DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

În județul Dolj, sunt declarate nouă focare de pestă porcină africană, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Astfel, pesta porcină este confirmată la un mistreț împușcat în pădurea Dâlga, șase focare sunt prezente în localitatea Băilești, un focar în localitatea Răcarii de Sus, iar un alt focar în localitatea Ișalnița.

În total au fost afectați 134 de porci, dintre care 108 au fost uciși de urgență, iar 26 au fost declarați morți.

,,De la începutul bolii, din 2019, și până în prezent, în județul Dolj au fost stinse 351 focare de PPA în 102 localități. Au fost neutralizați prin metoda alternativă de îngropare 676 de porci morți; 4052 porci uciși în focare și 5175 porci uciși preventiv în exploatații non profesionale . În exploatațiile comerciale au fost uciși de urgență 30078 capete porci și au murit 101 capete”, potrivit reprezentanții DSVSA Dolj.

Autoritățile și DSVSA cer cetățenilor să respecte măsuri de protecție pentru a evita răspândirea pestei.

Aceștia spun că pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Astfel cetățenii sunt rugați să: nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic; pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, este recomandat să pună o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar, să crească porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, să nu hrănească animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie, să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, dar virusul are un impact dezastruos la nivel economic și social.

 

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.