Originali şi inventivi, doi tineri din Craiova fac bani din scoarţa de...

Originali şi inventivi, doi tineri din Craiova fac bani din scoarţa de copac (Galerie foto)

2.441
6
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(4 voturi, media: 5,00)

Discuri de vinil, piele, origami, denim, blăniţă de miel, metal sau scoarţă de copac, sunt doar câteva dintre materialele pe care doi tineri din Craiova le folosesc pentru a crea jurnale handmade şi nu numai. Alex şi Marius au 25 de ani şi, în ciuda diplomelor de ingineri mecanici, au ajuns să facă artă, realizând manual obiecte prin metode neconvenţionale. Acum au peste 150 de modele diferite de jurnale, însă fac şi cărţi de vizită, cărţi de oaspeţi şi albume foto originale. Cea mai mare comandă au primit-o în iarna lui 2013, din partea unei firme care le-a cerut să realizeze 160 de jurnale. A fost o provocare, însă au onorat-o. „Asta e şi ideea, să reuşim să facem faţă provocărilor”.

Primul jurnal handmade a fost făcut de Alex în urmă cu cinci ani. Voia să facă un cadou original şi cum nu a găsit în vreun magazin ceea ce căuta, s-a hotărât s-o scoată singur la capăt. „Voiam să fac un cadou, un jurnal, ceva de genul ăsta, şi nu am găsit niciunde. Atunci am zis: hai, că-l fac eu. Am avut toate materialele: hârtie, piele – găsisem printr-un pod – şi m-am apucat de treabă. M-am uitat pe net să văd cum se face şi mi-a ieşit chiar foarte bine. Şi acum zic că ăla este unul dintre cele mai frumoase jurnale pe care le-am făcut”, povesteşte Alexandru Andrei. Iar acela a fost momentul de pornire a ceea ce mai târziu avea să se numească atelierul „Scoob’sBookS”. „De atunci, am mai făcut un alt cadou pentru câţiva prieteni care plecau din oraş şi aşa a plecat totul. Le-am făcut poze (jurnalelor n.r.), le-am urcat pe un blog, am primit o comandă, iar banii pe care i-am luat i-am reinvestit. Acum avem peste 150 de modele de jurnale diferite”, spune Alex, cel care a pornit cu ideea. El realizează copertele, iar Marius se ocupă de pagini.

… Omul potrivit, la locul potrivit

Cu Marius m-am cunoscut la facultate şi lui i-a plăcut ceea ce făceam. Tot venea pe aici, pe la atelier”, povesteşte Alexandru. „A un moment de cotitură pentru el, era mai delăsător. L-am apostrofat! Lucrând de ceva vreme la treaba asta, i-am zis că nu trebuie să se lase uşor, că ar fi chiar prost. Noi lucrăm împreună de vreo doi ani şi am început să fim cât de cât mai serioşi, să ne organizăm mai bine. Înainte era strict un hobby, dar, uşor, uşor, s-a cunoscut. Oricum, nu avea cum să fie un boom din prima, dar, după un an, deja s-a simţit o uşoară creştere la comezi. Înainte, când cumpăram hârtie, spre exemplu, luam un top şi ţineam cam două luni din el, acum cumpărăm un bax şi se consumă imediat”, mărturiseşte Marius Pandelea.

Orice poate deveni copertă

Materia de bază pentru realizarea copertelor este pielea, dar orice poate fi prelucrat şi transformat este folosit. „Ne dorim să venim tot timpul cu ceva original, acceptăm şi ideile clienţilor. Utilizăm orice se poate: piele, hârtie, lemn, metal, discuri de vinil”, explică Marius. „Avem un fel de obsesie, cum vedem câte ceva, ne gândim: oaau, asta ar putea fi făcută jurnal!”, adaugă Marius. Pentru prelucrarea materialelor folosesc ustensile făcute de ei. „Trebuia să găurim paginile şi ne-am fabricat o maşinărie, a trebuit să le presăm, am făcut şi o presă. În general, improvizăm”, mai spune Marius. Astfel au reuşit să păstreze stilul vechi de legătorie, fără să apeleze la tot felul de ustensile făcute în serie sau la aparaturi sofisticate, high-tech. „Rămânem la tehnologia handmade”, sunt de acord cei doi.

Fabrica de inovaţii

Şi pentru a da un aer vechi filelor de jurnal folosesc o metodă simplă: „avem o postavă – cum erau pe vremuri – în care punem mai multă cafea în care băgăm paginile din hârtie albă, le scoatem, le lăsăm puţin să se scurgă şi le lăsăm la uscat. Ideea este că facem asta foaie cu foaie, ceea ce necesită timp. După ce se usucă, rămâne tenta de învechit şi un miros plăcut”, povestesc băieţii, însoţind explicaţiile cu o demonstraţie de lucru. „Pentru realizarea paginilor, luăm câte cinci coli de A4 pe rând şi le perforăm în aparatul ăsta, făcut de noi. Foile sunt deja învechite prin procedeul de care v-am povestit. Le legăm apoi cu aţă, le presăm, lipim şi le aplicăm o pală de tifon, ca să fie foarte rezistente. În general folosim mărimea A5, dar facem şi A4, A6… chiar şi mai mici. Pentru un jurnal, timpul de realizare este de circa 3 ore”, spun Alex şi Marius.

Jurnalul mic, jurnalul mare…

Cât despre preţuri, ele diferă în funcţie de complexitatea modelului şi de materialele folosite, de la 20 de lei, pentru un jurnal micuţ, până la 300 de lei cel mai scump. „În principiu, ne acoperim cheltuielile. Avem noroc că nu plătim chirie şi nici utilităţi, dacă ar fi aşa, cred că am acoperi cheltuielile, dar nu ne-ar mai rămâne nimic”, mărturisesc băieţii. În general, primesc comenzi pentru câte un jurnal, dar anul trecut au trebuit să realizeze 160 de bucăţi de acelaşi fel. „A fost o provocare, pentru că trebuia să facem acelaşi model în serie şi nu ştiam exact cât ne-ar lua să le creăm. A fost ciudat, nu e prea plăcut să faci acelaşi model de o sută de ori. Dar am reuşit să le terminăm la timp, ne-au ieşit bine şi totul a fost OK, clienţii au fost mulţumiţi”, spune Marius.

Tulcea, Bucureşti, Constanţa, marcate pe harta Scoob’s Books

Suprinzător sau nu, cele mai multe comenzi le vin din afara oraşului. Din Craiova, sunt foarte puţini cei care cumpără. Cele mai multe cereri sunt din Bucureşti, Constanţa ori Tulcea. „Asta ne-a surprins… şi când spunem Tulcea, ne referim la nişte sate de prin judeţ. Destul de multe comenzi sunt de la sate. Nu vreau să fac o discriminare, dar ne-a surprins un pic… e oarecum ciudat. În Craiova sunt destul de scăzute comenzile, lumea e reticentă deocamdată. Dar trendul e ascendent”, afirmă Marius. Comenzile meşterilor sunt onorate prin poştă sau firme de curierat. „Dacă primim comenda prin poştă, la preţul jurnalului se adaugă preţul de transport”, adaugă acesta.

„Concurenţi” la târgurile de handmade

În afară de aceste solicitări, băieţii participă în ultima vreme şi la diverse târguri organizate în oraş sau în ţară: Sighişoara, la Festivalul Medieval, Braşov, de asemenea, la Târgul Mărţişorului de la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, iar la Craiova la târgul de handmade „Bizar Bazaar” şi Târgul meşterilor populari: „A mers bine, şi, surprinzător, şi în Craiova a fost OK. Când am ieşit noi prima dată la un târg, acum doi ani, trecea lumea, se uita mai ciudăţel, se oprea, li se păreau scumpe. Dar acum merg mult mai bine lucrurile, e mai apreciată ideea de handmade în Craiova şi în ţară în special”.

Atelierul, prietenii, casa şi masa…

În „sanctuarul” unde prind viaţă inovaţiile lui Alex şi Marius, din când în când se mai aud şi sunete de chitară. De asemenea, o tablă de şah este pregătită oricând pentru o partidă de relaxare. „Aici este cam a doua casă a noastră… De fapt, cam prima. Petrecem foarte mult timp în atelier. Frecvent ne vizitează şi prietenii. Practic, îmbinăm utilul cu plăcutul”, mărturisesc băieţii. Întreg atelierul – un birou situat la etajul clubului Medieval – este plin de obiecte decorative create de ei sau primite de la amici. O ultimă creaţie, nefinalizată încă, este piesa de rezistenţă din încăpere. O măsuţă din cărţi, o idee pe care o aveau de ceva vreme în plan. „A fost ideea noastră, dar nu prea ne-am ţinut de ea. Şi acum, la începutul anului, am zis, hai, trebuie s-o facem. Deocamdată nu e de vânzare. Sunt câţiva prieteni care se ceartă pe ea, dar nu vrem noi să o dăm. E prima…”, spune Marius. „Am postat-o recent pe facebook şi atunci, imediat, vreo două persoane erau interesate s-o cumpere, fără ca măcar să-i ştie preţul. Sincer, nici noi nu ştim care ar fi preţul ei… Măsuţa e făcută din materiale reciclate, găsite într-un pod. Mai întâi trebuie să ne interesăm cam cât ne-ar costa dacă am cumpăra materialele, să ne calculăm costurile ca să facem o estimare…”, spune şi Alex.

Ana-Maria Gebăilă, Foto: Lucian Prejbeanu



6 COMENTARII

  1. #1
    Addicted!
    Data de inscriere
     02-05-2013
    Locatie
     1n 743 Fu7ur3
    Mesaje
    1782

    Bravo lor,talentele romaniei.

  2. #2
    Member
    Data de inscriere
     19-08-2009
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    175

    Bravo SkooBookS!!!!!

  3. #3
    Oldtimer
    Data de inscriere
     17-08-2010
    Mesaje
    1023

    Bravo lor,sincer unele modele mi se par penibile,asta inseamna publicitate,sunt multe alte persoane in craiova care chiarfac multe lucruri mult mai interesante decat niste ”coperti futuriste”

  4. #4
    Newcomer
    Data de inscriere
     22-10-2011
    Mesaje
    31
    Citat Mesaj initiat de ARTHUNTER
    Bravo lor,sincer unele modele mi se par penibile,asta inseamna publicitate,sunt multe alte persoane in craiova care chiarfac multe lucruri mult mai interesante decat niste ”coperti futuriste”

    Tu ori faci parte din concurenta ori ti cu ursul
    Asa e la noi toti vorbim dar nimeni nu pune mana sa faca si eu am vazut lucruri mult mai frumoase dar hai sa nu fim rautaciosi si sa nu mai facem diferente.No Offence.

  5. #5
    Oldtimer
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    1187

    Felicitari …

  6. #6
    Senior Member
    Data de inscriere
     16-11-2011
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    967

    Frumos! Mult succes pe viitor!

    Nemintind nu trebuie sa-ti aduci aminte nimic! http://www.pescardejiu.blogspot.com

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.