DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Culori, nuanțe, întâlnirea cu colegele, amintiri din anii de școală, atmosferă și companie de 10, așa descriu pacientele Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova timpul petrecut la atelierul de pictură de icoane pe sticlă. La rândul său, Ramona Schenker, onco-psiholog în cadrul unității medicale, spune că acest proiect face parte din tehnicile de terapie prin desen, o metodă de mare ajutor în cazul persoanelor care duc o luptă cu acest diagnostic.

Deși credea că nu poate participa la un asemenea atelier, neavând o astfel de îndeletnicire, una dintre paciente și-a dat seama că a petrecut timp prețios alături de colegele sale.

„Când am auzit prima oară de atelierul de icoane pe sticlă, nu eram convinsă că am să particip. Mă gândeam că trebuie să ai ceva abilități, îndemânare, să fii înzestrat de la Dumnezeu că să poți picta o icoană. După ziua de sâmbătă, pot spune că m-am înșelat. Alături de icoana Maicii Domnului și a Domnului Iisus Christos, aproape de râsetele și voia bună a femeilor minunate care au participat la activitate, am uitat pentru scurt timp de suferințele noastre și ne-am umplut de voie bună. A fost o experiență unică”, spune una dintre participantele la atelier.

Pacientele acestui centru se consideră norocoase pentru că echipa medicală pune preț nu doar pe latura ce ține de administrarea tratamentului, ci și pe calitatea vieții trăite după aflarea unui asemenea diagnostic, după ce medicamentele încep să-și spună cuvântul.

„Sufletul meu și al mamei mele, ambele paciente ale domnului doctor Schenker și echipei sale, sunt pline de recunoștință! Ei ne vindecă corpul, iar Ramona are grijă de mintea, emoțiile și sufletul nostru. Cu toții ne ajută să ne trăim cât mai bine viața! Ne aduc fericirea! Ce norocoși suntem să îi cunoaștem, să îi avem în orașul nostru”, menționează o altă pacientă a Centrului.

„Acel moment cand pacea mintii da inspiratie trupului, iar armonia gandului construieste viata cu suflet! Multumesc tuturor pentru vibratia luminoasa a orelor petrecute impreuna, multumesc Ramona, pentru ca pot multumi iar si iar”, arată un alt mesaj.

SENTIMENTE DE OCROTIRE, MULȚUMIRE ȘI VINDECARE EMOȚIONALĂ 

Cu emoție și dorința de a face lucruri frumoase, unele paciente au retrăit momentele în care participau la ora de desen, în școală, și așteptau o recompensă, un bravo spus de către dascăl. De această dată, acest rol l-a avut Ramona Schenker, onco-psihologul Centrului.

„Mulțumesc din suflet pentru ziua de pictură. M-am simțit minunat. Nu credeam  că în urma acestei boli pot să cunosc asa oameni frumosi si buni…”, mai spune o pacientă.

„Sa dai culoare unei picturi cu Fecioara Maria iti da un sentiment de ocrotire, de iubire, iti confera un moment de liniste si vindecare emotionala. Multumim călăuzei noastre, Ramona, pentru o dupa-amiaza plina de culoare”, continuă o altă particitantă la atelier.

„Iată o dupa-amiază minunată petrecută la atelierul de pictură. Am fost ca la școala: fiecare cu desenul in fata , preocupate sa pictam cât mai bine și frumos, parca așteptând ca la sfârșit sa primim note de la <<doamna profesoara>>. Ce sentiment minunat! Am fost copii pentu câteva ore, am ras, am glumit, iar la sfârșit am admirat propriile capodopere. Ce frumos…”, mai precizează o altă participantă.

Sunt și paciente care au venit la atelier din curiozitate și au reușit să plece acasă cu o stare de bine, cu un sentiment de mulțumire totală.

„Am trăit o experiență unică. Am am crezut întotdeauna ca pictura pe sticla este foarte grea, dar dumneavoastră ați  scos la iveală talentul din noi” sau „Am participat, prima data în viata, la pictura pe sticla. Am venit din curiozitate, că talent nu am. Nu am mai pictat ceva din școală generala. Într-adevăr, s-a dovedit că talentul pentru pictura lipsește în ceea ce ma privește, dar a fost o experienta grozavă. Atmosfera și compania de nota 10. Mulțumesc, Ramona”, sunt alte două mesaje.

„Am trăit un moment cu o încărcătură emoțională foarte puternică la atelierul de pictură icoane pe sticlă organizat de Ramona pentru pacientele oncologice. Deși nu am talent la desen, cu atât mai puțin la pictură, am reușit să fac o icoană foarte frumoasă!  A fost foarte relaxant și am plecat cu un sentiment de mulțumire totală. Se pare că Ramona are iscusința de a scoate ce este mai bun din noi”, mai spune o altă pacientă.

„Dupa o zi incarcata si foarte agitata, atelierul a fost un moment extrem de aparte si inedit pentru mine. Nu stiu cat m-a relaxat activitatea in sine si cat murmurul vocilor linistite si vesele din jur in timp ce lucram. Cert este ca am simtit cele cateva ore petrecute impreuna ca pe un dar pretios, pentru care nu pot decat sa spun multumesc voua, doamnelor, si multumesc Ramona”, mai arată un mesaj.

„Experienta a fost unica pentru mine. Pe cat de grea, eu fiind antitalent, pe atat de relaxanta. Nu mi-as fi inchipuit ca pot face asa ceva…o experienta inaltatoare, de-a dreptul! O atmosfera relaxantă, placuta…în compania unor oameni minunati. Multumesc, Ramona ca ma scoti din sfera mea de confort si ma surprinzi mereu…în mod placut”, mai spune o altă pacientă a Centrului de Oncologie Sfântul Nectarie din Craiova.

CE SPUNE ONCO-PSIHOLOGUL DESPRE ACEASTĂ TERAPIE PRIN DESEN 

Atelierul de pictură era în planul onco-psihologului Ramona Schenker. Consideră că prin acest proiect a reușit să rupă pacientele, pentru câteva ore, de gândurile și emoțiile lor care, inevitabil, apar în relație cu boala.

„Atelierul de icoane pe sticlă a fost unul din proiectele pe care mi-am dorit să îl  pun în practică în anul 2022. Pe lângă celelalte proiecte care sunt în derulare, și cele care urmează, acest atelier face parte din tehnicile de terapie prin desen adresate pacienților cu afecțiuni oncologice. Având în vedere că ne apropiem de Săptămâna Mare, un moment cu o puternică încărcătură emoțională, m-am gândit că putem accesa și în acest fel partea spirituală a fiecăruia dintre noi. Grupul de participanți, imaginile cu rezonanță, o mulțime de culori vii și deschiderea către mine, toate acestea au dus la o experiență extraordinară. Rezultatul? Adevărate opere de artă…încărcate de emoții și talente nedescoperite”, a conchis Ramona Schenker, onco-psiholog în cadrul Centrului.

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.