Doar 30 la sută dintre proprietarii de animale raportează veterinarilor modificările în...

Doar 30 la sută dintre proprietarii de animale raportează veterinarilor modificările în efectiv

362
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Animalele din gospodării încă mai pleacă spre târguri fără buletin de mişcare, fermierul nu anunţă totdeauna când îşi taie viţelul din gospodărie, uneori nu raportează nici dacă i-a murit porcul de nu se ştie ce boală sau că a fătat scroafa, iar exemplele pot continua. Medicii veterinari nu au reuşit, încă, să-i lămurească pe proprietarii de animale că raportarea oricărei schimbări în efectiv este deosebit de importantă, cu atât mai mult atunci când survine ca urmare a unor boli.

 

„Doar 30% dintre proprietari anunţă medicul atunci când se produc schimbări, deşi acest aspect este deosebit de important“, a declarat şefa Serviciului Sănătate şi Bunăstare Animală din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare, Păpuşa Poteleanu.

Tocmai pentru a avea o bază de date cât mai aproape de realitatea din teren, cei 67 de medici veterinari din circumscripţiile judeţului efectuează în această perioadă acţiuni de inspecţie în gospodării, pentru identificarea şi înregistrarea animalelor şi completarea, astfel, a bazei naţionale de date. Este a doua campanie în acest an, după cea din primăvară. Cu ocazia acestor vizite în gospodării, veterinarii au şi obligaţia întocmirii fişelor pentru monitorizarea pestei porcine clasice şi a scrapiei („boala vacii nebune“ la rumegătorul mic) pentru porci, oi, capre, vaci, deşi pericolul izbucnirii unor astfel de focare este extrem de mic în judeţ, a precizat Poteleanu, motivat de faptul că în exploataţiile de la noi nu se folosesc furaje cu proteină animală.

Pentru prevenţie însă, de la toate ovinele şi caprinele peste 18 luni sacrificate în gospodării medicii veterinari recoltează căpăţânile. Bineînţeles, în condiţiile în care proprietarii notifică medicului veterinar sacrificările, cazurile de morţi accidentale, cazurile de boală etc.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.