(UPDATE) Primăria Craiova începe procedura pentru preluarea Cartierului Chinezesc

(UPDATE) Primăria Craiova începe procedura pentru preluarea Cartierului Chinezesc

9.242
5
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Firma Shandong Ningjian, cea care a început construcția Cartierului Chinezesc din Craiova, nu a reușit să facă dovada că are banii necesari să continue lucrările pe Str. ”Caracal”. Ultima păsuire, de două luni, dată de consilierii locali, prin vot, în luna mai, a expirat ieri, pe 31 iulie. Potrivit unor surse din Primăria Craiova, de mâine începe inventarierea șantierului pentru preluarea lui integrală de către municipalitate.

Reamintim că, în ianuarie 2017, Shandong Ningjian a primit o primă concesie din partea Consiliului Local Municipal (CLM), astfel încât firma să-și rezolve problemele financiare și să reia lucrările. Cum asta nu s-a întâmplat, în luna mai, CLM a acceptat pentru a doua oară prelungirea termenului până la care chinezii să facă dovada că au banii. Între timp, o firmă de stat chineză, China Railway 14th Bureau Group Co. Ltd, s-a arătat interesată să preia Shandong Ningjian, și să termine lucrarea de la Craiova, dar, până în prezent, nimic nu s-a concretizat.

Construcția cartierului de pe Str. ”Caracal”, care prevede 23 de blocuri cu 1.800 garsoniere şi apartamente, a început în luna martie 2015. Terenul pe care ar fi trebuit să se ridice a fost cedat de Ministerul Apărării Primăriei Craiova, iar MApN a cerut în schimb 250 de locuințe pentru angajații săi. Cum termenul de execuție a apartamentelor, de trei ani, a expirat în cursul lunii ianuarie a acestui an, Guvernul României a aprobat, atunci, o hotărâre prin care a prelungit cu încă trei ani termenul iniţial pentru construirea locuințelor, respectiv până în 2020. 

UPDATE: *** Ulterior apariției acestui material, reprezentanții Companiei Shandong Ningjian au transmis un comunicat de presă, în care anunță că municipalitatea a respins o nouă cerere de amânare a reînceperii lucrărilor, comunicat pe care îl redăm integral mai jos:

Compania Shandong Ningjian Construction Group Investment Romania S.R,L., având ca acţionar unic compania shandong Ningjian Construction Group co. LTD. din R.p. Chineză, a participat in urma cu trei ani la o licitalie publică organizată de primăria Municipiului Craiova, având ca scop finanţraea şi construciţia unui proiect de 1819 unităţi locative precum si alte spaţii complementare, în valoare de aprox. 55 mil. euro, întreaga sumă urmând a fi asigurată integral de compania noastră. 

După obţinerea autorizaţiilor, constructia a demarat foarte bine, însă la sfârşitul anului 2015 au fost suspendate lucrările din cauza problemelor financiare cu care se confruntă acționarul unic al companiei în R.P. Chineză. De atunci și până în prezent au fost făcute demersuri consistente pentru găsirea unor soluții pentru rezolvarea problemei finanțării proiectului. Procedurile birocratice complexe din ambele țări, analizele de lungă durată ale băncilor care au fost solicitate sau și-au oferit serviciile pentru creditarea proiectului, căderea bursei chineze din 2015-2016, sunt doar câteva dintre elementele care au complicat și mai mult situația noastră. 

În urmă cu aproximativ 5 luni, compania China Railway l-4th Bureau Group Co., Ltd din Shandong și-a manifestat intenția de a prelua și continua acest proiect. Au început demersurile, însă fiind o companie chineză de stat, auditul financiar, raportul de due diligence juridic, raportul de audit intern, precum și celelalte proceduri naționale de avizare a investiției în străinătate, necesită o lungă perioadă de timp. În paralel, acționarul majoritar al companiei noastre a reușit să primească acordul unei bănci din Hong Kong pentru accesarea unui credit care să acopere financiar terminarea proiectului. Ambele variante sunt în prezent în derulare și mai au nevoie față de cele două luni aprobate de Consiliul Local, de încă aproximativ 30-40 zile pentru a fi finalizate și pentru a transfera în contul societății suma necesară pentru a respecta Actul adițional la contractul de concesiune încheiat cu Primăria Municipiului Craiova. 

Am solicitat această prelungire de termen, dar Primăria Municipiului Craiova a decis să nu o aprobe. În această situație, acționarul unic al companiei Shanoong Ningjian Construction Group Investment Romania s.R.L. a decis să respecte decizia Primariei, cât și prevederile contractului și să predea municipalității întreaga investiție executată până acum.

Am sperat că vom găsi înțelegera necesară din partea administrației locale pentru a ne ajuta să depășim acest moment financiar dificil cu care ne confruntăm, având in vedere și perioada foarte scurtă în care ne puteam redresa, însă recunoaștem dreptul autorității contractante de a solicita respectarea integrală a contractului asumat. Compania noastră pierde astfel cei aproximativ 8 milioane de euro care au fost Investiți în proiectul din Municipiul Craiova. Mai mult decât atât, în semn de respect față de locuitorii Municipiului Craiova, am hotărât să transferăm cu titlu gratuit Proiectul Tehnic, Studiul de Fezabilitate, detaliile de Execuție, autorizația de construire, precum țo toate celelalte elemente tehnice, astfel încât lucrările să poată fi continuate imediat după ce va fi găsită o soluție de finanțare. 

Ne cerem scuze pe acestă cale tuturor craiovenilor, în special celor peste 2000 de familii înscrise pe lista de așteptare a Primăriei, pentru această situație neplăcută, dar avem convingerea că acest proiect se va finaliza, iar Municipiul Craiova se va mândri în scurt timp cu acestă investiție, cea mai mare în domeniul rezidențial din România, după Decembrie 1989.

Va asigurăm de onestitatea și bunele noastre intenții, pe care le-am avut încă de la început și ne dorim ca în viitorul apropiat compania noastră să poată avea șansa să revină în frumoasa dumneavoastră țară”.



5 COMENTARII

  1. #1
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6864

    Cu alte cuvinte Primaria trebuie sa mai bage 50 de milioane de euro bani acolo ca sa termine ce au lasat chinezii… Frumos asa Au acum 50 de milioane de euro de la fraieri in care sa bage mana pana la cot

    Contribuiti la taxe si impozite ca sa aibe pesedeii din ce sa fure

    De piramida de sticla de la Muzeul de Arta ce se mai aude??? aa?? Pesedeilor stiti careva dintre voi?

  2. #2
    0-day Member
    Data de inscriere
     21-06-2017
    Mesaje
    10

    Ce vrajala asta cu Mapn-ul a „cedat” terenul, practic l-a vandut pe apartamente, nu pe cash. Pai daca calculezi 250 de apartamente la 30 de mii de euro minim, ai sa vezi ca rezulta fix 7,5 milioane de euro, ceea ce nu cred ca facea maidanul ala daca il vindeai. Ei oricum au luat apartamente acolo de 10 milioane de euro. Afacere babana a ministerului, plus ca au cerut ca locuintele sa fie in blocurile de la strada, iar fraiericii in boschetii din fostul poligon din Valea Fetii. Nu asta este problema, problema este ca pesedeul in frunte cu alcooluta vodkuta larguta spaguta, au mai bifat ceva din minciunile din campania electorala din 2012, prima a fost aia cu reabilitarea blocurilor, care acum vad ca obliga cetatenii din blocurile respective sa plateasca si un sfert din valoarea apartamentului pentru ca li sa pus un cacat de zapada pe pereti. Asta da afacere pesedista, si cica daca nu platesc, o sa fie executati silit de municipalitate. Good strike larguto !!!!

    http://www.gds.ro/Local/2017-08-01/revolta-in-blocurile-reabilitate-termic-de-primaria-craiova/

  3. #3
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6864

    Pe unde am umblat prin Romania in localitati unde sunt primari de la alte partide in afara de PSD se vede ca se mai misca ceva.. Unde e pesedeu.. se alege praful si pulberea. Astia numai pomeni si ajutoare sociale stiu sa dea.
    Fura si aia dar totusi nu ca pesedistii… mint si aia dar totusi nu ca pesedistii.. fac si aia nasoale dar parca nu ca pesedistii.

  4. #4
    Junior
    Data de inscriere
     19-01-2008
    Mesaje
    53

    Desi a fost schimbat seful DNA Craiova … se pare ca nici noul sef nu misca niciun dosar. DNA Craiova doarmeee!!!! S-a furat in Craiova din 2012 incoace tot ce s-a putut, un jaf fara margini …

  5. #5
    0-day Member
    Data de inscriere
     21-06-2017
    Mesaje
    10
    Citat Mesaj initiat de store
    Desi a fost schimbat seful DNA Craiova … se pare ca nici noul sef nu misca niciun dosar. DNA Craiova doarmeee!!!! S-a furat in Craiova din 2012 incoace tot ce s-a putut, un jaf fara margini …

    Poate sa se schimbe si papa pius. Tu ai impresia ca astia misca ceva fara ordinul de la Bucuresti a mafiei rosii pesediste ? Ce vrei sa se bage singuri la puscarie, ar fi chiar culmea

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.