Piloţii eroi ai Oltului, comemoraţi la Deveselu

Piloţii eroi ai Oltului, comemoraţi la Deveselu

335
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

La sfârşitul săptămânii trecute, foşti angajaţi ai Bazei Militare Aeriene Deveselu, dar şi reprezentanţi ai Forţelor Aeriene Române, asociaţiilor aviatorilor în rezervă şi autorităţilor judeţene şi locale s-au aflat la Deveselu pentru a comemora piloţii căzuţi la datorie. Înainte de ceremonia religioasă, la Casa Armatei din Caracal, s-au depănat amintiri frumoase, dar şi triste din existenţa de 60 de ani a bazei, care la înfiinţare era doar un aerodrom. Pe parcursul derulării evenimentului, trei avioane IAR ale Bazei Aeriene Câmpina au survolat clădirea.

Recunoaştere pentru cei 22 de piloţi căzuţi la datorie

La Monumentul Eroilor din centrul comunei Deveselu, peste o sută de foşti angajaţi ai Bazei Militare Aeriene din localitate, alături de reprezentanţi ai asociaţiilor de militari, ai Forţelor Aeriene Române, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, şi primarul Gheorghe Beciu şi-au adus recunoştinţa faţă de piloţii căzuţi la datorie. În cinstea celor 22 de angajaţi ai unităţii aeriene din Deveselu care şi-au pierdut viaţa pilotând avioane militare, un sobor de preoţi a ţinut o slujbă religioasă. S-au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor şi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor aerului.

După ceremonie, recunoşterea faţă de piloţii căzuţi la datorie a venit şi de sus, unde un avion IAR 99 al Centrului de Încercări în Zbor Craiova a efectuat câteva acrobaţii deasupra Monumentului Eroilor. Mai aproape de participanţi s-a aflat un avion uşor al Asociaţiei Şoimii Buzăului, care a survolat mulţimea câteva minute.


Momentul festiv a fost deschis de alocuţiunea primarului Beciu, care şi-a exprimat recunoştinţa faţă de tot ceea ce a însemnat aeroportul militar în comuna Deveselu:
„În anul 2002, când se punea problema desfiinţării aeroportului de la Deveselu, am trimis o scrisoare primului-ministru prin care îl informam despre ce a însemnat această bază militară în Deveselu. A însemnat totul, a însemnat creşterea economiei, a însemnat bunăstare. Felicit asociaţia, care astăzi a organizat la Caracal şi la Deveselu aceste evenimente cu semnificaţii deosebite. Peste doi ani vor fi aici şi americanii, şi atunci, împreună cu aceşti ofiţeri în rezervă şi în retragere, vom continua să organizăm acest eveniment. Între comunitatea din Deveselu şi aceşti ofiţeri este o prietenie, o reciprocitate, şi îmi doresc ca asemenea sentimente să existe şi între noi şi americani. Militarii de la Deveselu au fost formatori de opinie aici, pentru că soţiile acestora au fost cadre didactice şi medici”.

Lacrimile şi bucuria revederii

Cei peste o sută de foşti angajaţi ai unităţii militare de la Deveselu au petrecut momente deosebite pe meleagurile Oltului. Întorşi în locul unde şi-au petrecut o mare parte din viaţă, revăzându-şi colegii, foştii angajaţi ai bazei cu greu şi-au putut opri lacrimile.

 

„Momentul de astăzi a fost excepţional. Am lucrat aici 26 de ani, am fost aici la toate trecerile de avioane. Este ceva unic în viaţa oricărui fost angajat, oricărui aviator. Perioada petrecută aici a însemnat ceva deosebit pentru noi toţi. Atunci lumea era văzută şi respectată altfel, nu ca acum să fim cei mai mari duşmani unii cu alţii. Revederea a fost emoţionanţă, nu cred că vreun fost angajat s-a putut abţine să nu plângă. Eu am locuit şapte ani şi în cartierul militar şi mai ales revederea cu vecinii de aici a fost foarte emoţionantă”, ne-a declarat cu lacrimi în ochi maistrul principal în rezervă Marian Voicu.

 

Dumitru Lepădatu, fost pilot al bazei din Devesel, îşi aminteşte cum a luat primele lecţii de zbor aici: „A fost un eveniment impresionant pentru mine. Am stat zece ani aici, după care am plecat la Buteni, unde am pilotat IAR 330, după care am fost la Otopeni, până în 2007, când am ieşit la pensie. Aici m-am format ca pilot şi ca om, aici am luat primele lecţii de aviaţie după şcoală. Mă bucur să astăzi ne-am întâlnit cu toţii şi vă spun că ce s-a întâmplat astăzi aici n-a mai existat de la înfiinţarea niciunui regiment de aviaţie din România”.

În aşteptarea americanilor

Evenimentul organizat de Filiala Olt a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, condusă de comandorul în rezervă Vasile Bujor, se doreşte a fi repetat în fiecare an, chiar şi după venirea americanilor. Este dorinţa piloţilor în rezervă, dar şi a autorităţilor locale şi localnicilor.

„Prin acest eveniment sprijinim venirea americanilor la Deveselu. Să facă şi ei ce am făcut noi pe această bază aeriană în decursul existenţei ei de 60 de ani, împliniţi astăzi. Sper să fie nişte parteneri deosebiţi în zonă. Chiar dacă vin sau nu în Deveselu, vom continua să organizăm astfel de evenimente, deoarece chiar dacă suntem în rezervă, chiar dacă pe bază activitatea s-a oprit în urmă cu zece ani, zborul rămâne viaţa noastră. Este o întâmplare fericită, pentru că aici sărbătorim înfiinţarea a 60 de ani de la înfiinţarea aerodromului şi tot astăzi se sărbătoresc 60 de ani de la primul zbor cu avionul MIG 15 în România, iar eu împlinesc 60 de ani. Ne-am propus ca în fiecare an să organizăm un astfel de eveniment, pentru că este ceva deosebit pentru noi, dar şi pentru comunitatea din Deveselu. Am trăit atâţia ani împreună în baza militară şi în această comună, şi dorim să fim aşa şi de aici înainte”, ne-a declarat Vasile Bujor.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.