Toţi parlamentarii olteni votează suspendarea lui Băsescu

Toţi parlamentarii olteni votează suspendarea lui Băsescu

454
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Procedurile de suspendare a preşedintelui ţării au început, iar parlamentarii olteni cred că Băsescu a fost prea multă vreme tolerat de români. Pentru gravele abateri de la normele constituţionale, dar şi prin umilirea poporului, pe care l-a împins la limita supravieţuirii, acesta ar trebui să plătească. Demnitarii olteni susţin propunerea de suspendare şi cred că numai în acest fel USL poate pune în aplicare programul de guvernare.

Motivele USL pentru suspendarea preşedintelui

Constituţia României prevede că preşedintele ţării poate fi suspendat din funcţie în cazul în care a săvârşit abateri grave prin care să încalce Constituţia. Parlamentarii USL, în expunerea de motive pentru suspendarea lui Băsescu, au enumerat şapte abateri grave de la lege ale preşedintelui. Primul motiv face referire la faptul că preşedintele a uzurpat rolul premierului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului, argumenta cu declaraţii ale lui Băsescu prin care îşi asuma unele decizii economice pentru ţară. Al doilea motiv vizează încălcări ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor din Constituţie, în mod repetat, făcându-se referire aici la măsurile de austeritate implementate de preşedinte, dar şi insultele la adresa comunităţilor de romi. Al treilea motiv vizează faptul că Băsescu nu a respectat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei, prin intimidări la adresa angajaţilor magistraţilor, în special. Al patrulea motiv se referă la proiectul iniţiat de preşedinte privind revizuirea constituţiei, proiect considerat de parlamentarii USL neconstituţional.

Al cincilea motiv face referire la lipsa de respect a lui Băsescu faţă de magistraţii Curţii Constituţionale. În cel de-al şaselea motiv, Băsescu este acuzat că a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială, iar în cel de-al şaptelea motiv i se aduc acuzaţii privind nerespectarea Constituţiei.

PSD Olt a propus suspendarea lui Băsescu în urmă cu o săptămână

Preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată în urmă cu o săptămână, a anunţat că organizaţia olteană a propus conducerii USL demararea procedurilor de suspendare, pentru ca oltenii să beneficieze de investiţiile promise, care, cu Băsescu în fruntea ţării, nu ar fi posibile.

 

„Dacă vă amintiţi, în cadrul conferinţei de presă de acum aproape două săptămâni, am propus conducerii centrale a USL începerea procedurilor de suspendare a lui Traian Băsescu şi cred că am fost prima organizaţie politică locală care a făcut această propunere. Asta, pentru că ne dorim ca locuitorii judeţului Olt să o ducă mai bine în următorii ani, iar asta nu se poate realiza dacă Guvernul USL nu-şi poate exercita pe deplin atribuţiile. Lucrurile încă nu merg bine în această ţară pentru că Traian Băsescu în continuare dezbină. El nu s-a înţeles cu niciun premier, în afară de Emil Boc. De aceea vă spun că Organizaţia PSD Olt propune şi susţine începerea procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, conducerii naţionale a PSD şi a USL. Noi, PSD Olt, ne dorim ca toate obiectivele pe care ni le-am propus în această campanie electorală să se poată realiza fără piedicile puse de Băsescu. Cel mai mare rău al ţării este preşedintele Băsescu”, ne-a declarat Paul Stănescu.

 

Acesta crede că rolul preşedintelui este altul faţă de ce a demonstrat Băsescu: „Atuul preşedintelui ar trebui să fie altul, să ne unească, să stăm cu toţii la aceeaşi masă şi să discutăm despre ce putem face pentru ţară. Dar lucrurile nu stau aşa, iar Traian Băsescu, după opt ani de zile, creează aceeaşi dezbinare, aceeaşi ură de la începutul mandatului”.

„Băsescu să intre în groapa istoriei”

Deputatul liberal Gigel Ştirbu crede că preşedintele ţării trebuie pedepsit pentru că a încălcat legea fundamentală ani de zile şi a tratat cu spatele poporul.

 

„Suspendarea preşedintelui ţării este o procedură care respectă Constituţia. Este normal să iniţieze această acţiune, deoarece, de opt ani de zile de când Traian Băsescu este preşedinte, a subjugat instituţiile statului şi a ieşit din cadrul constituţional. Constituţia României spune că avem un stat parlamentar, deci nu are şef, aşa cum s-a autoproclamat Băsescu. Cred că este momentul ca Băsescu să intre în groapa istoriei, iar România să reintre pe un făgaş normal, constituţional”, ne-a declarat Ştirbu. Deputatul social democrat Nicolae Stan crede în reuşita acţiunii USL, prin care cei ce încalcă prevederile Constituţiei trebuie trimişi acolo unde le este locul. „Cred că mâine (n.n. vineri, 6 iulie), pe la ora asta, Traian Băsescu nu o să mai fie preşedinte, deja cred că o să fie istorie şi nimeni nu-şi va mai aminti de el. Suspendarea este o procedură legală, constituţională, după ce atâţia ani şi-a bătut joc de români. Crede că au uitat oamenii când li s-au tăiat salariile şi pensiile, şi cum au trăit după aceea. Nimeni nu a uitat, pentru că a făcut prea mult rău”, ne-a declarat demnitarul oltean Nicolae Stan.

„PDL se agaţă de putere”

Deputatul social democrat Daniel Bărbulescu, ce a părăsit partidul lui Băsescu în luna mai a acestui an, condamnă modul în care pedeliştii se agaţă de scaune şi de putere: „Asistăm la un război între cele două mari grupuri politice din România, pentru că majoritatea politică ce s-a format în urmă cu puţin timp nu-şi poate exercita atribuţiile constituţionale din cauza PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu. Aceştia se agaţă de scaune şi de putere şi nu permit noii majorităţi să-şi intre în drepturi şi să-şi pună în aplicare programul de guvernare. Pe fondul crizei economice, această suspendare vine să cristalizeze faptul că, în România s-a format o altă majoritate şi că fosta putere ţine cu dinţii de scaune. Se vede că acest război politic duce la scăderi financiare, economice, pentru că noua majoritate încă nu-şi poate exercita drepturile”.

 

Vor susţine debarcarea lui Băsescu şi senatorul social democrat Dan Şova, deputatul social democrat Marin Bobeş şi independentul Florin Iordache. Deputatul Valeriu Steriu, de la UNPR, partid aliat USL, va vota pentru suspendare, iar Mihai Niţă, senator PDL, a renunţat ieri la acest partid, declarând în plenul Senatului trecerea la PC, astfel votând pozitiv propunerea USL.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.