Familiile de Paşte pentru copiii orfani, pe cale de dispariţie

Familiile de Paşte pentru copiii orfani, pe cale de dispariţie

309
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Paştele este una dintre cele mai importante sărbători pentru români, o perioadă în care familiile se reunesc. Cu mic cu mare, întreaga familie participă la curăţenie, la pregătirea bucatelor, la vopsirea şi încondeierea ouălor. Copii, părinţi şi bunici merg la biserică pentru a celebra Învierea Mântuitorului şi a lua lumina sfântă, iar apoi, în ziua de Paşte se adună cu toţii în jurul mesei, alături de prieteni şi cunoscuţi. De toate aceste activităţi sunt privaţi an de an sute de copii lăsaţi în grija Statului, copii pentru care sărbătorile pascale nu au o însemnătate deosebită.
Astfel, cu toate că există posibilitatea de a aduce acasă un copil orfan, căruia să-i oferi un Paşte în mijlocul propriei familii, oltenii sunt foarte reticenţi la această opţiune.

 

O cauză ar putea fi şi procedura greoaie pe care trebuie să o parcurgă pentru a putea primi la masa de Paşte un copil orfan. Persoana sau familia solicitantă trebuie să depună la DGASPC Olt un dosar compus din: cerere scrisă, cazier judiciar, copii după actele de identitate, adeverinţă de la locul de muncă şi o caracterizare. După analiza dosarului, specialiştii DGASPC Olt urmează să facă o anchetă socială la domiciliul solicitantului şi să ia referinţe de la vecini.

„Am avut câteva solicitări de acest gen, de la persoane din afară, care voiau să primească un copil în familie pe timpul sărbătorilor de iarnă sau al sărbătorilor pascale, dar acum foarte mulţi ani”, a precizat Cristian Lungu, director adjunct DGASPC Olt.

 

A scăzut şi numărul învoirilor

 

Nici numărul micuţilor care se bucură de căldură în preajma sărbătorilor în propriile familii nu mai este ridicat, la fel şi numărul celor care petreceau Paştele alături de angajaţii DGASPC Olt.

 

„Avem copii care păstrează legătura cu familia, vorbesc la telefon, părinţii vin şi-i vizitează frecvent. În foarte multe din aceste cazuri, se solicită învoiri pe timpul sărbătorilor. Dacă părinţii dispun de minimum de condiţii, noi ne dăm acceptul pentru ca aceşti copii să plece în familiile lor, acordăm învoiri pentru petrecerea sărbătorilor pascale alături de părinţi sau de familiile lărgite: unchi, mătuşi, sau alte rude. De asemenea, am mai avut solicitări din partea unor angajaţi din cadrul Direcţiei, câţiva dintre copii vor petrece Paştele alături de familiile acestora. Însă nici pentru aceste situaţii nu mai sunt la fel de multe solicitări precum erau în trecut”, a declarat Cristian Lungu.

 

Copiii care vor rămâne în centrele DGASPC Olt vor primi vizita mai multor voluntari din judeţ şi din ţară.

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.