Craiovenii, condamnaţi la înghesuială în autobuze

Craiovenii, condamnaţi la înghesuială în autobuze

1.404
19
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Printre punctele de atracţie turistică ale Craiovei pot fi trecute cu succes şi plimbările cu mijoacele de transport în comun. Călătoriile cu autobuzele RAT Craiova sunt o adevărată aventură, începând cu aşteptatul în staţii şi terminând cu înghesuiala şi mirosul de transpiraţie. Toate acestea vin la pachet cu gratuităţile pentru pensionari, cu marile investiţii în infrastructură şi cu pretenţiile de oraş european

Mijloacele de transport în comun în care urcă zi de zi craiovenii sunt, cu foarte puţine excepţii, vechi şi murdare. Iarna sunt neîncălzite, iar vara – complet nearisite. Unele dintre ele sunt atât de uzate încât au momente în care cedează când ţi-e lumea mai dragă. Într-una dintre zilele de la sfârşitul iernii, am fost  martorul unei scene de-a dreptul umilitoare pentru călători. Uşa unui microbuz care circula pe traseul 25 s-a defectat, iar bietul conducător auto a fost nevoit să se ridice la fiecare staţie şi să suplinească manual mecanismul de deschidere şi închidere. Spre seară deja obosise şi le cerea călătorilor, cu un ton rugător, să sprijine uşa cu un umăr pentru a-i ajuta, în felul acesta, şi pe ceilalţi pasageri să coboare. Pentru că vocea omului inspira milă, călătorii îi săreau repede în ajutor.

Un loc gratuit în picioare

Deşi acesta a fost un eveniment rar, care nu s-a mai întâmplat, autobuzele din Bănie au rămas însă la fel de aglomerate. La începutul primăverii, când s-a votat bugetul, pensionarii craioveni au spus mersi că li s-a acordat dreptul de a călători gratuit pe mijloacele de transport în comun, dar s-au trezit că prind cu greu un loc pe scaune în autobuze. Şi aşa, autobuzele vechi au devenit peste măsură de aglomerate. Dimineaţa şi seara– când mulţi craioveni se îndreaptă şi de întorc de la serviciu, iar elevii de la şcoli – microbuzele sunt atât de tcsite încât e un calvar să parcurgi drumul dintre o staţie şi alta. Sprijiniţi într-un picior, cu o mână pe umărul călătorului de alături, craiovenii de rând ai acestui mare municipiu înghit în sec şi merg mai departe, sperând că lucrurile se vor îndrepta din mers.

Şantierele încurcă teribil lucrurile

În aşteptarea schimbărilor în bine, craiovenilor li s-a servit însă o porţie dublă de înghesuială. Odată cu deschiderea marilor investiţii, transportul călătorilor s-a concentrat pe câteva trasee, pe care reprezentanţii regiei au fost nevoiţi să le supra-dimensioneze. Unele dintre acestea au devenit extrem de lungi –cazul traseului E1 – încât seamănă cu un circuit al Craiovei. Dacă are cineva curiozitatea să cronometreze cât se parcurge de la un capăt la altul, o să aibă  surpriza să afle că petrece în trafic o oră şi mai bine. Şi asta nu e tot. Conducerea RAT Craiova a luat în calcul şi varianta mai rea a lucrurilor. De îndată ce lucrările se vor deschide şi la pasajul subteran de sub strada “Arieş”,  trebuie să aibă loc o nouă reconfigurare a traseelor care aduce aduce după sine o înghesuială şi mai mare.   

Marinel Florescu

RAT Craiova nu are cu ce suplimenta traficul

“Noi încercăm să venim în întâmpinarea călătorilor cu mai multe autobuze. Încă din luna martie, de când s-a pus problema transportului gratuit pentru pensionari, am scos în traseu câte două sau trei autobuze, pe care le-am direcţionat pe rutele cele mai aglomerate. Din păcate, mijloacele de transport pe care le avem la dispoziţie sunt foarte vechi şi nu ne putem baza fizic pe ele”, a încercat să explice situaţia directorul RAT Craiova, Marinel Florescu. În ultimele trei luni, la cele 130 de autobuze care circulă în oraş s-au mai adăugat încă nouă, care au fost alese şi reparate din rândul mijloacelor de transport care aşteptau să fie casate. Pentru că nu au la dispoziţie altă variantă, reprezentanţii regiei vin cu aceeaşi mişcare şi în lunile care vor urma când se crede că se vor aglomera şi mai mult.

În aşteptarea troleibuzului salvator

Nici cele mai noi autobuze ale RAT Craiova nu sunt chiar aşa de tinere. Cele 17 autobuze “MAN” au fost achiziţionate în 2008, iar în cei patru ani care au trecut de atunci au fost folosite insistent în trafic. “Sunt cele mai bune autobuze ale noastre. Măcar dacă am mai avea câteva ca acestea”, mai spune directorul Florescu. O altă veste proastă, pe lângă dificultatea de a suplini numărul autobuzelor, este şi că nu se va achiziţiona nici măcar un autobuz nou în acest an. Potrivit directorului RAT Craiova, planul de a cumpăra un lot de 20 de mijloace de transport de mare capacitate, nou-nouţe, a căzut cu totul după ce, în acest an, au fost tăiaţi din buget banii necesari. Singurul proiect valabil în acest moment este introducerea troleibuzului în Craiova, un proiect cu finanţare europeană care însă mai aşteaptă.

Sursa: cvlpress.ro



19 COMENTARII

  1. #1
    ~ BoRed uSer ~
    Data de inscriere
     04-10-2005
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    4231

    si mai sunt autobuzele alea de cand eram de cativa anisori, care inca sunt pe unele trasee, alea frate „autobuze” oricat ar fi centru de frumos, sunt lucruri care tot acum 20 de ani ne claseaza….

  2. #2
    Senior Member
    Data de inscriere
     16-08-2008
    Locatie
     beside you
    Mesaje
    588

    ” ” Traim ” in autobuzele din Romania si asta ne acupa tot timpul … ”

    http://www.youtube.com/watch?v=x_HYg...eature=related '' Sa fii al doilea inseamna defapt sa fii PRIMUL CARE PIERDE... ! '' * Be NICE , feel GOOD ! * Cosmote : 0769 78 22 70 ( < 22:00...) Stima, "Undertaken"...
  3. #3
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     16-07-2009
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    126

    la mine e moarte cand vin de la scoala pacat ca am mult de mers

    in romania nu s-a furat nimic ... s-a furat TOTUL
  4. #4
    Newcomer
    Data de inscriere
     08-02-2012
    Mesaje
    17

    Ce dragut! Cam asa e si in Bucuresti! Toata lumea face schimb de mirosuri si respiratii. Macar aici sunt mai noi, dar la fel de ticsite. Mai vezi cate o fusta fluturand prinsa in usa unui autobuz.

    LaptopNews - totul despre portabile
  5. #5
    Junior
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    69

    A venit vara, nu inghesuiala o sa fie marea problema ci economia la apa calda o sa ne omoare … ca muti dintre noi nu inteleg ce inseamna baie mai mult de 1 data pe saptamana …

  6. #6
    De-al casei
    Data de inscriere
     05-10-2011
    Locatie
     Craiova / Brestei
    Mesaje
    452

    Cum de ne sunt prezentate aceste aspecte numai in perioada politica?

    Somnul ratiunii naste monstri!
  7. #7
    Oldtimer
    Data de inscriere
     26-04-2006
    Mesaje
    1387
    Citat Mesaj initiat de UK.Products
    Cum de ne sunt prezentate aceste aspecte numai in perioada politica?

    Pentru ca CF e pro Marinica,care bineinteles o sa bage troleele si inca 100 de autobuze ))) hahahahaha
    Daca nu ar mai circula pensionarii moca,ar fi mai ok,multi dintre ei merg cu autobuzu doar pentru ca nu au ce face acasa si e gratis…

  8. #8
    Newcomer
    Data de inscriere
     11-05-2011
    Mesaje
    17

    Autobuzului 29 ia cazut usa din mers ,noroc ca nu a fost asa super aglomerat ca de fiecare data

  9. #9
    Member
    Data de inscriere
     27-12-2006
    Mesaje
    108
    Citat Mesaj initiat de Undertaken
    ” ” Traim ” in autobuzele din Romania si asta ne acupa tot timpul … ”

    ) Da si cand ajungem la fantani ..

    Autobuzul 9 e demential , prietenii stiu de ce ..
    Dar cea mai tare treaba este tramvaiul cu un vagon gol si 2 vatmani , tramvaie ce circula cu o exactitate de tip „cand vrea muschii mei” .

  10. #10
    0-day Member
    Data de inscriere
     06-08-2007
    Mesaje
    10

    Mai vor si bilete/abonamente in conditiile astea… rusine…Referitor la noua metoda „gratis pentru pensionari” , este o idee buna dar cand trebuie sa ajungi undeva nu mai ai loc in autobuz… da putin soarele si ies la plimbare…

  11. #11
    TDI
    Member
    Data de inscriere
     31-05-2006
    Locatie
     In dormitor...
    Mesaje
    169

    Eu am aprox 7.5 Km pana la locul de munca si merg in fiecare zi pe jos. Prefer sa fac 15 Km zilnic pe jos decat sa iau mijloacele de transport in comun. Am si masina dar m-am saturat de jungla din trafic si preturile astronomice ale carburantilor.

    Nu demult, erau vremuri in care oamenii mergeau pe jos catre locurile de munca sau mai ales la scoala, acum am observat ca toata lumea adopta varianta mai comoda, lucru pe care il consider gresit avand in vedere viata sedentara pe care o duc majoritatea. Nu pot sa uit un dialog purtat cu o tanara pe strada care m-a intrebat cat mai are de mers pana la Gara; i-am spus: „20 min”, la care ea: „atat de mult? Nu este vreun autobuz pana acolo?” … si i-am indicat o statie de autobuz de unde putea ajunge la destinatia dorita. Sa nu fiu inteles gresit, tanara nu se grabea, ci i s-a parut o distanta prea mare de parcurs pe jos.

    Intr-o alta situatie, o colega de serviciu astepta autobuzul 9 in statia Rotonda si mergea pana la Helin in Lapus, eu i-am spus ca prefer sa parcurg distanta pe jos decat sa merg cu autobuzul. Cand am ajuns eu in Lapus la Helin, a ajuns si colega mea cu autobuzul, care asteptase in statie de i se lungisera urechile , nu i-a venit sa creada ca am ajuns in acelasi timp cu ea.

    Sfatul meu este sa renuntati la masina sau mijloace in comun daca aveti o distanta relativ mica de parcurs, 3 – 4 Km, va face bine si la sanatate si la buzunar

  12. #12
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     18-09-2008
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    89
    Citat Mesaj initiat de rebound
    Citat Mesaj initiat de UK.Products
    Cum de ne sunt prezentate aceste aspecte numai in perioada politica?

    Pentru ca CF e pro Marinica,care bineinteles o sa bage troleele si inca 100 de autobuze ))) hahahahaha
    Daca nu ar mai circula pensionarii moca,ar fi mai ok,multi dintre ei merg cu autobuzu doar pentru ca nu au ce face acasa si e gratis…

    Cam asta e adevaru, CF a primit culoare politica si asta nu este deloc ok, macar mediul virtual sa nu-l politizam. Cat despre autobuze, asa sunt si in Buc si peste tot in tara si vechi si noi, iar in Buc sunt de 2 ori mai aglomerate.

  13. #13
    Junior
    Data de inscriere
     13-12-2009
    Mesaje
    83

    Marinel Florescu trebuie schimbat ,oricum nu se schiba mare lucru daca pleaca el si vine altu dar cel incercam cu altu ka asta nu misca nimic pt noi ,poate pt el.

  14. #14
    Newcomer
    Data de inscriere
     20-08-2008
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    41

    TDI ai dreptate aici dar in cazul in care ai 4 km de facut pana la munca si e soare afara clar ajungi transpirat la munca..eu mergeam din bariera pana la gara la autobuz si eram fleasca si tinand cont ca lucram uni langa altii nu prea e bine:-) plus ca mi place sa conduc ca doar nu am masina sa o tin de bibelou .nu sunt bani de benzina asta e se merge si pe jos

  15. #15
    Junior
    Data de inscriere
     05-04-2010
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    58

    eu v-a dau un sfat nu beti alcool, ca v-a i-a politia permisu si ajungeti la autobuzele „parfumate” ca mn)

  16. #16
    Senior Member
    Data de inscriere
     16-08-2008
    Locatie
     beside you
    Mesaje
    591
    Citat Mesaj initiat de TDI
    Eu am aprox 7.5 Km pana la locul de munca si merg in fiecare zi pe jos. Prefer sa fac 15 Km zilnic pe jos decat sa iau mijloacele de transport in comun. Am si masina dar m-am saturat de jungla din trafic si preturile astronomice ale carburantilor.

    Nu demult, erau vremuri in care oamenii mergeau pe jos catre locurile de munca sau mai ales la scoala, acum am observat ca toata lumea adopta varianta mai comoda, lucru pe care il consider gresit avand in vedere viata sedentara pe care o duc majoritatea. Nu pot sa uit un dialog purtat cu o tanara pe strada care m-a intrebat cat mai are de mers pana la Gara; i-am spus: „20 min”, la care ea: „atat de mult? Nu este vreun autobuz pana acolo?” … si i-am indicat o statie de autobuz de unde putea ajunge la destinatia dorita. Sa nu fiu inteles gresit, tanara nu se grabea, ci i s-a parut o distanta prea mare de parcurs pe jos.

    Intr-o alta situatie, o colega de serviciu astepta autobuzul 9 in statia Rotonda si mergea pana la Helin in Lapus, eu i-am spus ca prefer sa parcurg distanta pe jos decat sa merg cu autobuzul. Cand am ajuns eu in Lapus la Helin, a ajuns si colega mea cu autobuzul, care asteptase in statie de i se lungisera urechile , nu i-a venit sa creada ca am ajuns in acelasi timp cu ea.

    Sfatul meu este sa renuntati la masina sau mijloace in comun daca aveti o distanta relativ mica de parcurs, 3 – 4 Km, va face bine si la sanatate si la buzunar

    TOATA STIMA PENTRU TDI !!! In sfarsit observ si eu pe aici , pe forum si din ce in ce mai rar , OAMENI CARE MAI STIU SA SI GANDEASCA . Bravooo! Daca am reusi cu totii sa ne miscam hoiturile la serviciu 2-3 Km sau 4-5 Km pe jos ( intre 30 min – 50 min , oricum stam dupa autobuze in statie poate peste 30 min cateodata… ) n-am mai avea atatia obezi pe strazi , deformate , SHAORMISTE si KEBAB-isti … Sedentarismul CONSTIINCIOS este BOALA MILENIULUI 3 din care se trag si alte probleme se SANATATE! Inca odata BRAVOOO pentru aceasta idee SANATOASA!

    http://www.youtube.com/watch?v=x_HYg...eature=related '' Sa fii al doilea inseamna defapt sa fii PRIMUL CARE PIERDE... ! '' * Be NICE , feel GOOD ! * Cosmote : 0769 78 22 70 ( < 22:00...) Stima, "Undertaken"...
  17. #17
    Member
    Data de inscriere
     29-06-2009
    Mesaje
    108

    cat de PROST poti sa fi ca si director al RAT Craiova incat sa nu iti dai seama ca un cartier ca si Craiovita Noua care are peste 100.000 de locuitori si o mare parte dintre acestia pleaca dimineata la serviciu sau la scoli, trebuie sa circule cu miniautobuzele Iveco Prestige ca pesti in conserva…..cat de PROST trebuie sa fi incat sa nu vezi, sa nu-i auzi pe soferii acestor autobuze sau pe cetateni. Iti spun eu directore foarte prost, rau de prost, dureros de prost, . . .cred ca daca te-ar durea prostia ai sta numai prin spitale.

  18. #18
    Junior
    Data de inscriere
     31-07-2009
    Mesaje
    80

    Eu personal nu am mai mers cu autobuzul de vreo 4-5 ani, prefer sa merg pe jos cu castile in urechi sau cu bicicleta (de multe ori ajung mai repde cu aceasta decat cu taxi sau autobuz) + faptul ca este sanatos. Recomand tuturor aceaste alternative si ca tot venii vorba de politica si de aceste „promisiuni” ce ar fi daca am vedea si noi mai multe piste pentru biciclete? poate ca asa o sa incurajeze lumea sa nu mai stea pe scaun/in picioare si tot asa mai fluidizeaza si traficul din oras…

  19. #19
    Member
    Data de inscriere
     27-12-2006
    Mesaje
    110

    Intotdeauna apare si partea buna a paharului .. uite cum se apuca lumea de sport.. Traiasca Rat-u care ne-a dat mersu pe jos si ne-a facut sa recucerim trotuarul din mainile maidanezilor ) Batalia continua !

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.