Cimitirele din Craiova se extind

Cimitirele din Craiova se extind

1.445
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Cele peste 40.000 de morminte din cimitirele aflate în subordinea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RADPFL) Craiova sunt pline până la refuz, locurile de veci existente în acest moment fiind disponibile “doar pentru urgenţe”.

 

Şi cum soluţii pentru scăderea ratei mortalităţii nu sunt, autorităţile locale s-au gândit că două dintre cele patru cimitire din Craiova – “Ungureni” şi “Nord” – necesită o extindere serioasă.

Potrivit directorului RADPFL Craiova, Radu Preda, la „Ungureni” se încearcă trasarea a aproximativ 4.000 de morminte, iar la „Nord” numărul acestora ar putea fi cu mult mai mare având în vedere faptul că autorităţile intenţionează să concesioneze terenul din jurul cimitirului. „În momentul de faţă, la cele patru cimitire din Craiova, Sineasca, Ungureni, Dorobănţei şi Nord, locurile de veci mai sunt doar pentru urgenţe. După calculele noastre, la Ungureni ar trebui să fie aproximativ 4.000 de locuri de veci. La Nord situaţia este puţin diferită pentru că avem posibilitatea să concesionăm terenul din jurul cimitirului pentru extindere. În curând vom lua 19.000 de metri pătraţi şi cu siguranţă se vor obţine mai multe locuri de veci pentru craioveni”, a declarat Radu Preda, director RAADPFL Craiova. Locurile de veci din cimitirul Ungureni vor fi amenajate de o parte şi de alta a aleilor pentru a se putea ţine o evidenţă mai bună a lor. La capitolul dotări intră şi împrejmuirea, asfaltarea aleilor de acces, precum şi iluminarea pe timp de noapte. Autorităţile iau în calcul şi amenajarea unuei capele în incinta acestui cimitir care este deservit de biserica din apropiere.

Evidenţa locurilor de veci, informatizată

În momentul de faţă în municipiul Craiova există peste 40.000 de locuri de veci, în cele patru cimitire, şi potrivit directorului RADPFL, în scurt timp se va şti cu exactitate câte persoane au se va şti cu exactitate câte persoane au morminte în proprietate, pentru că Regia a achiziţionat un soft de la o firmă specializată care va contabiliza fiecare loc de veci cu numele proprietarului. „Vrem să avem o situaţie clară pentru fiecare proprietar în parte. În momentul de faţă, locul de veci de concesionează pe o perioadă de la 7 la 25 de ani, iar taxa este cuprinsă între 130 de lei şi 270 de lei, în funcţie de perioada de concesiune”, a mai spus Radu Preda, directorul RADPFL Craiova. Problema este că cele 4.000 de morminte vor fi concesionate în cel mult câţiva ani, timp în care trebuie să se găsească alte soluţii fie pentru lărgirea actualelor cimitire, fie prin amenajarea altora.

Florile din serele de la Parc ajung în coroane

RAADPFL Craiova are în folosinţă şi serele de la Parc, dar şi pepiniera din Parcul Tineretului. Florile de sezon din cele patru sere care se află în Parcul Nicolae Romanescu, servesc drept materie primă pentru confecţionarea coroanelor dar şi a buchetelor. Chiar dacă preţurile sunt mai mici decât cele practicate la florăriile din oraş, banii obţinuţi înseamnă un plus la bugetul Regiei. „În momentul de faţă în sere avem în sere crizanteme şi striliţia, iar din luna decembrie vom cultiva cale şi frezii. Din aceste flori se fac coroane pentru diferite evenimente sau buchete de flori, pentru care noi primim bani. Preţurile sunt mai mici decât la florărie pentru că sunt din producţia proprie. În viitor urmărim să ne extindem, pentru ca lumea să ne solicite pentru diferite aranjamente florale”, a spus directorul RAADPFL Craiova.

 

sursa: lupamea.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.