DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Peticite acolo unde situația a mai permis, tot mai sărace în echipamente, cele care au mai rămas pe poziții sigure și nu prea pentru copii, aceasta este situația locurilor de joacă din cartierele Craiovei. Părinții a făcut nenumărate solicitări, autoritățile locale cunosc și confirmă realitatea din teren, cerându-le însă cetățenilor să aibă răbdare. Un contract cu un furnizor de astfel de obiecte a fost încheiat, fiind plasată deja o primă comandă de echipamente.  

Problema locurilor de joacă din Craiova este una veche. O problemă despre care autoritățile locale nu ezită să vorbească, cerându-le părinților și micuților din urbe să aibă răbdare.

De-a lungul timpului, întrucât nu a avut un contract încheiat pentru lucrări ample în aceste locații, Primăria Craiova a mai cârpit echipamentele de joacă, a renunțat complet la cele care nu mai puteau fi utilizate, a dus dintr-o parte în cealaltă anumite obiecte, până într-un moment în care nu a mai existat nicio variantă.

Acel moment a fost atins în această vară când spațiile de joacă sunt foarte sărace și chiar nesigure pentru cei mici.

S-a bătut un cui în treptele improvizate ale unor tobogane, s-au prins în șuruburi lanțurile unor leagăne sau ale unor tiribombe, s-a renunțat la obiecte complet uzate sau distruse, pentru că și aceasta este o realitate pe care nu avem cum să o negăm, s-a dat cu vopsea pe alocuri, s-a scos din uz tartanul, revenindu-se la nisip și s-au mai pus coșuri de gunoi acolo unde oamenii le-au cerut.

De exemplu, în două dintre spațiile de joacă din Craiovița Nouă, unde numărul copiilor este ridicat, nu mai există niciun leagăn. Au mai rămas patru căluți într-o tiribombă, un balansoar și o jumătate de tobogan.

„Poate le spuneți celor de la primărie că nu mai avem niciun leagăn aici. Și Craiovița este cartier din Craiova. Și copiii noștri merită să se bucure de aceste spații de joacă pentru că și noi plătim taxe, impozite. Încet, încet au luat toate echipamentele, uzate, ce-i drept, dar nu au mai adus nimic în schimb”, a spus una dintre mămicile prezente, miercuri, în parc.

Alt loc de joacă, aceeași dorință. De această dată este vorba despre locația din imediata apropiere a fântânii arteziene din Craiovița.

„Nici toboganul nu mai e întreg. Au venit, au bătut un rest de gard să limiteze accesul și cam atât. Practic aici mai este un singur balansoar și o figurină din aceea pe arc. Atât. Sunt mulți copiii aici, am făcut și solicitări, dar degeaba”, a spus o altă mămică.

Nici spațiul de joacă din fața Grădiniței „Floare Albastră” nu mai este complet. Mai mult, toboganelor li s-au pus trepte din lemn, iar partea pentru șezut distruge hăinuțele micuților. Aici, sunt două tobogane, un balansoar, a fost adusă recent o tiribombă, incompletă, dar bună decât deloc, după cum spun părinții, și două leagăne.

În toată această problemă a locurilor de joacă, un rol decisiv îl au și copiii. Mai exact, adolescenții. Dincolo de putința sau neputința autorităților locale, foarte multe dintre echipamentele de joacă nu s-au uzat, fizic sau moral, ci au fost distruse. Au fost sparte, rupte, zgâriate sau spoite, efectiv, cu felurite vopseluri.

În ceea ce privește viitorul acestor locații, reprezentanții Primăriei Craiova sunt optimiști. Dacă până acum s-au tot confruntat cu lipsa unui furnizor, în vara acestui an, autoritățile au bătut palma cu o firmă din Prahova. Acordul cadru este încheiat pentru patru ani și este împărțit în două loturi. Unul prevede achiziția de echipamente de joacă, fiind și cel mai mare ca valoare, cel de-al doilea achiziția de echipamente de fitness.

Primăria Craiova a făcut deja prima comandă pentru astfel de echipamente, locația unde vor ajunge fiind cea din Parcul „Nicolae Romanescu”.

„Avem un furnizor acum și știm că acest contract cadru este încheiat pentru următorii patru ani. Am dat deja comanda de echipamente pentru locația din Parcul Romanescu. Acolo a fost totul pregătit. Am ridicat vechile obiecte, am terminat această etapă, iar mâine se va pregăti și terenul pentru a se turna noile locuri de joacă. Vor fi echipamente noi, moderne, cum de altfel vor fi în tot orașul. Cetățenii trebuie să aibă răbdare. Am luat în calcul, într-o primă fază, acele locații din parcuri, unde vin foarte mulți copii, după care intrăm în cartiere. Cunoaștem problema, am făcut absolut tot ce am putut în ultima vreme, dar foarte important este ca toate aceste echipamente să fie ulterior păstrate. Multe dintre vechile obiecte au fost efectiv distruse. Sper ca oamenii să înțeleagă și acest aspect și să respecte locurile unde chiar ei își petrec timpul”, a menționat viceprimarul Craiovei, Aurelia Filip.

Contractul are o valoare toatală de aproape 6 milioane de euro, urmând a fi achziționate: balansoare pe arcuri cu figurine 3D, figurine pe arc, balansoare tip caracatiţă, tobogane, leagăne, complexuri de joacă şi covor din cauciuc turnat, tartan și echipamente de fitness.

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.