„Constelații românești tradiționale”, la Planetariul din Craiova

„Constelații românești tradiționale”, la Planetariul din Craiova

836
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Proiectul cultural „Constelații românești tradiționale” presupune o serie de activități de educație prin astronomie, organizate și desfășurate, în premieră națională, de zece instituții culturale și de educație din ţară, partenere în perioada 26 septembrie – 15 noiembrie 2013. De doi ani, consecutiv, Administrația Fondului Cultural Național finanțează desfășurarea acestui proiect cultural. La Craiova, programul cuprinde o videoproiecție și o lectură publică care se vor desfăşura joi, 10 octombrie a.c., la Complexul Muzeal de Ştiințele Naturii – Secția de științele naturii a Muzeului Olteniei — Planetariul.

După activitățile de acelaşi gen din Scandinavia, proiectul cultural ‘Constelații românești tradiționale’ este cea de-a doua inițiativă culturală națională de importanță europeană destinată comunicării și dezbaterii valorilor tradiționale ale astronomiei prin dialog cu publicul, observații astronomice publice, expoziții multimedia și produse media destinate utilizării în spațiul virtual.

Cerul este cea mai mare imagine pe care o vede un om în timpul vieții. Cerul cu toate stele este o graniță și un reper, un spațiu de cunoaștere. Apariția și generalizarea iluminatului artificial au transformat nociv și felul în care înțelegem rolul cerului în viața noastră modernă. În același timp, omul a pășit pe Lună, are roboți pe planeta Marte și dincolo de sistemul solar. Sateliți artificiali ai Pământului ne permit acces la informații prin radio, televiziune și internet, iar sistemele de poziționare ne ajută când călătorim. Aceste echipamente nu pot funcționa fără a folosi ca repere constelațiile. Noi, majoritatea oamenilor, pe Pământ, am uitat valoarea stelelor în viața noastră. Tradiția populară conține încă informații despre cerul-ceas și cerul-înțelept. Ce avantaje ne aduce azi astronomia, cunoașterea și înțelegerea rolului cerul în viața noastră?

Organizatorii proiectului cultural ‘Constelații românești tradiționale’ promit celor care vor participa la activitățile propuse un dialog despre avantajele oferite de astronomie vieții cotidiene prin prisma folclorului și a civilizației românești.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Addicted!
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    1695

    e bine de stiut si asta.sa te uiti pe cer sa nu stii nimic?

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.