213 hectare în planul împăduririlor de toamnă la Direcţia Silvică

213 hectare în planul împăduririlor de toamnă la Direcţia Silvică

648
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Direcţia Silvică şi-a propus să planteze în această toamnă 2,2 milioane de puieţi, ceea ce înseamnă că în câţiva ani 213 hectare de teren sortit, altfel, să rămână fără utilitate vor fi pădure. Până în 10 decembrie pădurarii trebuie să se achite şi de restul de sarcini, la începutul acestei săptămâni din norma menţionată fiind realizat: 50 hectare împădurire integral (din 161 programat), 7 hectare completări (din 13 programat), 35 hectare refaceri (din 39 programat).

 

„Se lucrează în plin pe raza ocoalelor din judeţ. Cele mai mari suprafeţe de împădurit se află pe raza localităţilor Orlea şi Grojdibodu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Olt, George Vâle.

 

Puieţii folosiţi sunt de stejar, frasin, arţar, plop şi salcâm. Sarcina pădurarilor nu se opreşte aici, aceleaşi suprafeţe fiind atent supravegheate după împădurire. O parte importantă din suprafeţe s-a aflat în proprietatea ADS, iar împădurirea s-a impus şi ca soluţie la procesul de deşertificare ce afectează zona de sud a judeţului.

Dacă în sectorul de stat încă se mai protejează pădurea şi chiar se măresc suprafeţele, acolo unde cetăţenii au devenit proprietari se taie pe capete. Adesea aceşti proprietari nu au nici cel mai mic beneficiu, pentru că hoţii se înfruptă din pădurea lor, doar că sunt prea săraci să-şi permită să ceară Direcţiei Silvice administrarea acestui bun. Fiecare hectar de pădure ar presupune, astfel, o cheltuială de 90 de lei/an.

Protejarea pădurilor cu bani europeni, o soluţie deocamdată la îndemână

În judeţ  pădurarii se ocupă, la acest moment, de administrarea a aproximativ 54.000 hectare de pădure, 31.000 hectare fiind în proprietatea statului. Sunt instituite 11 arii protejate, şapte dintre acestea făcând obiectul unui proiect de mediu lansat de curând. Proiectul presupune conservarea biodiversităţii şi conştientizarea populaţiei asupra necesităţii protejării unuia dintre bunurile cele mai de preţ. Pentru aceste obiective sunt puşi la bătaie aproximativ 34 miliarde lei vechi.

Alţi bani europeni aşteaptă să fie accesaţi în baza proiectelor pe exploataţii, în cadrul diverselor măsuri lansate prin diverse instituţii aflate în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.