DSP Dolj: Screening de cancer de col uterin

DSP Dolj: Screening de cancer de col uterin

789
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Începând cu data de 12.11.2012 în judeţul Dolj se derulează screeningul de depistare precoce a cancerului de col uterin.
Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente cancere la femei, în România reprezentând a treia cauza de cancer la femei şi de asemenea, a treia cauza de deces prin cancer. Anual sunt diagnosticate 2000 de femei cu cancer de col uterin, de obicei in stadii avansate si 3000 mor prin cancer de col uterin. În judeţul nostru sunt depistate in jur de 100 de cazuri noi pe an dintre care în jur de 80 în stadii avansate, nevindecabile.
Studiile arată că testarea regulată o data la 5 ani a populaţiei feminine de vârste 25-64 de ani scade mortalitatea cu 30 % în grupa de vârstă 25-39 de ani, cu 63 % în grupa 40-54 de ani si 73 % la vârste de peste 55 de ani. Există de asemenea studii în statele cu tradiţie in organizarea programelor de screening, care arată o rată de depistare precoce şi o mortalitate mai scăzută în cazul femeilor care participă regulat în programele naţionale de testare, prin comparaţie cu femeile care preferă să se testeze oportunistic, cu ocazia vizitelor de rutină la medic.
Programul de Screening de cancer de col uterin se adresează femeilor in vârstă de 25-64 de ani, aceasta fiind grupa de vârstă pentru care programele populaţionale de testare s-au dovedit a fi eficiente. Testarea se opreşte la femeile care au împlinit 64 de ani numai daca au ultimele frotiuri cervicale negative. Se exclud de la testare femeile care deşi au 25-64 de ani au diagnostic de cancer de col uterin sau alt cancer genital deja confirmat şi femeile cu histerectomie totală pentru afecţiuni benigne.
Testul consta într-un examen citologic Babes-Papanicolau al unui frotiu citovaginal ce poate depista fie leziuni precursoare, care netratate la timp pot duce la cancer fie cancerul de col uterin în stadii incipiente, când tratat corect are şanse de vindecare;
In judeţul nostru funcţionează deja 4 reţele de screening constitute de Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Filantropia Craiova, Spitalul Clinic CF. Craiova şi Spitalul Municipal Calafat şi este în curs de constituire reţeaua Spitalului Orăşenesc Filiaşi. În cadrul acestor reţele sunt cuprinse 162 cabinete de medicina de familie, 68 centre de recoltare şi 21 de laboratoare şi ele sunt în continuă extindere.
Au acces gratuit la program toate femeile din grupa de vârstă eligibilă indiferent dacă sunt sau nu asigurate.
Femeile – se prezintă la medicul de familie, unde vor primi formularul FS1 şi o listă a centrelor de recoltare cu programul de lucru alocat programului de screening.
– se prezintă la centrul de recoltare cu formularul FS1, unde li se va recolta frotiul citovaginal.
– după recoltarea frotiului citovaginal, rezultatele testului vor fi comunicate de către medicul de familie, în maximum 30 de zile. Acesta va înmâna femeii rezultatul la test şi o va consilia privind măsurile care trebuie luate. În cazul unui test negativ, va fi reprogramată la următoarea runda de testare, peste 5 ani. În cazul unor afecţiuni depistate, leziuni displazice sau invazive, precum şi a unor rezultate neconcludente, va primi bilet de trimitere către un specialist pentru continuarea investigaţiilor.
Femeile ai căror medici de familie nu s-au înscris in programul naţional de screening sunt sfătuite să ceara medicilor lor participarea la program sau să-si schimbe medicul de familie.
Femeile neasigurate se pot înscrie pentru testare la orice medic de familie care participa la Programul Naţional de Screening.
Amănunte privind reţelele de screening la rubrica Screening cancer col uterin de pe siteul www.dspdolj.ro

Sursa: oltenasul.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.