Scrisoare pentru un prieten (3)

Scrisoare pentru un prieten (3)

463
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(8 voturi, media: 4,13)

Draga prietene 3,

Am citit in miezul noptii raspunsul tau , am ramas inmarmurit si vreau sa-ti spun ca la fel ca si Dumnezeu sunt consternat si eu de drarurile ce a putut sa ni le dea ! Dar ce pacat ca nu le pretuim !

Mai mult, am citit din curiozitate cate ceva din 1918 si ce crezi ca am gasit acolo? ei, pai sunt sigur ca stii : Marea Unire au facut-o romanii adevarati , printre care si Maniu , Mihalache , PNTCD-UL iar azi constat ca serbeaza viclean cei ce au luat romaniilor cam tot ce aveau de vreo 80 de ani incoace. Iti mai amintesti micul Paris? Bursa de grau din Balta Brailei?, Ei uite, ei ii indeamna pe romani sa-si gaseasca fericirea prin Europa. Pai de ce am facut Marea Unire? Daca azi in loc sa facem cate ceva pe aici , pe acest pamant binecuvantat facem perelinaj prin Europa ?Dupa fericire cica . Rareori am intalnit un spirit atat de lipsit de orice iluzie in ceea ce priveste istoria.E foarte corect ceea ce imi scrii cu privire la politica , e egocentrica dar vreau sa spun ca au asupra mea efectul unor vomitive , si vreau sa spun ca in aer pluteste un iz de tampenie si de idiotenie .. Dar viitorul este dinpotriva sumbru . Da, imi spui sa am rabdare ca iarna trece repede si vine primavara,

Da,sunt optimist , dar vreau sa stii ca in ultimii 20 de ani , primavara pentru mine a fost parca un dusman . Nu mai sunt flori, parcuri , copaci , au parjolit totul , construind ura , discordie , dezbinare . Oamenii pe strada nu mai sunt calzi , nu mai zambesc , se privesc cu ura si rautate , iar daca vrei sa discuti cu ei , nu se mai poate , aproape ca refuza sa se si salute. M-am bucurat foarte mult ca am putut sa discut cu tine draga prietene, despre unele probleme importante in ceea ce priveste prezentul si istoria in general .Avem in fond, aceeasi pozitie , suferim amandoi de luciditate. Iata o boala deloc raspandita. Aproape in continuu , din cauza acestor blestemate de alegeri , primesc telefoane . De fapt nici nu mai stiu cum sa reactionez. O iesire , o solutie pasagera este posibila . Dar pentru viitor , sper sa nu ne luam la intrecere cu lucia saracie . Am descoperit remarca ta, draga prietene, ca spiritual sunt atasat de poporul meu pentru ca am vazut din exterior ce inseamna o sfasiere interioara . Plimbarea , este posibil singura posibilitate pe care o mai avem de a intra in legatura cu vechea intelepciune , suferinta converteste totul intr-o suma de semnificatii , indiferente , si lumii obiective ii substituie lumea ei . Intreg procesul durerii nu este decat o continua substitutie . Suferinta inlocuieste rand pe rand obiectivele si semnificatiile din centru sau de la periferia interesului nostru , incat ea sfarseste prin a -si desfasura intinderile si intensitatile pe toate laturile vietii . Ei , sa stii, cu moralul stau bine nu m-am schimbat deloc . Acum mi-oi schimba parerea pentru ca am inceput sa imbatranesc si eu . Dealtfel nu ma intereseaza stralucirea , nu dau doua parale pe ea . Sunt roman si , ca romanul , ma socot buricul pamantului, ca daca n-as fi roman n-as fi nimic , nu ma pot imagina italian , rus sau spaniol , adica nu pot extrapola substanta spiritului meu la alt neam . Sunt roman prin vocatie , tot ce gandesc devine romaneste .

Ma intrebati daca stiu cat de greu o duc romanii azi ? pai cum sa nu stiu , dar ei o duc greu pentru ca sunt prosti guvernatii , inafara de bisnitarii , dar care sunt foarte multi . Pai bisnitarii apar ca parazitii, in dezordine . Ei inlocuiesc ordinea care asigura cantitatea de bunurii materiale ale cetateniilor , locuiesc in aceasta dezordine , nu-i asa? Vedeti ca astia se imbogatesc teribil acum si nu numai ca ei or sa conduca in economie , in tot felul de lucruri , dar o sa conduca probabil si in cultutra, si in educatie si in sanatate , vor gestiona si banii de pensii care nu peste mult timp nu vor mai fi . Ma intrebati ce sa facem ? Raspunsul meu ar fi : nu stiu , poporul roman trebuie sa nasca acum o personalitate care nu s-a compromis . Si pentru ca vreau sa inchei scrisoarea mea in ton mai optimist am lasat la incheiere raspunsul meu la intrebarea ta, draga prietene, daca imi plac femeile . Pai , mi-e rusine sa povestesc , dar carui barbat nu-i plac femeile? In primul rand , le iubesc pentru farmecul lor , in al doilea rand le iubesc pentru ca fac copii, desi usor, usor imbatranesc dar admiratia mea va ramane vesnica. Acum trebuie sa marturisesc cat de invioratoare este pentru mine vizita ta prietene prin scrisorile mele . Dar eu ma joc intre sentimentul letal al mortii si suferinta mea pentru un neam trist si umilit din interiorul lui , insa va spun cinstit : nu pot face nimic pentru ca sunt aproape singur si neputincios , pentru ca nu exista o initiativa colectiva si un ideal comun. Aproape a disparut si sentimentul de roman.

Va pretuiesc si nu voi ezita sa raspund si pe viitor mai optimist in pas cu optimismul neamului meu



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.