Secretara Primăriei Oporelu, abuz în serviciu şi fals în acte

Secretara Primăriei Oporelu, abuz în serviciu şi fals în acte

832
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Irina Dascălu este acuzată că, în afara sarcinilor profesionale, dar uzând de autoritatea funcţiei sale, s-ar ocupa cu lucruri care n-au nici o legătură cu atribuţiile sale de serviciu. Printre acuzaţii se numără faptul că ar influenţa opţiunile localnicilor în a încheia contracte de arendă cu unii sau alţii dintre agenţii economici care se ocupă cu astfel de afaceri, dar şi că ar fi înregistrat în scriptele primăriei contracte de arendă referitoare la terenuri ale căror proprietari habar n-au că sunt părţi în asemenea documente. Una dintre persoanele care se consideră victimă a manevrelor secretarei este Vînă Dima Gheorghe, din Râmnicu Vâlcea, al cărui nume ar figura în câteva contracte făcute pe genunchi şi înregistrate la primărie.

 

„Secretarul Primăriei Oporelu, în persoana doamnei Dascălu Irina, începând cu anul 2008, mă plimbă pe la primărie cu diverse contracte de arendă pe care le-a întocmit în fals cu diverse societăţi. Ulterior, am ajuns în instanţă pentru anularea acestor contracte, procese aflate în continuare pe rol, nedându-se nici o soluţie până în prezent. Vă pun la dispoziţie toate documentele de cercetare penală şi vă rog respectuos să demaraţi o anchetă în acest caz”, se arată într-o plângere a omului către Prefectura Olt.

Din reclamaţii reiese că secretara ar fi pus ochii pe oameni plecaţi din localitate, pe amărâţi uşor de păcălit şi pe persoane bolnave.

 

„Pentru pământu’ moştenit de la părinţi am rămas să plătesc eu impozit, fiind cel mai mic dintre fraţi. Am plătit, dar ce se întâmplă: am un teren la Pădure pe care doamna secretară de cinci ani îl dă în arendă la un italian. Eu nu am primit nimic în acest timp, dar plătesc impozit pe teren. Nu ştiu cine a ridicat bani sau produse pentru acest teren. Vă rog să trimiteţi un delegat competent să mă rezolve şi pe mine, să vadă că sunt un om amărât, imobilizat la pat”, scrie Prefecturii Olt şi Ştefan Stoica, localnic.

 

Cea acuzată că ar fi pus totul la cale recunoaşte că terenul omului reprezintă o sursă de venit pentru altcineva, dar spune că ea nu este implicată cu nimic.

Punct şi de la capăt

SC Agro Calimar Group SRL din Piteşti, care deţine terenuri în arendă pe raza localităţii oltene, a simţit pe pielea intereselor sale influenţa şi autoritatea celei care trebuie doar să aplice legea în Primăria Oporelu, atunci când aceasta a refuzat, pur şi simplu, să înregistreze mai multe contracte de arendă încheiate de firmă cu diverse persoane. Cel puţin aşa susţine administratorul societăţii. Contractele fuseseră prezentate, cu solicitarea de a fi înregistrate în Registrul primăriei, în 12 septembrie 2012.

 

„Din diferite motive, secretarul UAT (unităţii administrativ-teritoriale – n.r.) Oporelu nu a vrut să înregistreze documentele“, spune administratorul firmei, Marin Rizescu.

 

Aceasta după ce societatea primise, cu câteva luni mai înainte, adrese din partea secretarei care informa firma asupra încetării aplicabilităţii unor contracte de arendă încheiate de SC Agro Calimar Group cu cetăţeni din comună.

 

„Cu adresele 1795/27.09.2011 şi 466/07.03.2012, SC Agro Calimar Group SRL a fost informată de doamna secretar Dascălu Irina, cu privire la încetarea aplicabilităţii unor contracte de arendă aparţinând titularilor Niculescu Ioana, Ristea Teodora, Văduva Lucica, Mihai Gheorghe, pe motiv că există cerere în acest sens sau pentru că au decedat. Considerăm că acţiunea doamnei secretar este un abuz grosolan în activitatea economică a unei firme private şi în relaţiile contractuale comerciale ale acesteia. Având în vedere prevederile legale ce se regăsesc în Codul Civil cu privire la contractele de arendă, secretarul primăriei are drept atribuţiune înregistrarea contractelor de arendă şi nu administrarea acestor contracte. Încetarea unor contracte de arendă încheiate între societatea pe care o reprezint şi proprietarii de terenuri este o opţiune exclusivă a celor două părţi contractuale şi nu o atribuţiune de serviciu a doamnei secretar. Adresele amintite evidenţiază implicarea directă şi traficul de influenţă în dirijarea opţiunii unor proprietari de terenuri arabile spre alte firme care au ca obiect de activitate agricultura. În acest sens amintesc faptul că proprietarii în numele cărora firma pe care o reprezint a fost notificată pentru a renunţa la contractele de arendă au fost orientaţi către alţi agenţi economici la care li s-au înregistrat contracte de arendă pe aceste suprafeţe pentru a putea fi declarate pentru plăţi directe pe suprafaţă la APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură – n.r.). Aceste acţiuni pot provoca pierderi financiare foarte mari dacă nu se corectează, prin lipsa de certitudine asupra contractelor încheiate cu beneficiarii noştri”, susţine administratorul firmei din Piteşti.

Pile la prefectură?

Potrivit unor surse din Prefectura Olt, se pare că angajaţii instituţiei fie nu pot renunţa la viaţa de birocrat sadea, fie o cunosc pe secretara de la Oporelu şi, în virtutea unor legături mai vechi, acţionează în aşa fel încât femeia să nu aibă probleme. Aşa s-ar explica de ce unii dintre reclamanţi au primit răspuns de la prefectură direct din birou, fără ca angajaţii instituţiei să fi întreprins vreo anchetă. Între timp, cazul a ajuns în atenţia Corpului de control al prefectului, care săptămâna trecută a şi efectuat verificări în două rânduri.

Femeia îşi susţine nevinovăţia şi aminteşte că, în urmă cu un an, a fost cercetată de poliţie pentru acelaşi gen de acuzaţii şi scoasă, ulterior, de sub urmărirea penală. Deşi membrii Corpului de control al prefectului susţineau vineri că nu elaboraseră încă documentul final referitor la rezultatul verificărilor, Irina Dascălu afirma în aceeaşi zi că se află deja în posesia unei note de constatare din care reiese că în această poveste totul este OK. Pentru ea însăşi.

În cazul unor asemenea acuzaţii şi în condiţiile în care ele s-ar dovedi reale, un secretar de instituţie publică, precum primăria, riscă să fie cercetat în Comisia de disciplină a prefecturii şi să-şi piardă locul de muncă.

 

Citește și

Unde-i averea lui Gheorghe Anghel? Delapidare, abuz în serviciu şi fals la Primăria Caracal

Cornel Tătuc a intrat pe mâna Direcţiei de Control Intern a Hidroelectrica

Atentat la Patrimoniul Naţional! Casa Deleanu, măcinată de interese imobiliare

Clica de la Electrocarbon. Cum se fură o fabrică (I) 
Clica de la Electrocarbon. Cum se fură o fabrică (II)

Clica de la Electrocarbon. Cum se fură o fabrică (III)

Orgolii penale pe bani europeni la AJOFM Olt

Marconf şi Romstrade fac afaceri cu balast furat

 

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.