Cum l-au curăţat sondajele pe Antonie Solomon

Cum l-au curăţat sondajele pe Antonie Solomon

338
6
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 4,67)

Ceea ce a spus în ultima sa conferinţă de presă Antonie Solomon, referindu-se la alegerile pentru funcţia de primar – „am pierdut pe mâna mea” – este parţial adevărat. Deşi sunt destui factori care au contribuit la deznodământul înregistrat, începând cu acela extrem de important că însuşi Antonie Solomon n-a mai fost, pe durata campaniei electorale, cel din 2008, şi motivele se ştiu, există şi o explicaţie, deloc banală. N-a mai obţinut un nou mandat de primar şi pe fondul vulnerabilităţilor personale, dar a avut de înfruntat o maşinărie politică dezlănţuită.

Antonie Solomon era privit ca favorit în percepţia generală. Decisiva lui eroare: supralicitarea sondajelor de opinie comandate. Şi plătite. Care l-au făcut să fie liniştit, chiar comod, să trăiască într-o lume paralelă cu cea reală. Asta în campania electorală. Atât măsurătorile CURS comandate de Institutul GEOPOL pentru Realitatea TV, cât şi cele ale EuroSurvey, care îl poziţionau avantajos, nu s-au confirmat finalmente. Nu vom spune că au fost simple mistificări ale unor precupeţi intelectuali, dar nu s-au confirmat. Şi asta la nivel de ţară. Estimările premergătoare alegerilor locale, de fapt nişte fotografii ale unui fapt social, s-au dovedit eronate în prea multe locuri. Ca şi multe exit-poll-uri, de-a dreptul bizare. Deşi sociologul Mirel Palada invocă „spirala tăcerii”, în care se concretizează conformismul social, în România sondajele de opinie suferă de lipsă de rigoare. Asta nu înseamnă că sociologii noştri sunt nepricepuţi sau lipsiţi de deontologie, fără mamă, fără tată, dar sunt decredibilizaţi.

Să ne mai amintim de alegerile parlamentare din 2008, de cele prezidenţiale din 2009, cu circumstanţele lor speciale? N-are rost. Să mergem însă puţin în Franţa, unde duminică a avut loc primul tur la alegerile parlamentare pentru Adunarea Naţională. Marile institute de sondare a opiniei publice – IFOP, BVA, CSA, Ispos TNS Sofres, LH2, Harris – n-au greşit cu nimic în estimările lor. Ca să nu mai vorbim de recentele alegeri prezidenţiale, tot în Franţa, unde rezultatul final a fost prevăzut cu exactitate descumpănitoare. De altfel, tocmai exactitatea măsurătorilor sociologice constituie una dintre particularităţile alegerilor, de orice fel, în această ţară şi, cu siguranţă, în multe alte locuri din lume. Mirel Palada îşi apără cu onestitate breasla. Ceea ce este un gest onorabil. Problema de fond, însă, rămâne. Şi credulii plătesc scump. Antonie Solomon este unul dintre ei. Din păcate. Cum nimeni nu l-a tras de mânecă, avertizându-l asupra riscului ca votul volatil să se mişte dintr-o tabără în alta, nu i-a venit să creadă în zvonurile din după-amiaza zilei de duminică. Care s-au confirmat. EuroSurvey, care a mai furnizat şi în urmă cu patru ani o mizerie de sondaj, referitor la preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj, nu mai trebuia să-şi dovedească impostura. Iar Antonie Solomon bine făcea dacă le acorda o atenţie minoră, considerându-le doar „orientative” pentru intenţia de vot. Deşi nu erau nici măcar aşa ceva. Toată păţania ar putea fi învăţătură de minte şi pentru alţii. Pe viitor. Ca lider al UNPR de care nu se auzise, el a obţinut un număr de consilieri locali municipali şi judeţeni, care absorbiţi sau neabsorbiţi de alte partide vor conta în multe decizii.

 

Sursa: cvlpress.ro



6 COMENTARII

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     22-02-2010
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    15

    Tare imi e frica ca o sa ajungem sa il regretam pe Solomon….dar….sa vedem ce face Olguta

  2. #2
    De-al casei
    Data de inscriere
     07-01-2006
    Locatie
     !
    Mesaje
    417

    RIP Solomon.

    Chestia haioasa la aceasta semnatura este ca, in momentul in care realizezi ca acest text este fara sens, este prea tarziu pentru a te opri din citit......................
  3. #3
    Member
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    169

    O sa il regretam pe Solomon, dar sa speram ca o sa treaca repede cei 4 ani … oricum m-am obisnuit sa o iau pe centura …

  4. #4
    Senior Member
    Data de inscriere
     06-07-2007
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    952

    A facut greaseala cu Penescu,iar baietii smecheri de la USL(Ponta, Crin si Mazare)in drumurile lor prin Craiova l-au tras de maneca pe nea Solomon s-o lase mai usor cu campania daca vrea sa fie linistit pe viitor cand vor fi ei la putere. De-aia n-a castigat Solomon!

    In anii ce-au trecut mi-am trait visul ...
  5. #5
    Spammer
    Data de inscriere
     06-02-2009
    Locatie
     Unde nu te astepti!
    Mesaje
    5215

    S-au curatat singur cand a inceput sa denigreze cetatenii si sa il ia in brate pe Basescu cand era strans in usa.

  6. #6
    Newcomer
    Data de inscriere
     29-05-2012
    Mesaje
    32

    Este un semnal din partea craiovenilor, care chiar nu mai doresc primari implicati in scandaluri, procese penale si alte probleme.
    In schimb, craiovenii isi doresc un primar, care, indiferent de situatie, sa fie politicos si sa puna osul la treaba (nu se poate spune ca fostul primar a fost lenes).
    Pur si simplu .un primar gospodar, cinstit (un exemplu pentru ceilalti, pentru ca de aia e primar!) si dispus la un mai mare contact cu strada.
    Daca noul primar si echipa sa vor face asta, va fi bine. Daca nu, e posibil sa dea de necaz, chiar mai rau decat fostul primar.
    Deci, aviz primarului in functie, dar si celor care vor urma. Avertismente au fost destule. Cetatenii s-au exprimat clar, dar, din pacate, au fost ignorati.
    Vremurile se schimba incet, incet…Nu mai merge cu vechile vrajeli si se va merge din ce in ce mai des la puscarie.
    Sa nu ziceti ca nu v-am spus .

    Solomon putea sa vina, sa intrebe cetateanul: Omule, nu ma mai votezi. De ce?
    A fost multumit cu sondaje false si scumpe si a ignorat cetatenii.
    Cetateanul a avut parte de atitudinea asta si din partea lui Basescu, a PDL-ului, a Guvernului.
    Da-o-n spumele marii ! Nu mai era nevoie si pe aici de unul , care vorbea singur si care, periat non-stop de apropiati, se emotiona de iubirea reciproca dintre el si Craiova.
    Nu traim pe YouTube or FB.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.