Ortezele pentru genunchi: Beneficii și recomandări terapeutice

Ortezele pentru genunchi: Beneficii și recomandări terapeutice

4.461
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Articulația genunchiului este esențială pentru mobilitatea noastră, însă uneori aceasta poate fi afectată de diferite afecțiuni sau traumatisme. Atunci când astfel de situații au loc, este necesară sprijinirea genunchiului, de mare ajutor fiind ortezele.

Articulația genunchiului este esențială pentru mobilitatea noastră, însă uneori aceasta poate fi afectată de diferite afecțiuni sau traumatisme. Atunci când astfel de situații au loc, este necesară sprijinirea genunchiului, de mare ajutor fiind ortezele.

Aceste dispozitive medicale oferă susținere și protecție genunchiului, fiind indispensabile atunci când funcțiile lui sunt afectate.

Ce sunt ortezele pentru genunchi?

Ortezele pentru genunchi sunt dispozitive medicale concepute din plastic, metal sau pânză, cu rolul de a sprijini articulația genunchiului. Ele sunt de mai multe tipuri, pentru a se adapta diferitelor probleme care pot apărea la această zonă a genunchiului.

Dacă unele orteze sunt sub forma unui ciorap, ce presează zona încheieturii, altele utilizează un sistem de benzi, cu care înconjoară articulația și comprimă mușchii și ligamentele. Mai sunt orteze pentru genunchi cu balamale, care sunt alcătuite din două părți rigide, ce se fixează sub și peste încheietura genunchiului, oferind suport și stabilitate.

Când este necesară purtarea unor orteze pentru genunchi?

Există mai multe situații care pot necesita purtarea unei orteze pentru genunchi, printre cele mai frecvente fiind următoarele:

  • Reabilitarea genunchiului după o leziune la nivelul acestuia: persoanele care au suferit o accidentare la nivelul ligamentelor sau al meniscului, pot avea nevoie de o orteză pentru sprijin și vindecare pe durata recuperării. Astfel, orteza protejează articulația și previne mișcarea nedorită, care poate agrava și mai mult leziunea.
  • Recuperarea post-operatorie: în cazul unei intervenții chirurgicale la nivelul genunchiului, poate fi necesară purtarea unei orteze, pentru accelerarea procesului de recuperare și protejarea zonei operate;
  •  Prevenirea leziunilor: ortezele au și rol profilactic, astfel încât ele sunt recomandate pentru a reduce riscul de leziune a genunchiului la sportivii care practică sporturi de contact sau cu un risc ridicat de accidentare.
  • Gestionarea durerii: ortezele pot fi de mare ajutor persoanelor care suferă de afecțiuni cronice, precum artrită, întrucât împiedică durerea și inflamația, prin sprijinul pe care îl oferă.

Beneficiile purtării unei orteze

Purtarea unei orteze îți oferă beneficii importante pentru redarea mobilității și reducerea disconfortului resimțit la nivelul genunchiului. Iată care sunt câteva dintre cele mai importante:

  • Reduce riscul de întinderi și entorse, prin suportul suplimentar pe care îl oferă, fiind deosebit de utile persoanelor care practică diferite sporturi, precum fotbal, alergare sau baschet. La aceste sporturi, mișcările laterale pun presiune asupra articulației.
  • Diminuează riscul de recidivă a leziunilor la persoanele care se află în perioada post-operatorie, prin stabilitatea și protecția suplimentară pe care o oferă.
  • Asigură protecție împotriva suprasolicitării articulației, prin menținerea aliniamentului corespunzător și prevenirea uzurii excesive.
  • Diminuează disconfortul muscular și articular, prin reducerea stresului excesiv la nivelul genunchiului.
  • Grăbește procesul de vindecare, după o leziune sau o intervenție chirurgicală, menținând articulația într-o poziție corectă și oferind un sprijin adecvat.

Există mai multe tipuri de orteze ce pot fi utilizate, în funcție de nevoile fiecărei persoane în parte. Ca atare, unele sunt recomandate doar pentru a oferi sprijin pe durata desfășurării activităților sportive, în timp ce altele pot fi utile persoanelor care suferă de o boală cronică sau de o leziune ce afectează articulatia genunchiului.

Citeste si articolul Cum să-ți recuperezi puterea și mobilitatea cu orteza de genunchi.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.