Prina: „Dacă avem finanţare coerentă, Zoo Slatina e gata într-un an”

Prina: „Dacă avem finanţare coerentă, Zoo Slatina e gata într-un an”

320
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Minel Prina spune că, dacă partea de 75% sută din investiţie pe care trebuie să o plătească Ministerul Mediului va fi achitată, slătinenii ar trebui să se bucure de noua Grădină Zoologică, în cel mult un an de zile.

 

„Ordinul de începere a lucrărilor la Grădina Zoologică a fost dat. În momentul de faţă, constructorul stă pe banii lui şi pe timpul lui. Trebuie să înţelegem foarte clar că 25% din preţ îl suportă Consiliul Local, iar 75% din preţ îl suportă Ministerul Mediului. În condiţiile în care eu am toate aceste sume alocate, atunci el trebuie să termine într-un an. Dacă ministerul nu alocă aceste sume, nu putem să continuăm lucrările. Îmi doresc să avem o finanţare coerentă, astfel încât, într-un an, să finalizăm acest obiectiv de investiţii”, a declarat Prina.

Noul zoo va fi construit în Pădurea Strehareţ din Slatina, pe locul fostei grădini zoologice care a funcţionat până în 2008, dar a fost închisă pentru că nu corespundea normelor europene. În noua grădină zoologică vor fi aduse 20 de specii de animale şi păsări sălbatice. În zona de vest a grădinii vor fi amenajate spaţii expoziţionale pentru lei, tigri siberieni, lupi sau jaguari. Tot aici va fi amenajată şi o insulă pentru maimuţe.

 

„Lucrarea nu este extraordinar de complicată, termenul este destul de pertinent, este realizabil. Acum depinde de această sursă de finanţare. Grădina Zoologică se întinde pe patru hectare şi este împărţită pe mai multe zone. Ca un element de noutate, maimuţele vor fi libere, în sensul că ele vor fi aşezate pe o insulă”, a precizat Minel Prina.

Trei urşi, trei lei şi o lupoaică erau singurele animale care mai trăiau la Grădina Zoologică din Slatina, în toamna anului 2010. Acestea au fost însă mutate în rezervaţii naturale sau la alte grădini zoologice din ţară pentru că spaţiul în care se aflau nu mai corespundea ţinerii lor în captivitate. Cele trei feline au fost transferate într-o rezervaţie din Africa de Sud, de toată operaţiunea ocupându-se reprezentanţii fundaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten. Celelalte animale au fost transferate în rezervaţia braşoveană Zărneşti.

Raiul hoţilor de fier vechi şi lemne

Conservată în aşteptarea lucrărilor de reabilitare, Grădina Zoologică din Slatina, altădată un loc de atracţie pentru copiii slătinenilor, a ajuns un adevărat „El Dorado” pentru hoţii de fier vechi şi lemne. Împinşi şi de sărăcie, aceştia intră pe poarta Parcului Zoo ca la ei acasă şi îşi aleg pe îndelete din plasele de gard sau din porţile care ţineau departe de public fiarele sălbatice. Primarul Prina spune că aceste lucruri vor dispărea odată cu demararea investiţiei.

 

„Asta este. Din nefericire, avem şi astfel de evenimente, pragul sărăciei este foarte scăzut şi acest lucru te îndeamnă să faci şi lucruri mai puţin curate. Sperăm ca, odată cu intrarea în plin a constructorului în acea  zonă, să stopăm şi acest fenomen. Ne confruntăm, încă de astă iarnă, ba cu furtul de lemne, ba cu furtul de plase de gard, ţevi de la ţarcuri”, a declarat Minel Prina.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.