Parteneriat interinstituțional Dolj-Siauliai (Lituania), la Craiova

Parteneriat interinstituțional Dolj-Siauliai (Lituania), la Craiova

923
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit, joi, la Palatul Administrativ, vizita unei delegații din regiunea Siauliai, din Lituania, formată din reprezentanți ai mediilor educațional, administrativ și sanitar.

Întâlnirea a fost organizată la iniţiativa conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, în cadrul unui proiect de parteneriat interinstituţional Comenius Regio, derulat cu fonduri europene.

În cadrul discuţiilor, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a subliniat rolul esenţial pe care îl joacă atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea regională.

Elementul comun, care ne unește mai mult decât orice, este, fără îndoială, importanța majoră pe care apartenența la marea familie a Uniunii Europene o are în evoluția și dezvoltarea regiunilor noastre.

Doljul se situează între primele județe la atragerea de fonduri europene, cu o sumă de ordinul sutelor de milioane de euro. Banii aceștia au fost utilizați cu precădere pentru implementarea unor proiecte prin care se rezolvă o serie de necesități stringente ale comunităților locale, cum sunt realizarea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare, precum și reabilitarea infrastructurii de transport. Vorbim despre investiții în drumuri județene, dar, în același timp, și de renașterea Aeroportului Craiova, unde, într-o primă etapă, am realizat, cu bani din bugetul propriu al CJ Dolj, terminale moderne pentru sosiri și plecări, am construit un nou turn de control și am achiziționat echipamente performante. 

Într-o a doua fază, vom aduce întreaga infrastructură de mișcare a aeroportului la standarde cu adevărat europene, printr-un proiect în valoare totală de peste 24 de milioane de euro, pentru care am reușit să atragem finanțare nerambursabilă din fonduri comunitare.

În egală măsură, încurajăm și stimulăm performanța în educație, premiind în fiecare an elevii care au obținut rezultate deosebite la olimpiade și concursurile școlare, inclusiv la cele sportive. Toți acești copii minunați, care fac cinste județului nostru, sunt recompensați cu premii în bani și excursii, în țară sau în străinătate, în cadrul unor festivități organizate şi cu sprijinul CJ Dolj. 

O sumă notabilă din bugetul județului este destinată copiilor cu nevoi speciale. De altfel, în subordinea consiliului județean funcționează o instituție de profil, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în cadrul căreia un colectiv format din aproximativ 1.500 de oameni gestionează această activitate deosebit de importantă, având în îngrijirea lor aproape 3.000 de micuți. În paralel cu serviciile acordate în centrele de specialitate ale direcției, ne oferim sprijinul și în cazurile copiilor cu nevoi speciale îngrijiți în familie“, a precizat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, în cuvântul adresat invitaţilor din Lituania.

La rândul său, inspectorul școlar general al ISJ Dolj, Georgică Bercea, a declarat: „Vizita la consiliul județean a fost o întâlnire mai mult decât binevenită, pentru că acest schimb de experiență se desfășoară printr-un program cu finanțare comunitară, or CJ Dolj este una dintre instituțiile care au reușit să atragă consistente fonduri europene”.

Proiectul are ca obiectiv schimburile interculturale între instituții publice din județul Dolj și din regiunea Siauliai, dar și stimularea abilităților de leadership în rândul tinerilor prin activități de voluntariat. În Lituania, la ora actuală, nu există o lege a voluntariatului, acest tip de acțiuni desfășurându-se la nivel de pionierat. Este motivul pentru care oaspeții din regiunea Siauliai doresc foarte mult să acumuleze din experiența noastră, preluând exemplele de bună practică.

Parteneriatul Comenius Regio intitulat „A bridge to leadership” se desfășoară în perioada 1 august 2013 – 31 iulie 2015, în proiect fiind implicate Inspectoratul Școlar Județean Dolj, în colaborare cu Organizația „Salvați Copiii“ – filiala Dolj, Asociația „Edulife” Craiova, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova și Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski” Craiova, pe de-o parte, și Departamentul de Educaţie şi Sport al Municipalităţii Siauliai, în cooperare cu Şcoala Primară Kairiai, Şcoala Multifuncţională Kurtuvenai, Şcoala de înot „Delfinas” şi Centrul de Ortopedie – Traumatologie al Spitalului Republican Siauliai, pe de altă parte.

Proiectul are un buget de 47.130 de euro și este finanțat în proporţie de 75 la sută din bugetul Comisiei Europene, restul fiind acoperit de către beneficiari și parteneri.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Spammer
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    2681

    pai cu astia ne infratim?sunt mai saraci ca noi.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.