Avocatul Poporului s-a implicat în cazul femeii înmormântate pe câmp, la Tălpaș

Avocatul Poporului s-a implicat în cazul femeii înmormântate pe câmp, la Tălpaș

4.591
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Dumitrana Ibolya, în vârstă de 62 de ani, din comuna doljeană Tălpaș, a fost înmormântată în câmp, pe 22 ianuarie 2016, pentru că preotul a refuzat să o înhumeze în cimitirul ortodox fiindcă era baptistă. Potrivit rudelor, aceasta avea un loc de veci în cimitirul ortodox din comuna doljeană Tălpaș. Între timp, Avocatul Poporului a solicitat Primăriei Comunei Tălpași să dispună măsuri în vederea înființării unui cimitir comunal. 

Preotul Nicolae Boiangiu spune că a luat această decizie fiindcă femeia renunțase la religia ortodoxă și, de patru ani, era baptistă. ”Părintele ne-a spus în față că nu o să ne lase să o înhumăm în cimitirul ortodox. Nu am avut altă soluție și a trebuit să o aducem în câmp pe terenul cumnatului meu. Noi suntem baptiști și, din această cauză, nu am ajuns la o înțelegre cu părintele“, a povestit Tanța Năsturică, fiica femeii înmormântate în mijlocul câmpului. Aceasta mai spune că mama ei i-a spus că vrea să fie înmormântată lângă soț.

Niciodată, până acum, vreun alt cetățean din comună nu a mai fost înmormântat pe un cãmp. Prmarul localității spune că a încercat să stea de vorbă cu preotul satului, dar acesta a refuzat. Sătenii sunt de părere că trupul femeii ar trebui dezgropat și dus în cimitirul din localitate.

Potrivit unui comunicat de presă remis pe 29 august 2017, Avocatul Poporului a emis o Recomandare către Primăria Comunei Tălpași în care îi solicită, între altele, să informeze, în cel mai scurt timp, cu privire la demararea înființării unui cimitir comunal. Recomandarea a venit ca urmare a sesizării din oficiu și demersurilor efectuate de către Avocatul Poporului, în urma știrilor din presă aoărute pe acest subiect.

”Petenții au fost îndrumați să se adreseze Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării care, prin Hotărârea nr. 296 din 10 mai 2017, a sancționat și obligat Primăria comunei Tălpași să înființeze cimitirul comunal, conform prevederilor Legii nr. 489/2006 și să publice un rezumat al hotărârii în presa județeană din Dolj, conform art. 26 alin.1 din O.G. nr. 137/2000”, se arată în comunicatul transmis de Instituția Avocatul Poporului..



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.