Se reia seria de concerte de educaţie muzicală la Filarmonica „Oltenia“

Se reia seria de concerte de educaţie muzicală la Filarmonica „Oltenia“

582
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

CRAIOVA. Săptămâna care s-a încheiat a fost una plină pentru Filarmonica „Oltenia“, spectacolele de joi, 8 şi vineri, 9 martie desfăşurându-se sub semnul omagiului adus femeii în aceste zile de început de primăvară. Concertul de joi cu corul de copii şi copiii instrumentişti nu a făcut decât să-mi întărească regretul că astfel de manifestări se organizează, totuşi, mult prea rar şi să evidenţieze necesitatea unei regularităţi a acestora.

Exact ca în sport; nu poţi ajunge maestru fără să ai un număr de meciuri tari „în picioare“. Nici acest concert nu a fost lipsit de gafe de parcurs. Din cauza unei scăpări regretabile, pianistul Cătălin Coman nu a beneficiat de prezenţa instrumentului în mijlocul scenei, cum ar fi fost normal, ci pianul a rămas în lateralul scenei, aşa cum a fost folosit pentru acompaniamentul corului, Cătălin Coman fiind cu totul mascat de gabaritul instrumentului, nici piesa interpretată nemaiavând rezonanţa dorită de solist şi de public. Pe de altă parte, nu am văzut raţiunea ca prezentatoarea spectacolului, maestrul de cor Manuela Enache (nota bene, în sfârşit, am avut şi prezentator!) să se scuze într-un fel că spectacolul a fost cam scurt, repetiţiile fiind dificile şi obositoare. Dacă faci ceva din pasiune şi plăcere, îl faci fără să te plângi de dificultăţi, iar nuanţele cu spectacolul scurt sau lung nu mai au relevanţă. Să sperăm că aceste două inadvertenţe au fost doar din cauza lipsei de experienţă în urma, spuneam, a numărului insuficient de astfel de spectacole. În ce priveşte concertul de vineri, am avut ocazia să admirăm o prezenţă feminină – Ana Topalovic din Austria – pe potriva evenimentului şi un violoncel din 1815 cu acurateţe şi rezonanţă de excepţie. Bineînţeles, dirijorul Tiberiu Oprea, profesionist şi, pe deasupra, ataşat sincer de Craiova. Nu-i chiar puţin lucru.

Să revenim la vestea bună din titlu. Într-adevăr, după o îndelungată absenţă a cărei cauză nu o vom detalia aici, se reiau concertele de educaţie muzicală în cadrul Stagiunii pentru Copii şi Tineret.
Luni, 12 martie 2012, ora 12:00, Filarmonica “Oltenia” prezintă, sub genericul “Instrumentele Orchestrei simfonice”, un concert de educaţie muzicală dedicat elevilor craioveni din ciclurile primar şi gimnazial.

Evenimentul va avea loc în sala de concerte a instituţiei.
Îşi dă concursul: Orchestra simfonică a Filarmonicii “Oltenia”
Dirijorul concertului este reputatul muzician Alexandru Iosub, a cărui experienţă pedagogică acumulată de-a lungul anilor îl recomandă, totodată, pentru ipostazele de prezentator al conţinuturilor teoretice expuse copiilor.

Programul concertului, divers şi atractiv, a fost selectat în funcţie de gradul de accesibilitate a lucrărilor, considerând necesitatea respectării particularităţilor de vârstă şi de dezvoltare psihică specifice copiilor din ciclurile de învăţământ primar şi gimnazial.
Programul concertului:

  • Piotr Ilici Ceaikovski: Trepak din Suita de balet „Spărgătorul de nuci”
  • Johannes Brahms: Dans ungar nr. 5 în Sol minor
  • Johann Strauss II: “An der schönen blauen Donau” (“Frumoasa Dunăre albastră”), vals, op. 314
  • Johann Strauss II: Pizzicato Polka, op. 234
  • Edvard Grieg: „Peer Gynt”, muzică de scenă – “Imagini de dimineaţă” din Suita nr. 1, op. 46
  • Iosif Ivanovici: “Valurile Dunării”, vals
  • Johann Strauss II: “Auf der Jagd” (“La vânătoare”), polka schnell, op. 373
  • Josef Strauss: „Feuerfest” (“Polca fierarului”), polka française, op. 269
  • Johann Strauss II: “Unter Donner und Blitz” (“Tunete şi fulgere”), polka schnell, op. 324
  • Johann Strauss I: Radetzky-Marsch, op. 228

Participă elevi şi cadre didactice de la Şcolile cu cls. I – VIII nr. 18 “Sfântu Dumitru”, nr. 37 “Mihai Eminescu” şi Grupul Şcolar „Matei Basarab“.
Următoarele concerte destinate elevilor craioveni vor avea loc luni, 30 aprilie, de la ora 11:00 şi, respectiv, ora 12:00. Să sperăm că bunele obiceiuri, odată reluate, vor avea parte de permanentizare şi nu se vor mai izbi de deficienţe organizatorice. Măcar această minune să ţină mai mult de trei zile (a se citi concerte educative).

 

Sursa: oradedolj.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.