Prioteasa la Salonul Naţional de Restaurare:Se petrece un lucru special la Muzeul...

Prioteasa la Salonul Naţional de Restaurare:Se petrece un lucru special la Muzeul Olteniei

252
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a participat, joi, la deschiderea Salonului Național de Restaurare, eveniment găzduit de Muzeul Olteniei din Craiova, unde sunt expuse aproximativ 100 de piese de patrimoniu restaurate.

„La consiliul județean este o echipă care stă foarte aproape de această activitate pe care dumneavoastră o desfășurați. Vreau să dăm un semnal și către concitadinii noștri, iar prin prezența atâtor personalități venite din toate orașele mari ale României să dăm un mesaj către toată țara că aici, la Craiova și în Dolj, se petrece un lucru special la Muzeul Olteniei. Aici, la Craiova, sunt prezente 20 de muzee din România care și-au trimis operele. Sunt 100 de piese care au fost restaurate și fac parte din patrimoniul național.
Pe de altă parte, ne-am dorit să fim aproape de acești oameni care lucrează mai mereu în spatele scenei, departe de reflectoarele presei și care depun o muncă atât de migăloasă pentru a aduce la lumină aceste comori.
În ceea ce ne privește pe noi, trebuie să știți că suntem foarte conectați la tot ceea ce înseamnă eveniment cultural și ne-am făcut o vocație din a interveni în tot ceea ce ne aparține nouă, ca patrimoniu al Consiliului Județean Dolj.
Acest muzeu este unul dintre obiectivele pe care le-am avut în lucru pe fonduri europene, aproape zece milioane de euro. Se desfășoară în continuare lucrări la Muzeul de Artă, care se ridică la opt milioane de euro.
La fel și Casa Băniei, cea mai veche clădire din Craiova, a fost refăcută și redată circuitului cultural. Tot în zona investițiilor pe care consiliul județean le face în cultură putem adăuga și construirea clădirii noi a Muzeului Olteniei, practic un muzeu nou, ridicat de la zero. În România ultimilor 20 de ani nu știu ca vreo altă autoritate publică să fi construit un muzeu, așa cum am făcut-o Consiliul Județean Dolj.
Dorim, alături de o echipă deosebită pe care o avem la Muzeul Olteniei, dar și la celelalte instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Dolj, să fim parte și să redăm locuitorilor municipiului Craiovei tot ceea ce are de preț și se poate pune în valoare mai bine.
Un rol deosebit în ceea ce se întâmplă azi la Muzeul Olteniei îl are consiliul județean și consilierii județeni care toți și-au dat mâna pentru a realiza acest edificiu, colegii mei de la Direcția Tehnică și de la Direcția de Afaceri Europene, dar și Mihai Fifor, care a știut să tragă după el o pleiadă de oameni profesioniști.
Este o întreagă echipă care este de aproape zece ani împreună. Asta ne-a făcut să fim sudați și să fim pe primul loc în țară la atragerea de fonduri europene”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, consilierul județean Daniela Tarniță, președinta Comisiei Activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, tineret și sport din cadrul CJ Dolj, a afirmat:
„La Muzeul Olteniei sunt prezenți alături de noi reprezentanți ai tuturor laboratoarelor de restaurare din România, adică persoanele fără devotamentul cărora nu s-ar putea vernisa o astfel de expoziție, nu ne-am putea bucura de adevărate obiecte de patrimoniu care altfel ar rămâne simple cioburi sau câteva petece de hârtie. Vreau să-i felicit pe toți cei care au participat, prin munca și dăruirea lor, la organizarea și desfășurarea unui astfel de vernisaj.
Consiliul Județean Dolj se situează pe primul loc în țară ca investiții în instituțiile de cultură pe care un consiliu județean le are în subordine. Nu cred că veți întâlni în țară monumente de tipul muzeelor care să fi fost restaurate de așa manieră sau o construcție nouă a unui muzeu, așa cum este cea pe care o știm cu toții la Muzeul Olteniei”, a declarat consilierul județean Daniela Tarniță
Prezent la evenimentul inaugural, prof.univ. dr. Ioan Opriș de la Universitatea Valahia din Târgoviște a afirmat: „Apreciez efortul deosebit pe care Consiliul Județean Dolj îl face pentru a ridica acel centru expozițional nu național, ci internațional dedicat lui Constantin Brâncuși. Vă și rog să-l intitulați «Centrul Internațional Brâncuși», pentru că marele sculptor nu este doar al nostru, este al lumii.
Am fost la Casa Băniei și am văzut ce s-a întâmplat acolo. Este un efort consistent de ani de zile, pe care consiliul județean îl face. Înseamnă energie, înseamnă inteligență. Și mai înseamnă ceva. Mai înseamnă cineva care să sprijine, care să înțeleagă ce presupune cultura și ce investiție trebuie făcută în cultură. Autoritățile județene prin ceea ce au făcut pentru cultură au îndumnezeit locul. Faptul că azi ne găsim într-o casă (Muzeul Olteniei) care în anii trecuți era un schelet, iar acum arată așa cum arată spune ceva despre aceste eforturi ale autorităților de care vă vorbeam”.

 

Sursa: http://www.oltenasul.ro



2 COMENTARII

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     29-05-2012
    Mesaje
    253

    Felicitari tuturor si in special dlui Prioteasa, care este unul din administratorii de valoare pe care Craiova i-a avut de-a lungul timpului!
    Un bun manager.

  2. #2
    De-al casei
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    412

    Dragutz

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.