Podul Mofleni – Bucovăț, groapa de gunoi a bunului simț

Podul Mofleni – Bucovăț, groapa de gunoi a bunului simț

2.179
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Gunoi menajer, resturi de materiale de construcţii, peturi și cadavre de animale sunt ridicate, aproape lunar, de angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Dolj din zona podului Mofleni – Bucovăţ, de peste Râul Jiu. În ultimele 5 luni, aici s-a intervenit de patru ori pentru igienizare și ecologizare, în încercarea de a fi desființate depozitele clandestine de gunoi. În zadar! 

30 de angajaţi ai Apelor Române, un buldoexcavator şi două basculante – de 25, respectiv 40 de tone -, se tot luptă cu gunoaiele aruncate fără jenă în buza râului Jiu. Chiar azi a avut loc o igienizare, în urma căreia s-au adunat și transportat la Depozitul de Gunoi Mofleni peste 53 metri cubi de gunoi.

Zona este monitorizată permanent de Administraţia Bazinală de Apă Jiu, din luna octombrie 2019 şi până în prezent, angajaţii Apelor Române efectuând nu mai puţin de patru acţiuni în zona amintită. Dimensiunea problemei este de așa anvergură, încât cei care aruncă aici deșeurile au construit chiar și o rampă pentru a-și înlesni obiceiul.

Oamenii s-au obişnuit să arunce aici tot ceea ce nu le folosesc, iar situaţia durează de ani de zile. Deşi nu suntem gunoierii de zonă, perimetrul afectat de depozitele de gunoi aparţinând şi cosiliilor locale şi primăriilor sau, după caz Drumurilor Judeţene sau Naţionale, A.B.A Jiu salubrizează frecvent zonele, însă gunoiul reapare în câteva săptămâni”, se plânge conducerea Administrației Bazinale de Apă ”Jiu”.

Pentru a găsi soluţii viabile, la acţiunea desfăşurată astăzi de S.G.A Dolj a fost de față și câte un reprezentant al instituţiilor implicate: comisarul şef al Garzii de Mediu Dolj, inspectorul de zonă al Primăriei Craiova, directorul adjunct al S.C Salubritate SA Craiova, pentru a înţelege realitatea în teren.

Mâine, reprezentanţii acestor instituţii, alături de cei de la Poliţia Locală Craiova şi cei de la Drumuri au în vedere să stabilească exact măsurile ce le revin pentru ca astfel de depozite de deşeuri să nu mai existe.

De altfel, S.G.A Dolj a transmis către toate primăriile doljene o adresă prin care atenţionează toate UAT-urile asupra tribuţiilor care le revin, anume obligaţiile de a întreprinde acţiuni pentru îndepărtarea depozitelor de deşeuri menajere, gunoaie şi material lemnos din albiile şi de pe malurile cursurilor de apă din intravilanul localităţilor precum şi asigurarea secţiunilor de scurgere la poduri şi podeţe, întreţinerea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor des curgere a apelor pluviale, a lacurilor şi bălţilor de pe raza comunelor şi stabilirea de platforme pentru depozitarea gunoaielor menajere şi altor deşeuri.

Trebuie precizat faptul că salubrizarea și, ulterior, menținerea stării de curațenie a malurilor și albiilor cursurilor de apă are un caracter permanent și constituie una din obligațiile care revin autorităților administrației publice locale pentru buna gospodărire a localității. În perioada urmatoare vor avea loc acțiuni de control formate din echipe mixte iar în cazul nerespectării legislației în vigoare vor fi aplicate sancțiuni celor responsabili cu salubrizarea”, mai spun reprezentanții ABA Jiu.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.