Un brazilian care n-a văzut niciodată România susţine lucrarea de Licenţă din...

Un brazilian care n-a văzut niciodată România susţine lucrarea de Licenţă din istoria Universităţii Craiova

2.596
5
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(10 voturi, media: 5,00)

Pasiunea pentru echipa favorită nu ține cont de granițe. Între Craiova și Florianópolis sunt aproximativ 11.000 de kilometri, dar asta nu-l împiedică pe João Vítor Roberge să viseze că într-o zi va ajunge în orașul de pe Jiu, pentru a-și cunoaște idolii. Tânărul, în vârstă de 20 ani, student la Jurnalism, învață limba română de pe internet și și-a propus ca pentru lucrarea de licență să realizeze un documentar despre istoria fotbalului craiovean. Joao Vitor Roberge a vorbit, pentru Craiova Forum, despre ce va conţine documentarul şi despre cum se vede fotbalul craiovean în „ţara cafelei”.

S-a îndrăgostit de culorile alb-albastre încă din copilărie, după ce a făcut cunoștiință cu ele prin intermediul unui joc pe calculator. I-a plăcut și a hotărât să învețe istoria Universității Craiova.

Fotbalul craiovean l-am descoperit pe când aveam 12 ani, in 2006. Un prieten de-al meu juca Football Manager, antrena virtual FC Universitatea Craiova. În acel moment nu știam prea multe despre club, dar pentru că mi-a plăcut am decis să învăț mai multe. Prin 2008-2009 am descoperit istoria echipei din Craiova, m-am îndrăgostit de ea și am decis s-o învăț”, își amintește Joao.

Interesul pentru fotbalul din Bănie l-a făcut pe viitorul maestru al condeiului să-și aleagă ca și tema pentru lucrarea de licență, fotbalul craiovean. Mai exact, João Vítor Roberge vrea să pună accentul pe „disputa” dintre cele două echipe din reședința județului Dolj, CS Universitatea și FC Universitate Craiova. Performanțele foștilor componenți ai „Craiovei Maxima” Ilie Balci, Gheorghiță Geolgău și Silviu Lung, dar și „războiul” dintre patronul echipei FC Universitatea Craiova, Adrian Mititelu și primarul orașului Craiova, Lia Olguța Vasilescu vor fi printre subiectele documentarului ce va apărea anul viitor.

Reporter: Am auzit despre dorința ta de a veni în România pentru a face un documentar despre fotbalul craiovean. Mai exact, despre ce este vorba?

João Vítor Roberge: Vreau să fac un documentar despre istoria Universitatii Craiova, din 1948. Dar, accentul îl voi pune pe rivalitatea dintre CS Universitatea și FC Universitatea Craiova. Este o istorie fantastică, dar și tristă. Este o istorie pe care vreau să o fac cunoscută tuturor brazilienilor. Noi consumăm numai Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Bayern, PSG, iar fanii fotbalului au nevoie să cunoască și istoria altor echipe din alte țări. Proiectul acesta va constitui lucrarea mea de licență, la Facultatea de Jurnalism.” 

Documentarul, realizat în portugheză, va fi tradus în româna şi engleză

R: În respectivul documentar vor apărea foste glorii ale fotbalului craiovean? Dar dintre jucătorii care evoluează acum la cele două echipe craiovene, vei alege pe cineva?

João Vítor Roberge: Vreau să intervievez mai mulți oameni care și-au legat destinele de cele două cluburi: Ilie Balaci, Nicolo Napoli, Mădălin Ciucă, Robert Săceanu, Ovidiu Stângă, Silviu Lung, Ion Geolgău. Mai mult, în lucrarea mea de licență vreau să abordez și „disputa” dintre primarul orașului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, și patronul echipei FC Universitatea Craiova, Adrian Mititelu. Vreau să realizez un interviu cu domnul Ovidiu Ioaniţoaia, un mare jurnalist sportiv de la voi de acolo. În principiu, vreau să vorbesc cu ambele tabere. Documentarul va fi tradus în limbile română, engleză și portugheză”.

R: Când ți-ai propus să ajungi în România?

João Vítor Roberge: În septembrie 2015, după ce voi termina facultatea. Dacă voi avea probleme cu licența, în 2016. E mai complicat, am nevoie de bani pentru a veni, însă caut sponsori și am deja un proiect pentru a face rost de bani. Altfel nu, pentru că este foarte costisitor pentru mine.

R: Câteva dintre legendele fotbalului din Craiova sunt la CS Universitatea Craiova, cum comentezi acest lucru?

João Vítor Roberge: (oftează) „Este complicat… Înţeleg că s-au săturat de domnul Mititelu, care a făcut erori grave de-a lungul vremii. Geolgău, Tilihoi, Silviu Lung și ceilalți au făcut Universitatea Craiova una de cele mai bune echipe din România și Europa. A vedea această situaţie, este greu pentru ei. Se pare că CS Universitatea Craiova are perspective bune. Nu la fel cred despre FC Universitatea. Nu prea sunt de acord cu aceasta, dar nu am ce să fac. Trebuie să-i respect pe acești oameni”.

Antrenor virtual, pentru Ciucă & Co

Până să își întâlnească idolii, Vitor Roberge îi antrenează virtual pe Ciucă, Săceanu, și ceilalți componenți ai echipei FC Universitatea, dar fără rezultate deosebite.

R: Știu că ești fan al jocurilor pe calculator, în realitate echipele craiovene joacă în liga secundă, în mediul virtual cum stau lucrurile?

João Vítor Roberge: (râde) „În joc, situația nu este diferită față de realitate. Sunt tot în liga a doua, pe locul șapte. E foarte greu să antrenezi o echipă în această situație. Îmi aduc aminte de un meci împotriva tatălui meu, care este un bun jucător de Pro Evolution Soccer. A fost o dispută între FC Universitatea Craiova și Paris Saint Germains, iar scorul final a fost 1-0 pentru olteni. Stoianof a marcat golul, după o pasă de senzație marca Săceanu. Performanță, în mediul virtual, am făcut cu echipa mea de suflet, Vasco da Gama”.

Suporterii craioveni, mai pătimași decât cei brazilieni

João Vítor Roberge: Suporterii craioveni sunt fantastici, fanatici. Sunt asemănători cu fanii din Brazilia, cu toate că cei de aici nu participă așa activ în viața clubului, așa cum fac cei din Craiova. Însă nu știu dacă pot compara suporterii craioveni cu cei brazilieni, pentru că au istorii și culturi diferite”.

Pasiunea pentru jurnalism, dar și pentru culorile alb-albastre l-au făcut pe Roberge să-ți deschidă un blog pe care scrie periodic informații fotbalistice din orașul din Bănie.

Colegii de facultate nu cred în proiectul lui

R: Cum e văzut fotbalul craiovean la tine în Brazilia?

João Vítor Roberge: Sincer, brazilienii nu au o opinie definită despre fotbalul craiovean, dar unora le place. Din păcate, câtorva dintre colegii mei nu le place proiectul pe care îl am și acest lucru mă descurajează. Mulți s-au îndrăgostit de fotbalul românesc după ce au văzut performanțele făcute de echipa națională în anii 1970 și 1994. Totuși, fotbalul românesc nu prea se vede aici, campionatele din Anglia, Italia, Spania, Germania au prioritate”.

R: Ai un blog foarte bine documentat, cu informații din fotbalul craiovean… Ai reușit să faci o comunitate de fani în jurul său?

João Vítor Roberge: Nu pot să spun că toată Brazilia știe despre fotbalul craiovean, dar sunt destui oameni în „țara cafelei” care sunt la curent cu ce se întâmplă în Bănie, asta și datorită blogului meu, care este singura sursă scrisă în limba portugheză, ce oferă informații din fotbalului craiovean. Nu vreau să mă laud, dar cred că sunt destui oameni în Brazilia care au devenit fani echipei FC Universitatea Craiova, după ce au citit informații pe blogul meu”.

João Vítor Roberge şi-a propus ca la anul, în 2015, să viziteze România, respectiv Craiova.

Articol de Florin Tomescu

 



5 COMENTARII

  1. #1
    Member
    Data de inscriere
     29-06-2009
    Mesaje
    244

    Bravo João Vítor de adoptam, te facem oltean, Nu stiu daca citesti asta, dar meriti sa fi adoptat de noi. Te asteptam in Banie si la posturile de televiziune locale,
    Iar cei alesi de noi in fruntea orasului si judetului îi vor trimite o invitatie si poate îl ajuta sa-si continuie lucrarea, adica îl fac cunoscut în locurile unde acesta are nevoie de informatii pt continuarea lucrarii.

  2. #2
    Junior
    Data de inscriere
     14-07-2009
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    82

    RESPECT ! ! !

    Rog seriozitate
  3. #3
    Newcomer
    Data de inscriere
     05-10-2010
    Mesaje
    41

    Păi ăsta deja este ” prazilian” dacă gândeşte aşa şi ne face o cinste muult mai mare decât multe ciurucuri care se (ne) încurcă să redevenim ce-am fost. Mult respect şi stimă tinere pentru curaj. Ar trebui ca ”oficialităţile” locale să ia o pauză de la caşcaval, miere, alte produse ”agricole” şi să -l susţină.

  4. #4
    Ami
    Senior Member
    Data de inscriere
     17-09-2012
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    754

    Super asta cu „prazilian”! Şi-n rest ai dreptate!

    Citat Mesaj initiat de tmihai2006
    Păi ăsta deja este ” prazilian” dacă gândeşte aşa şi ne face o cinste muult mai mare decât multe ciurucuri care se (ne) încurcă să redevenim ce-am fost. Mult respect şi stimă tinere pentru curaj. Ar trebui ca ”oficialităţile” locale să ia o pauză de la caşcaval, miere, alte produse ”agricole” şi să -l susţină.
  5. #5
    Spammer
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    2132

    Ce face Fifa Managerul din oamenii… (sau alt joc din seria manager..)

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.