Craiova: Tramvaiul va reveni toamna viitoare!

Craiova: Tramvaiul va reveni toamna viitoare!

1.016
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Tramvaiul va fi repus pe linie abia în toamna anului viitor. Conducerea RAT Craiova susţine că lucrările de modernizare a căii de rulare sunt în grafic, dar, fiind complexe, nu vor putea fi finalizate mai devreme de anul viitor. Tot atunci vor fi scoase în trafic şi vagoanele la modernizarea cărora se lucrează acum în atelierele Regiei.

Deşi par că nu avansează deloc, conducerea RAT Craiova susţine că lucrările la calea de rulare a tramvaiului, de pe bulevardele „Nicolae Titulescu” şi „Decebal”, sunt în grafic şi că firmele executante au respectat până acum toate termenele contractuale la care s-au angajat. Însă, pentru că este vorba de o lucrare complexă care presupune dislocarea întregii infrastructuri şi montarea unor şine noi, cu tot cu structura de susţinere şi refacerea terasamentului din subsol, şantierele nu au şanse să fie terminate în acest an. „Pe zona de la Ford sunt aproape de turnarea stratului final, aici fiind şi cea mai avansară zonă. Dar eu zic că undeva în toamna viitoare vom avea tramvaiul pe linie”, a declarat Radu Preda, directorul RAT Craiova.

Două soluţii tehnice diferite

Modernizarea celor aproape 12 kilometri de cale de rulare costă 60 de milioane de lei, dintre care 1,15 milioane de lei de la bugetul local, 20 de milioane de lei de la bugetul naţional şi 38 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Lucrările au fost scoase la licitaţie pe bucăţi. Cea mai mare porţiunea, cea de pe Calea Severinului, însumând 11 kilometri de cale simplă, a fost câştigată de firma Mari-Villa SRL din Bucureşti, iar celălalt tronson, de 1,6 kilometri de pe bulevardul „Decebal” (de la Pasajul Electroputere şi până la intersecţia cu strada „Caracal”), este executată de firma SCT Bucureşti. Ca şi soluţie tehnică, diferenţa între cele două tronsoane este că la ultimul se montează un sistem performant. Specialiştii îl descriu ca fiind asemănător cu cel care a fost implementat pe pasajul suprateran, cu linii carosabile care sunt foarte silenţioase datorită amortizoarelor care le-au fost ataşate din construcţie. Primul tramvai, modernizat cu 9.500 de euroTramvaiele recondiţionate de RAT Craiova vor fi mai silenţioase şi mai  confortabile în interior, dar nu vor avea aer condiţionat. Conducerea regiei a recunoscut că montarea AC-urilor în vagoane ar costa foarte mult, în jur de 10.000 de euro pentru fiecare tramvai, bani de care regia nu dispune deocamdată. „Dacă am pune şi AC-ul, ar însemna încă 10.000 de euro pentru fiecare tramvai. E o firmă din Craiova care se ocupă şi care ar putea să ne monteze, dar problema e să mai găsim noi resurse financiare. Ne trebuie încă 100.000 de euro, fiindcă eu îmi doresc ca atunci când le scoatem pe linie să aibă şi AC-ul montat”, a declarat Radu Preda. Din calculele regiei, pentru modernizarea primului tramvai s-au cheltuit 9.500 de euro, cu mult sub preţul pe care ar fi trebuit să-l plătească dacă RAT Craiova ar fi mers cu tramvaiele la reparat într-o fabrică.

Sursa: www.cvlpress.ro



3 COMENTARII

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     16-11-2012
    Locatie
     Somewhere on Earth
    Mesaje
    498

    Minte romaneasca, silentios in zona industriala si zgomotos in zona civila. Prooiectul parca ar fi gandit de Dorel. AC pe tramvai ? Pai exista si pe autobuze si ce folos, daca nu este pornit.

    "Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj."Ion Creanga"Niciodata nu este mai injosita specia umana decat atunci cand ignoranta este inarmata cu puterea."Voltaire"Somnul ratiunii naste monstri."Goya"Un popor de oi naste un guve de lupi." Edward R. Morrow
  2. #2
    Senior Member
    Data de inscriere
     02-05-2013
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    802

    Toamna aviitoare cred,la modul in care stau la umbra astea nu cred,pe severinului unde stau eu nu am vazut muncitori prea grabiti cu munca nici inainte de canicula…dar acum nici atat!

  3. #3
    Oldtimer
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    1059

    dorel nu te grabi frate

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.