Interviu / Baroneasa Emma Nicholson

Interviu / Baroneasa Emma Nicholson

452
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

,,România a trebuit să aplice un medicament neplăcut, care s-a simţit în rândul populaţiei mai mult ca o otravă”.

Baroneasa de Winterbourne Emma Harriet Nicholson, Co-Preşedinte al Grupului la Nivel Înalt pentru Copiii României, Înalt Reprezentant pentru Protecţia şi Îngrijirea Copilului pentru România, însoţită de consilierul pe probleme educaţionale, Sir Muir John Potter au fost prezenţi la Craiova, în intervalul 26– 27 mai a.c., la Concursul Naţional de Dans „Împreună pentru viitor”, organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului  în parteneriat cu Asociaţia Children’s HIGH LEVEL GROUP şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Concursul face parte din Strategia Naţională de Acţiune Comunitară (SNAC), care a fost implementată pentru prima dată, în anul 2003, sub forma unui proiect pilot, la Craiova, la iniţiativa Baronesei Emma Nicholson, şi care sprijină integrarea copiilor cu dizabilităţi în societate. Baronesa şi Sir Muir John Potter au iniţiat şi Concursul Naţional de Dans ,,Împreună pentru viitor”.

La concurs au participat echipaje din 16 judeţe ale ţării şi capitalei, formate din elevi voluntari ai şcolilor de masă, care au evoluat pe scenă alături de elevi cu dizabilităţi.

La finalul concursului, Baroneasa de Winterbourne Emma Harriet Nicholson ne-a acordat un interviu în exclusivitate.

Claudia Răciulă: Cum vi se pare Craiova, după cei 10 ani de când colaboraţi cu noi?

Emma Nicholson: Sunt atât de entuziasmată să mă aflu din nou aici, la Craiova. Prima dată când am venit la Craiova am primit titlul de cetăţean de onoare şi este emoţionant să fiu aici la a 10-a aniversare de când m-aţi făcut cetăţeanul vostru. Îţi mulţumesc foarte mult, Craiova!

C.R.: V-am auzit pe scenă spunând că înainte de toate sunteţi un politician. Cunoaşteţi foarte bine problemele acestei ţări. Cum comentaţi politica actuală de stat?

E.N.: Tocmai pentru că sunt un politician înainte de toate, ştiu că în acest moment aici au loc alegeri locale şi că undeva poate prin noiembrie vor avea loc alegeri naţionale. Este foarte important ca un politician să nu comenteze în timp ce au loc alegeri sau înainte. Noi urmăm o lege nescrisă, atunci când vizităm o ţară pentru că un comentariu, surprinzător, poate afecta alegerile interne. Cineva dinafară, spunând ceva foarte puternic care este răspândit pe căi deschide, poate influenţa populaţia, poate schimba orizontul. Nu ţine de noi, outsiderii, să influenţăm campania electorală sau alegerile. De aceea, cum spuneam, avem o regulă nescrisă pe care cei mai mulţi dintre noi o respectă şi pe care toţi ar trebui să o respecte, iar această lege spune că atunci când are loc o campanie electorală sau alegerile propriu-zise trebuie să stai de-o parte şi să priveşti. Eu sunt din când în când un observator oficial al alegerilor. Tocmai am fost într-o misiune de observare în Armenia, iar în urmă cu câteva săptămâni am fost şef al observatorilor pentru misiunea Uniunii Europene de observare a alegerilor în Yemen. Aşa că în calitate de observator oficial periodic este foarte important să nu comentez. Îmi pare rău, dar nu pot comenta.

,,…eu am crezut şi cred că avem nevoie de talentul vostru, al românilor”

C.R.: În aceste două zile pe scenă am văzut copii din toate colţurile ţării. Cum priviţi cultura românească după ce aţi avut timp să studiaţi diferite părţi ale ţării?

E.N.: Sunt extrem de impresionată de cât de mult talent am văzut aici în România şi sunt aşa de entuziasmată că sunteţi membri ai Uniunii Europene, deja de cinci ani! Am luptat şi am muncit foarte, foarte greu să fac ca acest lucru să se realizeze. Pentru că eu am crezut şi cred că avem nevoie de talentul vostru, al românilor, să se răspândească şi în alte ţări, să ajungă peste graniţe. Voi aţi fost constrânşi de comunism, aţi fost suprimaţi de Ceauşescu, aşa că talentul vostru nu a fost cunoscut înafara ţării voastre. Şi chiar în interiorul ţării nu vi s-a dat voie să înfloriţi cu adevărat, să megeţi înainte aşa cum vă îndemna talentul. Aşa că faptul că v-am făcut să interacţionaţi cu toată Europa de est, vest, nord sau sud sau chiar cu restul lumii este un pas înainte nu doar pentru voi, ci şi pentru restul lumii. Cu toţii trebuie să împărtăşim, să devenim parteneri, să facem schimb de experienţe, iar asta s-a întâmplat acum, pe parcursul acestor zile minunate.

,,…alte ţări au fost zguduite şi mai tare”

C.R.: Cum este văzută România din punct de vedere economic de Uniunea Europeană?

E.N.: Toată lumea are o problemă în acest moment, o problemă mare, iar România nu scapă de acest impact al recesiunii. Este vorba de o recesiune la nivel global, aşa că peste tot, unii oameni sunt mai săraci decât ar trebui să fie. Aşa este văzută şi România. Dar asta e peste tot în lume, aşa că sunt vremuri rele pentru toţi şi îmi pare foarte rău pentru asta. Nu sunt un bancher, nu sunt un finanţator, nu sunt un economist, eu lucrez în politica externă şi pentru drepturile omului de peste tot. România este în sufletul meu, aşa că mă întristează foarte mult faptul că recesiunea a lovit această ţară atât de puternic, dar pot spune că alte ţări au fost zguduite şi mai tare. Dacă privim Spania, este înfricoşător ceea ce se întâmplă: toate băncile în colaps, economia la pământ, sau, bineînţeles, în Grecia unde este un adevărat coşmar. Nu ştiu ce se va întâmpla în Grecia… Portugalia, este, de asemenea, într-o situaţie grea, Italia e haotică, înfruntăm timpuri foarte grele. România a trebuit să aplice un medicament neplăcut, care s-a simţit în rândul populaţiei mai mult ca o otravă, dar noi sperăm să vedem ţara vindecată cât mai repede posibil. Aşa deci sunt vremuri dificile, dar între timp priviţi la tot acest talent, priviţi la tot acest entuziasm, la bucuriile pe care încă le avem. Toată această creativitate nu se bazează pe bani. Talentul şi creativitatea nu se bazează deloc pe bani, ci pe viziune şi interacţiunea dintre oameni, acesta este cel mai important lucru. Iubesc Craiova şi de fiecare dată abia aştept să mă întorc aici.

Claudia Răciulă



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.