Umorul cucereşte Slatina timp de patru zile

Umorul cucereşte Slatina timp de patru zile

291
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Până duminică, 7 octombrie, Slatina redevine capitala umorului, cu acte în regulă. „Panglica” ediţiei de majorat a fost tăiată ieri la prânz de cei mai importanţi oameni ai judeţului: Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt; Marius Oprescu şi Ioan Ciugulea, vicepreşedinţii CJ Olt; Minel Prina, viceprimarul Slatinei şi subprefectul Virgil Delureanu, precum şi de mai mulţi umorişti şi oameni de cultură. Aceştia i-au primit cu braţele deschise în „Republica Federală Oltenia” pe toţi cei care au vrut să fie părtaşi la sărbătoarea umorului oltenesc, promiţându-le că vor avea parte de un program special, care se va întinde până la sfârşitul săptămânii.


„Bine aţi venit în Republica Oltenia, sper să vă simţiţi bine pe parcursul acestor zile, mă bucur că acest festival, cel mai vechi din Slatina, a ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie. Sperăm să-l ducem la cincizeci de ani şi să fim cu toţii prezenţi şi atunci la festival. Vrem să-i dăm un suflu nou, iar dacă nemţii au Oktoberfest-ul lor, cu bere, noi să avem Oktoberfest-ul nostru, cu zaibăr. De asemenea, vă aşteptăm pe toţi vineri, să gătim şi să degustăm o porţie de ciorbă din cea mai mare oală de ciorbă de praz pregătită până acum în România şi să intrăm împreună în Cartea Recordurilor”,
a precizat viceprimarul Minel Prina.

„Motorul acestui festival este Minel Prina”

Cei care au trecut prin vama oltenească au fost întâmpinaţi cu praz şi zaibăr şi de preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu.

 „«Oltenii şi restu’ lumii» este extrem de important pentru noi, pentru slătineni, iar anul acesta este cu totul aparte, fiind vorba de ediţia cu numărul XVIII, ediţia de majorat a festivalului. Mă bucur că suntem organizatorii unui astfel de eveniment şi am făcut tot ce ne-a stat în puteri pentru a-l dezvolta din ce în ce mai mult în fiecare an, pentru a avea din ce în ce mai mulţi invitaţi. Motorul acestui festival a fost domnul viceprimar Minel Prina, cel care a luptat pentru ca slătinenii să aibă parte de astfel de momente în care să nu ne uităm tradiţiile şi folclorul. Avem nevoie să mai facem câte o glumă oltenească, pentru a uita de greutăţile cotidiene şi a trece cu bine peste problemele cu care ne confruntăm”, a declarat Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt.

Magda Catone a ratat vama oltenească

Cu paşaportul de oltean într-o mână şi cu prazul în cealaltă, participanţii la deschiderea ediţiei de majorat a festivalului s-au urcat apoi în trăsuri şi au pornit spre centrul oraşului, la bodega „La căţaua leşinată”. Aici au fost primiţi de actriţa Magda Catone, care, în ciuda faptului că a întârziat la vamă, a reuşit să-i convingă pe olteni să-i acorde viza de trecere în capitala umorului. 

„Am o relaţie de prietenie veche cu oraşul Slatina, am venit aici de numeroase ori şi m-am simţit bine de fiecare dată. Chiar dacă am întârziat puţin la vamă, din cauza unei greşeli de traseu, am reuşit să intru în posesia paşaportului de oltean, totul s-a terminat în cele din urmă cu bine. Au făcut o excepţie şi m-au lăsat să trec, m-au escortat chiar până în centrul oraşului. De acum înainte sigur nu vor mai fi probleme, am actele la mine”, a explicat Magda Catone.

Slătinenii nu au taxat-o însă pentru ratarea momentului-cheie al festivalului, ci au avut numai cuvinte de laudă la adresa artistei.

 

„Primul lucru pe care l-am observat la doamna Magda Catone a fost că arată mult mai bine în realitate decât la televizor, este naturală, nu a venit îmbrăcată extravagant. Am o părere foarte bună despre ea, este o actriţă de teatru care joacă bine, drept dovadă are atâţia ani de carieră în spate”, crede Constanţa Voicu din Slatina.

Expoziţii şi întreceri, până în prag de seară

Festivalul-concurs „Oltenii şi restu’ lumii” s-a mutat apoi la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, unde erau programate mai multe expoziţii: de caricatură, de fotografie umoristică, o expoziţie pregătită de Dan Prigoană şi mai multe lansări de carte. Au urmat parada portului popular, care s-a derulat între zona Zahana şi esplanadă şi o întrecere între mai multe formaţii de dansuri populare din judeţ. Ultimele acţiuni ale zilei au fost un duel al epigramiştilor şi un concert susţinut de Săndel şi Aurora Mihai.

Programul zilei a doua

Vineri, între orele 10.00 şi 17.30, organizatorii festivalului vor încerca să intre în Cartea Recordurilor cu cea mai mare ciorbă oltenească de praz, ce va fi preparată şi degustată în sectorul cuprins între Fântâna Speranţei şi esplanadă. Tot în acest perimetru sunt programate: festivităţile de premiere la secţiunile de caricatură şi creaţie literară, începând cu ora 15.00, precum şi mai multe concursuri ad-hoc, la care vor lua parte epigramişti, umorişti şi caricaturişti. Admiratorii lui Ştefan Popa Popa’s şi ai lui Gabriel Bratu sunt invitaţi spre seară la un salon internaţional compus din lucrări ale celor doi caricaturişti, la Galeria Artis, după ora 17.00, iar în sala Centrului Cultural „Eugen Ionescu” se va derula concursul de interpretare, recitaluri dramatice-umor, în intervalul 17.00-20.00.

Cea de-a doua zi a festivalului va fi încheiată cu recitaluri susţinute de: Manuela Moţocu, Liliana Matei şi Emilia Ghinescu.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.