DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 1,00)

Craiovenii au fost reticenți în privința proiectului referitor la anveloparea termică a blocurilor din municipiu, rezultatul pe care mizau autoritățile locale fiind mult sub așteptările acestora. 

Potrivit bilanțului întocmit în acest sens, locatarii din doar 721 de blocuri și-au dat acordul în privința implementării unui astfel de proiect.

Deși Craiova este codașă din punct de vedere al numărului blocuri ce vor fi reabilitate termic, primarul urbei, Lia Olguța Vasilescu, spera ca numărul imobilelor să ajungă la 4.000.

În ciuda campaniilor de informare făcute și a întâlnirilor periodice cu cetățenii, aceștia nu au putut fi convinși să fie de acord cu un astfel de program.

Proiectul este unul cu finanțare europeană și include: lucrări de izolare termică a faţade; schimbarea tâmplărie; închiderea balcoanelor; lucrări de termo și hidroizolație, repararea acoperișului blocului; instalarea alternativă de producere a energiei din surse regenerabile; reabilitarea sistemului de încălzire/furnizare a apei calde de consum.

Peste 50 % din costuri sunt suportate de Uniunea Europeană, iar un procent de aproximativ 30 % de municipalitatea craioveană.

Locatarii vor achita un procent de aproximativ 20 % din costurile reabilitării termice aferente locuinței proprii și a spațiului comun de pe scară, procentul fiind stabilit de ghidul de absorbție a fondurilor europene, ce urmează să apară în luna iulie 2021.

Sumele care revin cetățenilor se vor împărți în cote egale, care vor fi plătite într-o perioadă de 10 ani, la Direcția de Taxe și Impozite.

Viceprimarul Aurelia Filip, a spus, în luna februarie a acestui an, că în urma celor mai recente discuții, ținând cont de faptul că au avut loc scumpiri, craiovenii nu vor plăti mai mult de 300 de euro/an. Aceasta este însă o sumă reper pentru cetățeni.

În cazul blocurilor unde locatarii nu vor fi de acord cu reabilitarea termică a imobilului, pe fonduri europene, se va aplica o lege apărută la finalul anului trecut, potrivit căreia cetățenii vor trebui să suporte costurile cu reparațiile fațadei, a amintit primarul Lia Olguța Vasilescu.

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.