Pierderi din cauza secetei, câştiguri mai mari din subvenţii

Pierderi din cauza secetei, câştiguri mai mari din subvenţii

334
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Anul secetos a distrus în mare parte recoltele şi speranţele de profit ale micilor fermieri, în schimb în 2012 s-a înregistrat o creştere a sumelor care le intră în cont din partea Guvernului României şi a Uniunii Europene. La plata pe suprafaţă suma totală a crescut de la 132 de euro în 2011, la 170 – 172 euro în 2012. Prima tranşă din aceste sume se va acorda începând cu 16 octombrie. Şi primele acordate crescătorilor de bovine au crescut, de la 416 lei/cap bovină în 2011, la 500 lei anul acesta. În plus, în judeţ a crescut considerabil şi numărul proiectelor depuse pe diverse măsuri, cu primele încasate fermierii reuşind să-şi „mişte” micile afaceri.

 

„Cred că 600-700 de proiecte i-am ajutat numai noi să le facă, oferindu-se consultanţă gratuită, astfel că am reuşit, cumva, să trecem de la fermele de subzistenţă, la cele de semi-subzistenţă, adică de la cele în care fermierii produceau doar pentru consumul propriu, la cele în care îşi asigură consumul şi mai şi vând câte ceva”, a declarat liderul Agrostar Olt, Ion Păunel.

Ce încă nu au înţeles şi nici nu au fost convinşi să facă producătorii din judeţ este să se asocieze, pentru a suporta mai uşor eventualele pierderi şi a-şi mări câştigurile împărţind cheltuielile.

 

„Realitatea este că nu am reuşit să ne acomodăm cu ideea că formele asociative înseamnă altceva decât fostele CAP-uri, la care nu vrem să ne mai întoarcem. Însă, peste câţiva ani, când pe piaţă vor intra competitori bine pregătiţi, vom da din colţ în colţ”, a mai spus Păunel.

 

Responsabile de eşecul asocierii micilor producători ar fi, a declarat liderul judeţean Agrostar, în mare parte camerele agricole, care au primit bani frumoşi, şi de la guvern, dar şi din străinătate, pentru proiecte de acest gen, fără însă ca rezultatele, dezastruoase, să le mai cuantifice cineva.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.