Se fac paşi pentru rezolvarea problemei mirosului de la groapa de gunoi....

Se fac paşi pentru rezolvarea problemei mirosului de la groapa de gunoi. Procedurile de închidere a două celule, în faza de proiect

2.652
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Monica Mateescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj a anunţat faptul că problema mirosului de la depozitul ecologic Mofleni, ce se resimte la nivelul municipiului Craiova, nu va mai fi la fel de mare, fiind demarate procedurile pentru închiderea a două celule de depozitare a deșeurilor care nu mai erau folosite.

Potrivit directorului APM Dolj a fost pusă în funcţiune Celula 6, Garda de Mediu urmând să mai facă verificări cu privire la autorizaţii.

„Referitor la depozitul de la Mofleni care a avut o serie întreagă de probleme constatate de Garda de Mediu, și pe bună dreptate pentru că le-am simțit cu toții și mă refer în special la mirosul pe care nu aveam cum să-l ignorăm, deci s-a revizuit autorizația integrată pentru Celula 6, deci este în funcțiune o celulă nou nouță. Partea pozitivă nu este neapărat deschiderea unei noi celule, pentru că oricum aceasta este firească pentru că este singurul depozit și trebuie să preia din tot județul Dolj, partea pozitivă e că este depus și proiect de închidere pentru celulele 2 și 4, deci unde s-a sistat depozitarea cu mult timp în urmă, se poate trece la închiderea efectivă în așa fel încât diminuarea să fie sensibil simțită de noi, mă refer la diminuarea mirosului și aici o să conlucrăm în continuare cu colegii noștri de la Garda de Mediu care au posibilitatea de a verifica respectarea autorizației dată de Agenția de Mediu și ca o noutate legată de partea de reglementări este faptul că din luna august, autorizațiile de mediu și simple și integrate rămân valabile cu condiția unei vize anuale, astfel se vor anula. Deci și în cazul Mofleniului mai avem o pârghie de control în ceea ce privește această activitate pe care o desfășoară pentru că ne afectează pe noi toți”, a explicat Mateescu.

Referitor la managementul deşeurilor, o mare implicare în acest sens o vor avea autorităţile locale, de la 1 ianuarie 2019 aplicându-se tarife pe tipuri de deşeuri depozitate.

„Pe partea e managementul deșeurilor o să fie o serie întreagă de aspecte de urmărit. E adevărat, nu suntem noi responsabili, este vorba de administrația locală, adică începând cu 1 ianuarie 2019 este obligatoriu de implementat acel cod „plătește cât arunci” în sensul că vor trebui practicate tarife care să se bazeze pe tipul de deșeuri, respectiv vor fi tarife distincte pentru colectarea și gestionarea deșeurilor care se pot refolosi și vor fi diferențiate față de deșeurile menajere. Partea de autorități locale are o serie întreagă de modificări pe partea de managementul deșeurilor, iar din acest punct de vedere județul nostru stăm bine”, a completat reprezentanta APM Dolj.

Aceasta a mai spus că în cadrul Complexului Oltenia, urmează să fie amplasate două cazane de 32,5 megawați tonă, ce vor funcționa pe gaz, înlocuind instalaţiile pe păcură.

„Din punct de vedere al protecției mediului și al protecției noastre, a tuturor, faptul că vom trece pe gaz natural este extraordinar pentru sănătatea oamenilor”, a conchis Mateescu.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.