. Le spun că în Slatina sunt o mie şi ceva de case şi nu găsesc decât o biată mănăstire despre care oricum s-a făcut în fiecare an. Până la urmă, se duc câte doi-trei, prin curaj, se duc unul pentru celălalt şi fac”, spune ea.
Cu toate acestea, doar o parte dintre adolescenţi sunt cu adevărat pasionaţi de cădirile vechi. Aceştia reuşesc prin orice mijloc să afle istoria imobilului despre care scriu. O parte importantă a proiectului este plecarea în recunoaştere, tinerii mergând în Centrul Istoric unde fotografiază clădirile.

 

„Prima dată când află informaţii, vin cu foarte mult entuziasm la oră şi încep să spună cum au reuşit să găsească tot ce le trebuie. Că s-au împrietenit cu proprietarul clădirii, că au întrebat vecinii şi încep să devină foarte entuziaşti de munca lor”, mai spune Daniela Iancu.

Pasiune pentru Catedrală

Eleva Roxana Nedelcu spune că, prin intermediul cursului profesoarei Daniela Iancu, a reuşit să afle povestea unor imobile din Slatina despre care, până acum, nu ştia mare lucru.

 

„Încă de la începutul anului şcolar, doamna profesoară ne-a dat această temă, iar noi am încercat, până acum, să aflăm anumite detalii despre felul cum arată aceste case. Majoritatea dintre noi a ales să vorbească despre anumite case din oraşul vechi, dar eu am ales catedrala. A trebuit să aflu anumite informaţii despre arhitectură, despre cine a înfiinţat-o, povestea persoanei care a făcut anumite modificări de-a lungul timpului. Am creat şi o poveste despre felul în care ne-au rămas impregnate în minte anumite informaţii, anumite idei, despre felul în care arăta imobilul”, spune ea.
Roxana crede că dascălul a reuşit să-i insufle şi o plăcere pentru a afla aceste lucruri. Totul începe cu o fotografie, apoi elevii strâng informaţii despre istoricul imobilului şi despre  oamenii care au locuit în aceste imobile. Ea a ales pentru acest proiect Biserica Sfântul Gheorghe.

 

„Am ales Catedrala pentru că îmi place foarte mult felul în care este construită. Am învăţat lucruri pe care nu le ştiam despre ea, chiar dacă aflasem că fusese construită în urmă cu foarte mult timp. Pot să spun că am aflat şi picanterii. Dar lucrul care m-a determinat să fac un proiect despre catedrală a fost că am dorit să mă apropii mult mai mult de partea religioasă”, a spus Roxana.

 

Ea crede şi că autorităţile locale nu-şi dau foarte mult interesul pentru oraşul vechi.

Clădirea BNR, amintiri din copilărie

Stoica Diana, o altă elevă a clasei a XI-a A, a ales să vorbească în cadrul cursului despre fosta clădire a BNR din municipiu. Ea a arătat că de imobil o leagă amintirea copilăriei, când mergea la mama sa care lucra la Banca Naţională.

 

„Când eram mică, m-am dus la camera banilor unde era o doamnă care-i număra. Era geamul deschis, a bătut vântul şi a zburat toţi banii. Eu fiind mică, era foarte bucuroasă că am reuşit să adun toţi banii”, a spus Diana.
Iulia Tâlvănoiu, pe de altă parte, a ales să descopere mai multe informaţii despre Casa Fântâneanu, fiind impresionată de starea de degradare în care se află imobilul.

 

„Am ales Casa Fântâneanu pentru că pare o casă singură care parcă avea nevoie de atenţia cuiva. Muzeul fiind mai vizitat, merita şi casa să fie băgată în seamnă chiar dacă este vorba de interesul unor elevi de liceu. Am făcut poze doar din afară, pentru că în interior n-am putut să intru. N-am reuşit să aflu foarte multe lucruri însă despre istoria clădirii”, spune ea.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.