Povestea CraiovaForum partea (1)

Povestea CraiovaForum partea (1)

370
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Acum ceva ani, pe când mulți dintre noi nici nu știam să folosim internetul sau poate alții nici nu înțeleseseră prea bine ce înseamnă cuvântul “internet”, în Craiova exista un hub. Vorbim de o perioadă de acum peste 9 ani. Hubul acela se intitula sugestiv CraiovaHub și era singurul loc unde puținii utilizatori de internet din Craiova puteau partaja fișiere.

Hubul exista datorită unor băieți de la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică. Printre ei își făcuse loc și un anume Lucian Prejbeanu, cel care ne-a și spus această poveste. Tot el ne-a confirmat că pe atunci partajarea de fișiere devenise foarte populară, iar din moment ce traficul pe internet era contorizat având doar câțiva GB lunar și traficul local nu era încă contorizat,această partajare de fișiere se dovedea foarte utilă. Pentru cei care n-au prins asemenea vremuri, partajarea consta într-o persoană ce trebuia să descarce un fișier și apoi să-l împartă gratuit cu ceilalți.

Deci era normal ca pe hub să fie în mod frecvent 100-150 persoane. De menționat că în perioada de vârf a vieții sale, CraiovaHub a reușit să atingă și 2000 de persoane conectate simultan. Numere ce impresionează și în ziua de azi, darămite atunci. Marea problemă era că toate astea nu se puteau desfășura decât “live”, fără a exista o modalitate ca discuțiile să rămână undeva “pentru posteritate”. Nu există acea latură a socializării, însă nu avea să mai dureze mult până la realizarea ei.

Un moderator de acolo, Intercer, s-a gandit sa faca un forum si l-a si facut, pe dap.ro. Ulterior a fost hostat pe serverul unei sali de internet, site-ul devenind klass.rdscv.ro/forum. Iar abia dupa un an si ceva, cele 8-9 persoane ce se implicau in acest proiect in continuare s-au decis ca e cazul achizitionarii unui domeniu propriu. Fiecare a contribuit cu suma de 200.000 de lei (actual 20 de lei) si asa a luat nastere CraiovaForum.ro.

Și lucrurile au început să meargă foarte bine. Forumul a pornit destul de greu, dar a crescut foarte repede. Era singurul mod de a interacționa din oraș. Atunci s-au pus bazele multor prietenii și chiar bazele unor cupluri. Unii dintre cei care s-au cunoscut pe forum s-au și căsătorit între timp. Lucian ne-a recunoscut că toți prietenii săi actuali i-a cunoscut pe forum, chiar și prietena sa tot acolo a cunoscut-o. De ce ? Pentru că nu exista facebook, hi5 sau alte site-uri de socializare, CraiovaForum era singura posibilitate.

Desele întâlniri ale userilor de pe forum erau un prilej ca aceștia să se cunoască mai bine și în realitate. Bătăi cu apa în parc, frisbee, bătăi cu zăpadă, ieșiri la bere sau la suc. Astfel de întâlniri se întâmplau lunar, dacă nu chiar săptămânal. Eu sunt chiar gelos când aud astfel de lucruri, îmi pare rău că nu am prins și eu astfel de perioade.

Prima problemă majoră a forumului a venit dup mai bine de un an de la lansare. Din cauza unei supratensiuni s-a pierdut absolut tot, hard-dusk-ul pe care era stocată baza de date și chiar și back-up-urile. Atunci totul a trebuit luat de la zero. Însă fără să își plângă de milă, băieții au refăcut forumul și în chiar prima săptămână se înregistraseră deja 500-600 de persoane.

Tot Lucian ne recunoaște că ăsta e unul din motivele pentru care își ia constant mistouri. El fiind plecat și fără acces la internet atunci când s-a pierdut baza de date, nu a apucat să se înregistreze printre primii, așa cum se întâmplă pentru administratorii forum-urilor. El are user-name-ul cu numărul 499, chiar dacă a fost de la bun început membru al echipei CraiovaForum. Și așa cum se întâmplă în orice grup de prieteni, nu sunt necesare multe pentru a-l lua pe altul la bâză.

Partea a II-a va fi publicată mâine.

Articol preluat de pe www.dragosgeornoiu.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.