„Drumuri Brâncușiene”, la final. Craiovenii pot alege locul lucrărilor de artă

„Drumuri Brâncușiene”, la final. Craiovenii pot alege locul lucrărilor de artă

1.466
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”, ediția a VI-a, a ajuns la final, cele cinci opere de artă urmând să fie amplasate în locuri din Craiova pe care chiar cetățenii le pot alege.

Directorul Casei de Cultură Traian Demetrescu din Craiova, organizator al evenimentului, a menționat faptul că cele cinci lucrări artistice își vor găsi un loc sigur pe harta culturală a municipiului. „Timp de 30 de zile, cinci artişti din patru ţări şi-au dat concursul pentru a realiza nişte lucrări cu care ne putem mândri. Suntem pregătiţi să oferim comunităţii cinci opere de creaţie care îşi vor găsi locul pe harta culturală a municipiului Craiova, o hartă care deja a început să câştige un loc important pe harta naţională”, a declarat Remus Vlăsceanu, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

Prezent la eveniment, edilul urbei, Mihail Genoiu a anunțat faptul că locul pe care fiecare sculptură îl va ocupa va fi decis în urma unei dezbateri publice. „A fost o lună foarte grea pentru artiști. A fost cald, dar s-a lucrat continuu și iată că au terminat chiar înainte de 1 septembrie. Oraşul se îmbogăţeşte cu alte cinci sculpturi de valoare şi apreciez calitatea crescută an de an a lucrărilor. Lucrările de anul acesta sunt la un alt nivel. Nu sunt un specialist, dar ca cetăţean al oraşului spun că sunt de o calitate crescută. Sunt lucrări dedicate Centenarului Marii Uniri. Ele simbolizează în mare parte tema Unirii. Propun ca amplasarea lor să facă obiectul unei dezbateri publice şi chiar aş ruga Departamentul Imagine al Primăriei Craiova să lanseze cumva un fel de concurs de propuneri de amplasare a statuilor”, a menționat Genoiu.

Administratorul public al Craiovei, Sorin Manda, a venit deja cu o propunere pentru ediția de anul viitor, luând în calcul orașele cu care Craiova s-a înfrățit.  „Tema a fost una generoasă anul acesta. Sunt o sută de ani de la Marea Unire. Sculpturile care vor înnobila peisajul urban din Craiova mie, nespecialist în domeniu, îmi plac. Sper să fie găsite locurile ideale acolo unde să fie amplasate. E o muncă multă. TRADEM a crescut foarte mult în ultima perioadă. Sunt multe alte evenimente pe care le fac decât ceea ce eram noi obişnuiţi. Urmează un nou foc: Festivalul Internaţional Mihai Eminescu, pe care o să îl organizeze, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, tot Casa de Cultură „Traian Demetrescu. Eu aştept cu mare interes tema de anul viitor pentru simpozionul de sculptură. Poate ne gândim şi spre oraşele cu care suntem înfrăţiţi, având în vedere că cei din Albania, având un erou naţional pe care îl evocă – 650 ani, anul acesta, ne donează o statuie. Este vorba de Skanderbeg, prieten al lui Iancu de Hunedoara. Poate ne gândim să facem tema cu oraşele înfrăţite şi, într-unul din anii viitori, să donăm aceste sculpturi oraşelor cu care suntem înfrăţiţi”, a spus Manda.

La ediția din acest a Simpozionului „Drumuri Brâncușiene” au participat cinci sculptori din patru ţări, respectiv Ayhan Kayapinar (Turcia) – (Titlul lucrării: „Rosy Rose”), Anna Korver (Noua Zeelandă) – (Titlul lucrării:  „Freedom”), Petre Virgiliu Mogoşanu (România) – (Titlul lucrării: “Unitate”), Masha Paunovic (Serbia) – (Titlul lucrării: “Union”), Emilian Popescu (România) – (Titlul lucrării: “Synergie”).

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.