Şase olteni cu cancer s-au tratat în străinătate, cu fonduri de la...

Şase olteni cu cancer s-au tratat în străinătate, cu fonduri de la minister

312
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Bolnavii care pot beneficia de tratament în străinătate cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, prin Programul Naţional de Tratament în Străinătate, sunt aceia care au fost spitalizaţi în unităţi sanitare din ţară, dar a căror sănătate nu a fost restabilită. Incidenţa bolilor ce nu se pot trata în ţară este mai mică, de aceea şi numărul bolnavilor care apelează la programul naţional este mai mic.

Dosarele a patru bolnavi, în aşteptare

Conform informaţiilor furnizate de DSP Olt, în anul 2010 s-au efectuat două intervenţii de transplant medular la o clinică din Israel, în valoare de peste 120.000 euro fiecare. Unui alt oltean i s-a acordat tratament pentru transplant medular, în valoare de peste 106.000 euro, iar în Austria s-a efectuat o evaluare pentru transplant pulmonar, intervenţie care a costat 120.000 euro. În Germania s-au efectuat două intervenţii, radioterapie cu fasciculi de protoni, în valoare de aproximativ 10.000 euro, şi identificare donator, în valoare de peste 20.000 euro.

 

„Toţi cei şase bolnavi din judeţul Olt, care au fost supuşi acestor tratamente în străinătate sunt declaraţi de către comisiile de specialitate vindecaţi”, a menţionat Ramona Lesnic, şef serviciu Programe de Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

Dosarele altor patru olteni, depuse la DSP Olt, se află în faza de aşteptare, fie pentru primirea finanţării, fie pentru răspuns de la clinicile din străinătate. Aceştia solicită tratament pentru o afecţiune neurologică şi un transplant medular, şi două intervenţii pentru precizare diagnostic şi evaluare pentru transplant medular.

Cancerul pulmonar şi anumite forme de leucemii, tratate în străinătate

Reprezentantul DSP Olt ne-a declarat că adresabilitatea către acest program naţional este mai mică deoarece incidenţa în rândul oltenilor a afecţiunilor ce nu pot fi tratate în ţară este în scădere.

 

„Foarte mulţi dintre bolnavi apelează la formularul E 112, deoarece au posibilitatea de a aplica tratamentul atât în ţară, cât şi în străinătate. Prin programul naţional, bolnavii nu pot aplica tratamentul în ţară, ci doar în străinătate. Afecţiunile care nu pot fi tratate în ţară sunt, în special, cancerul pulmonar şi anumite forme de leucemii, mai ales cele în care donatorul nu este compatibil în familie”, ne-a mai declarat medicul Ramona Lesnic.

Actele necesare depunerii dosarului de tratament în străinătate sunt: cerere adresată DSP Olt de către pacient sau aparţinător, acte medicale, declaraţie, angajament, copie de pe actul de identitate şi adeverinţă de salariat sau asigurat. Comisia Ministerului Sănătăţii care analizează cazurile medicale şi acordă finanţare se întruneşte o dată pe lună, iar pentru situaţii de urgenţă, atunci când este nevoie.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.