Liste de aşteptare pentru analizele medicale gratuite. În statisticile CAS Dolj, “situaţia...

Liste de aşteptare pentru analizele medicale gratuite. În statisticile CAS Dolj, “situaţia este sub control”

4,312
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Asiguraţii doljeni nu par avea probleme în privinţa decontării analizelor medicale, conform raportărilor Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.  Realitatea însă demonstrează cu totul altceva. Mai exact, cei care au nevoie de astfel de servicii continuă să ducă o adevărată luptă pentru a prinde un loc disponibil într-unul dintre laboratoare.

Fiecare început de lună vine cu aceleaşi probleme legate de plafon. Acesta este limitat, iar pacienţii care nu cunosc ziua când pot suna pentru programare revin abia luna următoare. Pentru octombie, de exemplu, laboratoarele nu mai pot face programări. Analize se mai pot face doar contracost, caz în care nu mai este nevoie de această procedură.

Toate laboratoarele de analize medicale din Dolj funcţionează respectând regula „primul venit, primul servit”. Astfel, în anumite zile din lună, pacienţii pot suna pentru programare şi, cu ceva noroc, căci există şi varianta ca în cele două ore alocate acestui lucru linia telefonică să fie ocupată, prind un loc pentru luna următoare. Abia după ce trece acest mare hop, pacientul revine la medicul de familie pentru a i se da bilet de trimitere. Şi de această dată, însă, doljenii trebuie să fie atenţi şi să se prezinte la un laborator de analize medicale în termen de 10 zile de la data prescrierii biletului.

Situaţia în care se găsesc laboratoarele de analize medicale nu este deranjantă doar pentru pacienţi, ci şi pentru cei care deţin astfel de unităţi. Faptul că numărul acestor laboratoare a tot crescut în ultimii ani, suma de la CAS Dolj se împarte la mai mulţi furnizori, ceea ce duce la plafon mai mic pentru fiecare în parte, activitatea de efectuare a programărilor având astfel de suferit.

„În mai puţin de două ore putem termina plafonul. Sunt multe laboratoare şi de aceea a scăzut şi suma pentru fiecare unitate. Eu am acest laborator de 12 ani şi observ diferenţa. Autorităţile ar trebui să îşi dea seama cam câte analize sunt necesare pentru asiguraţii din judeţ, în funcţie de experienţa de până acum, şi să ceară o mărire a plafonului pentru acest serviciu. Vin oamenii şi fac drum întors când află cât costă analizele. Este foarte greu şi nu văd o ameliorare a situaţiei. Statistic stăm bine, este adevărat, dar în realitate este greu”, a explicat reprezentantul unui laborator medical din Craiova.

Situaţia pe primele şase luni din acest an indică faptul că CAS Dolj a încheiat contracte cu 39 de laboratoare pentru analize medicale.

1 COMENTARIU

 1. #1
  Junior
  Data de inscriere
   15-11-2013
  Mesaje
  95

  Adevarul e ca multe unitati fac inscrieri fictive, nu cheltuiesc nimic si incaseaza sume pentru materialele “folosite”. Bineinteles pentru orice eventualitate fac si cateva analize pe bune. Asa ca oricat mare ar fi plafonul se vor gasi suficiente rude ale personalului care sa-l dea gata. Cei care ar trebui sa urmareasca desfasurarea acestor lucrari dorm in cizme, in fond si au tras salarii enorme si atunci de ce sa-i deranjeze pe utilizatorii fondurilor.
  De ce unele unitati fac programari doar la telefon, care suna ocupat fiindca e pus alaturi. Daca s-ar face programarile la fata locului, pot fi numarate persoanele care au reusit sa se programeze.
  Diminuarea fondurilor per unitate din cauza maririi numarul de laboratoare nu afecteaza numarul de analize, deci asta e o minciuna spusa de un habarnist. Putea sa spuna ca s-a marit numarul de locuitori ai Craiovei si ar fi fost mai veridica ca sa ascunda escrocheria.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.