Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei a fost inaugurată astăzi....

Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei a fost inaugurată astăzi. M. Fifor: Este un muzeu viu

241
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Clădirea secției de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei a fost inaugurată astăzi în prezența directorului de aici, Mihai Fifor și a lui Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Construcția a fost reabilitată atât pe interior cât și pe exterior. S-a intervenit asupra structurii de rezistență, pe parcursul lucrărilor, muncitorii descoperind că nu exista fundație. De asemenea s-au introdus instalațiile sanitare și de încălzire, instalații de climatizare, dar și un amfiteatru roman, cu o capacitate de 14 locuri.

„Avem săli de expoziție dotate cu tot ce înseamnă tehnică, de asigurare și supravegherea asupra climatului, control al temperaturii și umidității. În momentul în care unul dintre parametri este peste normă, automat sistemul declanșează și pornește dezumidificatorul, revenindu-se la parametri normali. Constructorul a reușit să izoleze atât de bine fundațiile, acestea lipsind înainte de lucrări. Este un muzeu viu”, a precizat Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei.

În prima sală de la intrare, muzeul va găzdui un exponat foarte important – craniul de la Baia de Fier – al doilea ca vechime în Europa din categoria Homo Sapiens.

<<Am reușit să redăm Craiovei una dintre cele mai frumoase clădiri și practic să salvăm de la dispariție un monument arhitectonic, fosta Școală de Fete „Madona Dudu” și este peste așteptările mele, modul în care s-a finalizat acest obiectiv. Această clădire a suferit enorm la cutremurul din 1977 și exista riscul să se prăbușască oricând. Trebuia să fie dărâmată, însă a rămas în picioare, în unele locuri susținută de tencuială. Cine vede acest muzeu nu va avea altceva de spus decât: Iată o clădire care ne face mândri că suntem români!>>, a susținut Ion Prioteasa.

Costurile proiectului au fost în valoare de 6.362.695 de euro, iar lucrările au durat 20 de luni.

Diana Zamfir



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.