DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Despre ambalaje, sticle din plastic, resturi menajere sau gunoi de grajd, toate aruncate la voia întâmplării, fie pe albia râurilor din comunele doljene, fie la marginea localităţilor, tot scriu din 2017 încoace. Tot atunci, într-un articol în Indiscret în Oltenia, aminteam că, în ciuda amenzior aplicate de-a lungul timpului, de către cei de la Garda de Mediu Dolj, deşeurile sufocă o mare parte dintre comunele din judeţ, edilii neavând prea multe şanse de reuşită în acest sens. Nu s-a schimbat nimic. 

Toţi aşteptau, la vremea respectivă, implementarea masterplanului de deşeuri și își asumau riscul de a fi amendaţi.

Cu toate proiectele și programele apărute ulterior, realitatea din județ, mai ales acum, în primăvară, când „natura renaște”, teoretic, realitatea demonstrază că oamenii sunt greu de stăpânit, lipsa unei educaţii pe această linie spunându-şi grav cuvântul.

Un exemplu recent este comuna Desa. Caravana ecologizării, proiect derulat la inițiativa Iridex, a ajuns în zona respectivă, joi, voluntarii găsind la fața locului un munte de gunoi și, poate, de incompetență.

Evident, în toate aceste situații, edilii ridică din umeri și arată spre cetățenii greu sau imposibil de educat în această direcție.

Micile păduri sunt şi ele sufocate de gunoaie, autorităţile neavând încă o soluţie pentru aceste probleme deloc noi şi suficient de mari încât să le ridice semne de întrebare.

Caravana ecologizării este despre inițiativă, dorința de a arăta că se poate, despre puterea exemplului și grijă față de județul în care locuim. Pe lângă dorința de a face curățenie, voluntarii își doresc să accentueze simțul responsabilității, al răspunderii și al acțiunii imediate, când vine vorba de curățenia județului în care trăim. Echipa SC Iridex Group Salubrizare își dorește să încurajeze comunitățile să acționeze în mod responsabil față de mediu, ori de câte ori întâlnesc situații în care deșeurile au fost depozitate în mod necorespunzător.

Totodată, caravana oferă un mediu oportun de informare și conștientizare cu privire la colectarea separată, în special în ceea ce privește comunicarea cu oamenii care locuiesc în mediul rural. Fiecare dintre noi are puterea și obligația de a influența procesul de ecologizare. Protejarea mediului înconjurător nu este numai datoria statului sau a voluntarilor. Fiecare dintre noi trebuie să avem un comportament responsabil și să protejăm mediul înconjurător, pentru sănătatea noastră.

Primarii nu spun nu acestor tipuri de acțiuni. Iridexul spune că devin exemplu și că pot schimba mentalități. Vom vedea.

„Mulțumim dl. primar Aurelian Relu Anghelof pentru deschidere arătată, dar și pentru faptul că prin puterea exemplului schimbă mentalități și comportamente în comuna Desa”, spun reprezentanții Iridex.

Și situația din Desa este doar un exemplu. Peste tot, în județ, este la fel. „Se vrea, se dorește, dar…nu se poate! Asta e…”



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.